Ψυχρολουσία Αιγυπτίων με το Ζορ;

Στα 16 tcf, αντί στα 30 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί συρρικνώνουν πηγές του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου τα ανακτήσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων στο κοίτασμα Ζορ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία προσγειώνει ανώμαλα τόσο την Αίγυπτο, καθώς γινόταν λόγος για το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Την πληροφορία μεταδίδει

η ιστοσελίδα Egypt Oil &Gas, επικαλούμενη αξιωματούχο του αρμόδιου Υπουργείου της Αιγύπτου.

Zohr’s Recoverable Reserves are Half Original Estimates https://t.co/Wz7NcDMsP1

Egypt Oil &Gas (@EgyptOilandGas) January 21, 2016

Προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τη δυναμική του κοιτάσματος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες 2-3 βδομάδες αναφέρουν ειδικοί στο SigmaLive. Διαβλέπουν πως είναι πολύ νωρίς για να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις και άρα θα ήταν καλά να αναμένουμε τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

Oι εκτιμήσεις για το κοίτασμα Ζορ, ήταν αρχικά από 22-26 tcf, ωστόσο μετά αναβαθμίστηκαν στα 30. Σήμερα τα συνολικά αποθέματα της Αιγύπτου εκτιμώνται στα 57,04 tcf.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η παραγωγή στο κοίτασμα Ζορ είναι προγραμματισμένη να αρχίσει το 2017. Επιπλέον στη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και ΕΝΙ, υπάρχει συγκεκριμένος όρος όπου δεν επιτρέπεται η εξαγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο Ζορ.

Αντίδραση Υπουργείου Ενέργειας

Τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την ΕΝΙ θα αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, το Υπουργείο Ενέργειας σε σχέση με τις πληροφορίες που φέρουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο αιγυπτιακό κοίτασμα ΖΟΡ να εκτιμώνται στα 16 tcf αντί σε 30 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την ΕΝΙ. Αρμόδια πηγή μάς παρέπεμψε σε δηλώσεις που είχαν γίνει από το Υπουργείο Ενέργειας, όταν ανακοινώθηκε σε πρώτη φάση από την ΕΝΙ η ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

«Είχαμε πει ότι πρόκειται για προκαταρκτικές εκτιμήσεις και ότι πρέπει να αναμένουμε να δούμε πόσα είναι τα ανακτήσιμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το κοίτασμα θα μπορούσε να είναι είτε μεγαλύτερο είτε μικρότερο»

Συνεχίζοντας εξηγεί ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη δύο αριθμούς:

GIP (Gas In Place – τα αποθέματα που υπάρχουν στο σημείο)RR (Recoverable Reserves – τα ανακτήσιμα αποθέματα)

Η ΕΝΙ στην αρχική της ανακοίνωση κάνει λόγο για GIP και γι’ αυτό ήταν απαραίτητες οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, προκειμένου να καθοριστεί πόσα τελικά είναι τα ανακτήσιμα αποθέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα