Ψηφίστηκε ο νόμος για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο νομοσχέδιο ομπρέλα για τη σύσταση και λειτουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με 50 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 1 αποχή.

Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΚΟ που αφορούσε εκ παραδρομής συντακτικό λάθος στο κείμενο του νόμου και καταψήφισε τροπολογίες

που κατέθεσαν ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι.  Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής στο κείμενο του νόμου περιλήφθηκαν συμφωνημένες διατάξεις με τους κοινωνικούς εταίρους και η όποια επί της ουσίας τροπολογία θα διατάρασσε την ισορροπία.

Στην 3η συμπληρωματική έκθεση της Επιτροπής Εργασίας προς την Ολομέλεια της Βουλής αναφέρεται ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι η  ουσία και οι στόχοι της καθιδρυόμενης βάσει του προτεινόμενου νόμου υπηρεσίας δε διαφοροποιούνται, καθώς υπηρεσία λειτουργεί ήδη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έχει διεξάγει χιλιάδες επιθεωρήσεις, κυρίως αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την αδήλωτη εργασία.

Η Υπουργός διευκρίνισε ότι η βασική αλλαγή στο αναθεωρημένο κείμενο του νόμου είναι η υπαγωγή της προτεινόμενης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και της λειτουργίας αυτής στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για θέματα πολιτικής, ελέγχου και συντονισμού της εν λόγω υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την Υπουργό η ψήφιση του νόμου κατέστη πιο σημαντική από ποτέ, συνεπεία της ενσκήψασας στο μεταξύ πανδημίας του ιού COVID-19.  Η ψήφιση του νόμου θα παράσχει ένα επιπλέον εργαλείο στους αρμοδίους για σκοπούς διεξαγωγής αποτελεσματικών ελέγχων από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την πληθώρα των νομοθεσιών που διέπουν τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζήτησε όπως προστεθεί στον κατάλογο των νόμων που θα τεθούν κάτω από τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε νόμου και ο περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία (Βασικοί Όροι Υπηρεσίας) Νόμος του 2020

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη πριν την ψηφοφορία ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ομπρέλα έχει άλλες 29 εργατικές νομοθεσίες, στο πλαίσιο εφαρμογής του και δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τις τροπολογίες επειδή το τελικό κείμενο του νόμου διαμορφώθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες και διατηρεί την ισορροπία. Πρόσθεσε ότι εφαρμόστηκαν σοβαρές πιέσεις στην Υπουργό για τον νόμο αυτό και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι άντεξε στις πιέσεις

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις είναι μηχανές παραγωγής και πρόσθεσε ότι τον νόμο που ψηφίστηκε επέρχεται ισότιμη μεταχείριση και ισότιμος ανταγωνισμός. Διευκρίνισε ότι το διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί και φτάνει μέχρι 10.000 ευρώ είναι το μέγιστο για διάφορες παραβάσεις. «Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε επιχειρήσεις , αλλά να τις κάνουμε να συμμορφώνονται», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε ικανοποίηση για το σημαντικό γεγονός καθώς μετά από πολύμηνες συζητήσεις, γίνεται πραγματικότητα η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων με επιβολή διοικητικών προστίμων. Πρόσθεσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα παραβιάζει πολύ μικρή μερίδα επιχειρήσεων και θα  προσφέρει ευεργέτημα προς όσες επιχειρήσεις σέβονται τους εργαζόμενους. Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι οι διατάξεις του νόμου είναι δρακόντειες και θα δημιουργηθεί άντρο διαφθοράς με τα ψηλά πρόστιμα. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι παντελώς απαράδεκτο το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί δεν δίνουν τις εξουσίες εξ αρχής εκεί που πρέπει να τις δώσουν. Εξεφρασε την άποψη ότι με τις εξουσίες που παρέχει ο νόμος και  το δικαίωμα παρέμβασης στην κατοικία παραβιάζεται το Σύνταγμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τις τροπολογίες, προσθέτοντας ότι οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ θα εκφράσουν ο καθένας  δική του άποψη.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ  Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι ο νόμος για 3 χρόνια ήταν μεταξύ σφύρας και άκμονος. Πρόσθεσε ότι στον νόμο περιλήφθηκε κώδικας δεοντολογίας και ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα της Βουλής να προβεί σε διορθώσεις αν διαπιστωθούν αυθαιρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ο νόμος αποτελεί σημαντικό βήμα από πλευράς της Κυβέρνησης, αλλά παρατήρησε  ο συμβιβασμός που επετεύχθη  ξεδοντιάζει το νόμο.. Υποφέρουν και οι επιχειρήσεις που σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα και βρίσκονται υπό αθέμιτο ανταγωνισμό. Είπε ακόμα ότι η τροπολογία που κατέθεσε στόχευε να παρέχει προστασίας προς τις έγκυες γυναίκες.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι υπάρχει καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, υπάρχει μαύρη και αδήλωτη εργασία και ανέφερε πως η ίδια η Υπουργός δήλωσε ότι έχει μεγάλη έγνοια για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε καιρό οικονομικής κρίσης. Τελικά συμβιβάστηκε και τροποποίησε το νομοσχέδιο για να ικανοποιήσει την ΟΕΒ, ανέφερε διευκρινίζοντας ότι οι τροπολογίες που κατέθεσε είναι από τις πρόνοιες του αρχικού νομοσχεδίου, όπως και οι τροπολογίες Λιλλήκα. Είπε ακόμα ότι η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα