Ψυχολόγος: Ο κόσμος ως παθών του κορωνοϊού περιμένει τη λύτρωσή του
Ο κόσμος ως παθών των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού περιμένει με ανυπομονησία τη δική του λύτρωση, λέει στο ΚΥΠΕ η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Χάρις Κ. Πέτροβιτς, σημειώνοντας ότι το φετινό Πάσχα θα το γιορτάσουμε μοναχικά, διαφορετικά από άλλες φορές.
Το φετινό Πάσχα θα έχει δικές του ιδιαιτερότητες και θα είναι «κτυπημένο» από τον κορωνοϊό, μακριά από μαζικούς εορτασμούς στην εκκλησία
Η κ. Πέτροβιτς λέει ότι «οι συνθήκες εγκλεισμού των τελευταίων εβδομάδων έχουν αρχίσει να "γράφουν" στους ανθρώπους μια νοσταλγία, μια επιθυμία έντονη για τη ζωή που αφήσαμε πριν την πανδημία. Ακόμη και οι εορτασμοί για το Πάσχα συγκαταλέγονται σε αυτά που πρέπει να αποχωριστούμε λόγω της απειλής του κορωνοϊού».
Υπάρχει μια συμβολική σύνδεση μεταξύ της Αγίας Εβδομάδας των Παθών και της Λύτρωσης της Αναστάσεως που ίσως περισσότερο από ποτέ, αισθανόμαστε αυτή την ταύτιση, είπε.
«Ο κόσμος ως παθών των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού περιμένει με ανυπομονησία τη δική του λύτρωση. Αυτή η λύτρωση, που στους εορτασμούς του Πάσχα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την Ανάσταση του Χριστού, για εμάς καθυστερεί ακόμη να έρθει», σημείωσε.
Στην θρησκεία, αναφέρει η κ. Πέτροβιτς, η έννοια της υπομονής και της πίστης είναι τα μέσα διαχείρισης της αναμονής για την επιθυμητή λύτρωση. «Αυτό δεν απέχει πολύ από τη δυναμική που καλείται ο άνθρωπος να επιδείξει για να διαχειριστεί μια κρίση σαν αυτή που περνάμε», σημειώνει.
Το θρησκευτικό αίσθημα, συνεχίζει, είναι πολύ σημαντικό για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων της κοινωνίας μας, που φέτος θα στερηθούν τη δυνατότητα να βιώσουν τους θρησκευτικούς εορτασμούς του Πάσχα, όπως τους είχαν συνηθίσει.
«Υπάρχει δυσφορία και δυσθυμία για τη στέρηση αυτή, γιατί ο άνθρωπος συνδέει τον κατευνασμό και την ψυχική του γαλήνη με κάτι το οποίο του προσφέρεται από το εξωτερικό του περιβάλλον. Όπως για παράδειγμα, με τη παρουσία του στην εκκλησία, τη λήψη της ευλογίας , τη λήψη της Θείας Κοινωνίας, και το να φέρει το Άγιο Φως στο σπίτι του. Αυτά έχουν να κάνουν με φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και διαχείρισης του ανθρώπου, οι οποίοι διαφέρουν τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα του καθενός», προσθέτει.
Επίσης, επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το τι βιώνει παράλληλα ο άνθρωπος τη δεδομένη στιγμή της μεγάλης αλλαγής της ζωής του. «Άνθρωποι δηλαδή που βίωναν, ανεξάρτητα από την πανδημία, την μοναξιά, που έχουν αποκομμένες σχέσεις με τους οικείους τους, που περνάνε ένα διαζύγιο, που έχασαν πρόσφατα ένα δικό τους άνθρωπο ή που είναι σε μια μεταβατική φάση στη ζωή τους, έχουν περισσότερο την ανάγκη των σταθερών αξιών. Σταθερές αξίες, όπως αυτές της εκκλησίας και των εθίμων, όπου μπορεί κάποιος να απαλύνει το πόνο και να λυτρωθεί ταυτιζόμενος με τα μυστήρια, τις διδαχές και τις ιστορίες των βιωμάτων των Αγίων», επισημαίνει.
Με την απαγόρευση αυτή λοιπόν, αναφέρει η κ. Πέτροβιτς, οι άνθρωποι θεωρούν ότι στερούνται αυτή τη δυνατότητα στον κατευνασμό. «Η ψυχολογία όμως, έρχεται να μας διδάξει, ότι ο άνθρωπός παρόλο που εμπλούτισε με απτά ερεθίσματα και τελετουργίες την πίστη του σε μια ανώτερη δύναμη, δεν καθίσταται αδύναμος στο να μπορεί να βιώσει αυτές τις εμπειρίες ουσιαστικά, εσωτερικά, εν απουσία των ερεθισμάτων αυτών», προσθέτει.
Η κ. Πέτροβιτς αναφέρει ότι υπάρχει κόπωση από τον εγκλεισμό και τον περιορισμό της ζωής όπως την ξέραμε. Λαμβάνουμε όμως και μηνύματα, σημειώνει, ότι ο κόσμος δείχνει μια ψυχολογική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα.
«Καλούμαστε λοιπόν, αυτές τις μέρες να επιλέξουμε να δούμε την εσωτερική διάσταση των εθίμων και των αξιών μας. Ας μην ξεχνάμε, ότι πολλά από τα έθιμα είναι εστιασμένα στο σπίτι και δεν μας αποτρέπει κανείς από το να τα τιμήσουμε. Αναφέρομαι στην κατασκευή των εδεσμάτων, των φλαούνων, το βάψιμο των αβγών κ.ά. Οι εκκλησιαστικές λειτουργίες θα μπορούν να είναι προσβάσιμες από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε και σε αυτή τη περίπτωση την απαραίτητη προσαρμογή, τιμώντας ταυτόχρονα τη συλλογική μας δέσμευση στην κοινωνική αποστασιοποίηση, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι και ο απώτερος στόχος μας», προσθέτει.
Πολλοί, είπε η κ. Πέτροβιτς, σκεφτόμαστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες που θα στερηθούν και ήδη στερούνται το συναπάντημα της οικογένειας. «Υπάρχουν άλλωστε αναφορές για συναισθήματα μελαγχολίας στη τρίτη ηλικία εξαιτίας της απομόνωσης που βιώνουν. Γι αυτό είναι σημαντική η σταθερή επικοινωνία και η προσεκτική, βάση των μέτρων, φροντίδα από τους οικείους», προσθέτει.
Όλοι, σημειώνει, έχουμε διαστάσεις οι οποίες είναι σημαντικές για εμάς και συμβάλλουν στην ατομική αντίληψη του «ποιος είμαι» - το ότι είμαστε, και το πώς είμαστε ως γονείς, παππούδες, παιδιά, εργαζόμενοι, φίλοι κάποιου, που μας επιτρέπει να αντλούμε δύναμη όταν μας συμβαίνει κάτι δύσκολο στη ζωή.
Οι απώλειες των εμπειριών των σημαντικών αυτών διαστάσεων, είπε η κ. Πέτροβιτς, είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι συλλογικά, οπότε και η επούλωση αυτών των πληγών θα προκύψει συλλογικά - το περνάμε και θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό μαζί. Δεν χάνουμε τη διάσταση μας, σημειώνει, η εμπειρία μας μόνο αλλάζει.
«Επιλέγουμε την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και την αγάπη για τους ανθρώπους γύρω μας καθώς αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικοί είμαστε ο ένας για τον άλλο. Ο κορωνοϊός δεν τα έχει πάρει όλα. Αυτά δεν μπορεί να τα ακουμπήσει ποτέ», καταλήγει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Το αιφνίδιο σύμπτωμα που προειδοποιεί ότι έχουμε νοσήσει
- Απίστευτο! Πήγε να πάρει το επίδομα στο ATM - Τα έχασε με αυτό που είδε στον λογαριασμό του
- Κορονοϊός: Το κουμπί, που τελικά -μάλλον- δεν θα πατήσει η κυβέρνηση
- Άρση των μέτρων - Tο σχέδιο της κυβέρνησης: Πότε ανοίγουν καφέ, ξενοδοχεία και αθλητικοί χώροι
- Η φωτογραφία Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ από την Ανάσταση του 1971
- Ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο
- Πάσχα 2020: Ωράριο καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τι ώρα κλείνουν
- Χάρι - Μέγκαν: Αυτό είναι το μικρό τους παλάτι στο Λος Άντζελες - Δείτε φωτογραφίες
- Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι υπερπτήσεις δείγμα εκνευρισμού της Τουρκίας-30 τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις
- «Καραντίνα» και το Πάσχα: Αστυνομικοί με πολιτικά σε εκκλησίες και ο φόβος της ταράτσας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Οι κατ’ εξαίρεση ανοικτές επιχειρήσεις την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα
- Ποινική έρευνα εναντίον 22 ατόμων για το κάψιμο της κεραίας στη Λεμεσό
- Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ψαράδων: Χάθηκαν οι “καλοί” μήνες ψαρέματος
- Από Πάφο στο Νοσοκομείο Κυπερούντας 41χρονος με φυματίωση
- Μπλάτερ: «Πάρτε το Μουντιάλ από το Κατάρ, ας το διοργανώσουν οι Η.Π.Α.»
- Ανεβασμένες θερμοκρασίες το τριήμερο του Πάσχα - Δείτε αναλυτικά
- Ξεκινάνε προπονήσεις από Δευτέρα στην Αυστρία, κεκλεισμένων οι αγώνες
- Συμμορφώθηκε το σύνολο - Από 5.217 ελέγχους 84 καταγγελίες
- Έρευνα:Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο αρκετών καρκίνων πεπτικού συστήματος
- Δρ.Πανά: Ο ορίζοντας 10μερου για την καμπύλη – Το σενάριο εποχικού κορωνοϊού
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ψυχολόγος: Ο κόσμος ως παθών του κορωνοϊού περιμένει τη λύτρωσή του
- Έρευνα:Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο αρκετών καρκίνων πεπτικού συστήματος
- Επικρίσεις στον Τραμπ που απαίτησε να μπει τ'όνομά του σε επιταγές βοηθημάτων
- Πέντε κρούσματα κορωνοϊού στα έργα του Παγκοσμίου στο Κατάρ
- Λεμεσός: Διέρρηξαν σπίτι αποβιώσαντα και άρπαξαν τέσσερα κυνηγετικά όπλα
- Τιάγκο Σίλβα: «Δεν είναι διακοπές, πρέπει να προσαρμοστούμε»
- Μπλάτερ: «Πάρτε το Μουντιάλ από το Κατάρ, ας το διοργανώσουν οι Η.Π.Α.»
- Αθλητικό... λουκέτο στο Βέλγιο μέχρι 31/8, κεκλεισμένων το νέο πρωτάθλημα
- Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ψαράδων: Χάθηκαν οι “καλοί” μήνες ψαρέματος
- «Ο Μέσι θα τελειώσει την καριέρα του στο Καμπ Νόου»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλαγές φέρνει ο κορωνοϊός -Σε περισσότερες δόσεις ο φόρος εισοδήματος
- Τελετή του Ιερού Νιπτήρα: Μεγάλη Πέμπτη στο νησί της Αποκάλυψης
- Κοροναϊός – Ιαπωνία : 488 νέα κρούσματα και 17 επιπλέον θάνατοι
- 1.116.000 μοναδικοί χρήστες ενημερώθηκαν χθες Τετάρτη 15 Απριλίου από το protothema.gr
- Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο αρκετών καρκίνων του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη
- Λιβάνιος: Πολύ εύκολο να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν εάν βιαστούμε στην άρση των μέτρων
- Τουλάχιστον 668 ναύτες του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό
- Νέες «βολές» Τραμπ σε Κίνα για κορονοϊό – «Ψάχνουμε αν ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν»
- Εντείνονται οι έλεγχοι σε διόδια και εθνικές οδούς