Ψυχοκοινωνικοί και μυοσκελετικοί οι κίνδυνοι στην εργασία

Νέα έρευνα δείχνει τους κινδύνους στους χώρους εργασίας.

Οι πιο ευρέως διαδεδομένοι παράγοντες στους χώρους εργασίας στην Ευρώπη είναι οι ψυχοκοινωνικοί και οι μυοσκελετικοί κίνδυνοι. Η εκτίμηση τους, θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τους αντιμετωπίσεις.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) παρουσίασε το καλοκαίρι τα βασικά πορίσματα της δεύτερης ευρωπαϊκής έρευνας για τις επιχειρήσεις σχετικά με τους νέους και τους αναδυόμενους κινδύνους (ESENER-2)

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία συγκεντρώνουν απαντήσεις από περίπου 50.000 χώρους εργασίας σε 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των 28 κρατών μελών, παρέχουν λεπτομερή εικόνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η διαχείριση των κινδύνων για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία (ΕΑΥ) στους χώρους εργασίας στην Ευρώπη. Παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στα αποτελέσματα μέσω ενός διαδικτυακού εργαλείου, η παρούσα έρευνα αποτελεί έναν νέο, σημαντικό πόρο στην υπηρεσία υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, ερευνητών και επαγγελματιών.

Στόχος της έρευνας ESENER-2 είναι να εξετάσει με ποιον τρόπο διεξάγεται στην πράξη η διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας και ειδικότερα των νέων και αναδυόμενων κινδύνων, όπως οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 5 έως 10 υπαλλήλους.

Οι ερωτήσεις της έρευνας τέθηκαν στον εκπρόσωπο της εκάστοτε επιχείρησης που γνώριζε τα περισσότερα σχετικά με την ΕΑΥ. Οι ερωτώμενοι προσδιόρισαν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου στην επιχείρησή τους και περιέγραψαν τον τρόπο διαχείρισής τους.

Είναι σημαντικό ότι δήλωσαν και τους λόγους για τους οποίους διαχειρίζονται τους κινδύνους, καθώς και τις βασικότερες δυσκολίες που τους αποτρέπουν από την αξιολόγηση των κινδύνων στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τακτικές εκτιμήσεις κινδύνων διεξάγονται από το 76% των επιχειρήσεων στην ΕΕ-28, εκ των οποίων το 90% θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις κινδύνων αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας. Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την αναλογία των επιχειρήσεων που διεξάγουν εκτιμήσεις κινδύνων με το προσωπικό της επιχείρησης σε σχέση με αυτές που διεξάγουν εκτιμήσεις κινδύνων με εξωτερικές παροχές υπηρεσιών.

Η χρήση του προσωπικού της επιχείρησης κυμαίνεται από 76% στη Δανία έως 7% στη Σλοβενία. Ενώ το μέγεθος της επιχείρησης παίζει σημαντικό ρόλο, σε ορισμένες χώρες η πλειονότητα ακόμη και των μικρότερων επιχειρήσεων πραγματοποιούν γενικά εκτιμήσεις κινδύνων με το προσωπικό της επιχείρησης.

Η διευθύντρια του EU-OSHA, Christa Sedlatschek, ανέφερε: «Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν πραγματοποιούν τακτικές εκτιμήσεις κινδύνων, οι βασικοί λόγοι που συντελούν σε αυτό είναι ότι οι κίνδυνοι και οι παράγοντες κινδύνου είναι ήδη γνωστοί (83%) και ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα (80%).

Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες κινδύνου θεωρούνται πιο ακανθώδεις σε σχέση με τους άλλους. Σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δύστροπους πελάτες ή ότι λειτουργούν υπό πίεση χρόνου δηλώνει επίσης ότι δεν έχει επαρκή ενημέρωση ή επαρκή εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου».

Μια ακόμη βασική διαπίστωση αφορά το πώς τα υψηλά επίπεδα συμμετοχής των εργαζομένων (είτε επίσημης είτε άτυπης) αποτελούν ισχυρή ένδειξη καλής ποιότητας εργασίας, περιλαμβανομένης της ποιότητας της διαχείρισης της ΕΑΥ εν γένει και της διαχείρισης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων ειδικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα