Ψηφίστηκε ομόφωνα ο νόμος για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας

Oμόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας σε Υφυπουργείο.

Δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί αποσύρθηκαν. Παρών στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων.

Κατά τις τοποθετήσεις των Βουλευτών, που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων δεν είναι ενάντια στη δημιουργία Υφυπουργείου, αλλά υπάρχει ανησυχία για τη συνταγματικότητά του.

Πρόσθεσε

πως αγνοεί αν το προοίμιο του νόμου αντιμετωπίζει ενδεχόμενη προσφυγή κατά της συνταγματικότητας και εξέφρασε την άποψη ότι η εμπορική ναυτιλία προσφέρει σημαντικά έσοδα στην οικονομία, για αυτό και θέλουμε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως το κόμμα του λειτούργησε θετικά και εποικοδομητικά για τη δημιουργία του Υφυπουργείου.

Παρατηρώντας ότι οι πολιτικές κρίνονται από τα αποτελέσματα, επεσήμανε ότι προηγούμενοι Γενικοί Εισαγγελείς γνωμάτευσαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τη συνταγματικότητα των υφυπουργείων, ευχήθηκε να μην «γίνει στραβή» και να κριθεί ότι η ίδρυσή τους είναι αντισυνταγματική.

Εξετάστηκε έντονα το θέμα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ζητήσαμε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και η Κυβέρνηση δεν την κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών. Αναφέροντας περαιτέρω ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο, είπε πως αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, η πολιτική ευθύνη θα βαραίνει την Κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κενό με ανάλογες ευθύνες σε ένα νευραλγικό τομέα της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα απέδειξαν ότι με συνεργασία και σύμπνοια μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε πως η ναυτιλία αναδεικνύει την Κύπρο πέρα από τα μικρά γεωγραφικά της όρια και απευθυνόμενος στο Κίνημα Οικολόγων, που κατέθεσε τροπολογία για τη μισθοδοσία του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου, ζήτησε αυτή να αποσυρθεί, καθώς συμφωνεί και ο ΔΗΣΥ ότι πρέπει να ελέγχεται το διοικητικό κόστος και δεν μπορεί ο Γενικός Διευθυντής ενός Υπουργείου να έχει ίδια μισθολογική κλίμακα με τον Γενικό Διευθυντή Υφυπουργείου, και ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με τα σχέδια υπηρεσίας που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως θα μπορούσε η Λεμεσός, που φιλοξενεί τις έδρες όλων των ναυτιλιακών εταιρειών, να φιλοξενήσει και τα γραφεία της διοίκησης του Υφυπουργείου.

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως όταν υπάρχει όραμα για την ανάπτυξη, είναι άσχετη η γεωγραφία του Υπουργείου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη δημιουργία του Υφυπουργείου και υποστηρίζει το μεταρρυθμιστικό βήμα για τη ναυτιλία.

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλας, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διευκρίνισε ότι η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας επειδή έχει πιστοποίηση ότι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας εργάζεται αρμονικά και αποδοτικά.

Δήλωσε πως αν δεν υπάρξει ανάλογη πιστοποίηση, δεν θα ψηφίσει για τη δημιουργία των άλλων υφυπουργείων.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφού παρατήρησε ότι το κράτος ιδρύθηκε το 1960, είπε ότι μετά από μισό και πλέον αιώνα τα υφυπουργεία είναι αναγκαιότητα.

Είπε ότι ηγέρθησαν πολλά ερωτηματικά για τη συνταγματικότητα του εγχειρήματος και ανέφερε πως υπάρχει χρόνος για την Κυβέρνηση να πάρει πρόσθετες γνωματεύσεις για τη συνταγματικότητα, για «να βεβαιωθούμε ότι θα συσταθούν τα Υφυπουργεία με συνταγματικό τρόπο».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως το ΕΛΑΜ τοποθετείται υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου, καθώς αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα