Ενώπιον εμπάργκο για την ενταξιακή της πορεία η Τουρκία

Σκληρή είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, που απειλεί την Άγκυρα με διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών, αλλά πολύ ήπια είναι η έκθεση σε σχέση με τις ευθύνες της Άγκυρας στο Κυπριακό. Και αυτό, προφανώς, συμβαίνει, λόγω του νέου κύκλου των συνομιλιών στην Ελβετία.

Τα κονδύλια και η τελωνειακή ένωση

Η έκθεση για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο και προειδοποίει την Άγκυρα ότι, εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή, θα ανασταλούν

οι ενταξιακές διαδικασίες και η προενταξιακή βοήθεια, η οποία για το 2017 αναμένεται να φθάσει στα 636.4 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, μπορεί μεν να γίνεται λόγος για διακοπή-αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρεται εναλλακτική επιλογή, μέσω της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε, χωρίς, όμως, να είναι προϋπόθεση η πλήρης εφαρμογή των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτές προκύπτουν από το Προσθετέο Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν : 1) Την άρση του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, την υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. 2) Την ελεύθερη εισαγωγή Κυπριακών προϊόντων στην Τουρκιά. Η ουσία έχει ως εξής: Καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο για την έναρξη των διαδικασιών για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης με την Άγκυρα.

Απουσία της συνέχειας της ΚΔ και η παρουσία του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους

Στην παράγραφο 19 της έκθεσης, που αναφέρονται στη λύση του Κυπριακού, απουσιάζει η φράση για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ γίνεται ρητή μνεία στην 11τη Φεβρουάριου και σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια κυρίαρχη και διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων, στη γραμμή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δίκαιου, του κοινοτικού κεκτημένου και των αρχών, στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε., απουσιάζει η ρητή αναφορά στη συνεχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμβαίνει, μάλιστα, κάτι τέτοιο, παρότι υπήρχε σχετική με το θέμα τροπολογία που δεν έγινε δεκτή. Ενώ, λοιπόν, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην επανενσωμάτωση των κατεχόμενων εδαφών της, όπως η σχετική τροπολογία προνοούσε, γίνεται λόγος για την καλή εφαρμογή του κεκτημένου στο μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Η φράση αυτή πηγάζει απο τη λογική της εν δύναμει λύσης, που θέλει απο τώρα την αποδοχή ύπαρξης στον Βορρά χωριστής πολιτείας, πράγμα που είναι αντίθετο : 1) με τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφάλειας, τα οποία ρητώς αναφέρουν ότι το ψευδοκράτος και οι θεσμοί του είναι “non valid” και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζονται. 2) Με το πρωτόκολλο 10, επί τη βάσει του οποίου εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε. με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή της κατοχής.

Κοινώς αποδεκτή λύση στις Εγγυήσεις και Ασφάλεια

Ακόμη, στην έκθεση υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει γίνει στις συνομιλίες, δίνεται στήριξη στις προσπάθειες των δυο ηγετών στην εφαρμογή των ΜΟΕ, ενώ καλωσορίζεται η κατάθεση χαρτών στη διάσκεψη της Γενεύης 1, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ. Ταυτοχρόνως, παρέχεται στήριξη στη συνέχιση μιας τέτοιας διάσκεψης, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινώς αποδεχτή συμφωνία στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, και γενικότερα στη λύση του Κυπριακού.

Αποχώρηση Αττίλα

Στην έκθεση καταγράφονται μια σειρά θετικών για την Κύπρο θέσεων, όπως είναι : 1) Η έναρξη της αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων απο την Κύπρο και η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κάτω απο την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως καθορίζει το ψήφισμα 550 του΄84. 2) Η αποχή από μέρους της Τουρκίας ενεργειών που αλλάζουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω της πολιτικής των παράνομων εποίκων. 3) Η εγκωμιαστική αναφορά στο έργο της Επιτροπής για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η υπογράμμιση ότι πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση προς τις στρατιωτικές περιοχές. 4) Η αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων που αφορούν στην έρευνα και την εκμετάλλευση φυσικών πηγών, όπως το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο καθορίζουν. 5) Η εμπλοκή της Τουρκίας σε ειρηνικές διευθετήσεις των διαφιλονικιών που έχει με αλλά κράτη και αποχή από απειλές ή δράσεις που μπορούν να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα. Μέσα σε αυτή τη λογική, η Τουρκιά καλείται να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και τον χάρτη του ΟΗΕ.

Η Χάλκη και οι Νεο-Ναζί

Σε γενικό επίπεδο, η έκθεση για την Τουρκιά έχει αρνητικό χαρακτήρα, λόγω του τρόπου με τον οποίο ενεργεί το καθεστώς Ερντογάν. Είναι γι’ αυτό τον λόγο, που όχι μόνο καταγράφονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων και λοιπών δημοκρατικών δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, απο τις μειονότητες ως την ελευθέρια του Τύπου και του διαδικτύου, αλλά, ταυτοχρόνως, καθίσταται σαφές στην Τουρκιά ότι, εάν δεν αλλάξει στάση και ότι εάν εφαρμόσει τη θανατική ποινή, κινδυνεύει να υποστεί διακοπή της ενταξιακής της πορείας. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα πρέπει να απέχουν από τη ρητορική μίσους σε βάρος των μειονοτήτων και ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θρησκευτικά δικαιώματα. Επί τη βάσει αυτής της λογικής, όπως τονίζεται, θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Αναφορά γίνεται και στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, εφόσον η Άγκυρα εφαρμόσει τις προϋποθέσεις οι οποίες ετέθησαν απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος, γίνεται επίκληση των όσων η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει σχετικά με το νέο Τούρκικο Σύνταγμα. Ότι δηλαδή είναι αντιδημοκρατικό και δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της ΕΕ και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι στο κείμενο καταδικάζονται οι δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες χαρακτηρίζει ηγεσίες των κρατών της Ευρώπης ως «Νεο-Ναζί».

Keywords
Τυχαία Θέματα