ΠτΔ: Εκ των ων ουκ άνευ η αυστηρότητα σε δημοσιονομικούς ελέγχους

Η αυστηρότητα στους δημοσιονομικούς ελέγχους θεωρείται εκ των ων ου άνευ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παραλαμβάνοντας σήμερα το πρωί από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη την Ετήσια Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2017.

Πρόσθεσε πως «οι παρατηρήσεις που καταγράφονται λαμβάνονται υπ' όψιν εξ ου και τα βελτιωτικά μέτρα που παίρνονται, χωρίς να σημαίνει

ότι έχουμε φθάσει στο σημείο που να αποτρέπουμε την όποια παρατήρηση».

«Το θέμα είναι να αποφεύγονται ή να μην διαπιστώνεται ότι δια δόλου υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάτι ανάλογο, τουλάχιστον κατά την περίοδο που ο ίδιος βρίσκεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα παρατηρηθεί ποτέ κάτι ανάλογο», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, εξάλλου, πως «ο σεβασμός προς τους θεσμούς θα πρέπει να θεωρείται από όλους μας ένας κανόνας που συνάδει με τη χρηστή διοίκηση ή και με τον αλληλοσεβασμό που πρέπει να επιδεικνύεται και να αποφεύγονται φαινόμενα που θέτουν εν αμφιβόλω τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο κάθε θεσμός».

Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση της έκθεσης, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως «υπάρχουν παρατηρήσεις όσον αφορά τον κανονιστικό έλεγχο των πληρωμών που έγιναν κατά το 2017, όπως για παράδειγμα θέματα των πληρωμών για τα λεωφορεία, όπως κάποια θέματα που αφορούν διαφορές για τις πληρωμένες για τη σύμβαση των αεροδρομίων κ.λπ.».

Σημείωσε πως τα κυριότερα θέματα που αναδεικνύουν πιο βαθιά προβλήματα είναι αυτά που περιλαμβάνονται στις ειδικές εκθέσεις που εκδίδονται πλέον κατά τη διάρκεια του έτους και δεν παραμένουν στο συρτάρι ώστε να περιληφθούν στην ογκώδη, όπως ήταν παλαιότερα, Ετήσια Έκθεση.

Εξάλλου, μιλώντας κατά την επίδοση της έκθεσης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως όπως και πέρσι η έκθεση είναι μικρότερη σε όγκο, αφού έχει αλλάξει η μορφή της στη βάση εισηγήσεων και των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας πως «και εμείς αναδιαμορφωνόμαστε».

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως οι ειδικές εκθέσεις για όλα τα θέματα εκδίδονται μόλις ολοκληρωθεί το θέμα και αυτό μειώνει και τον κίνδυνο διαρροών, «για να μην μένει ένα θέμα μέσα στο συρτάρι μέχρι την ώρα της υποβολής της ετήσιας έκθεσης»

Είπε πως η έκθεση περιλαμβάνει τον οικονομικό έλεγχο του Κεντρικού Κράτους, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος από το 1960, γίνεται στη βάση διεθνών προτύπων και με δομημένη διαδικασία, πάλι στη βάση των εισηγήσεων των Βρετανών.

Επίσης, σημείωσε, η έκθεση περιλαμβάνει τον έλεγχο της δημοσιονομικής έκθεσης της Γενικής Λογίστριας και ως παραρτήματα θεωρούνται οι ειδικές εκθέσεις. Το 2018 εκδόθηκαν περίπου 35 ειδικές εκθέσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως οι ειδικές αυτές εκθέσεις θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της ετήσιας έκθεσης που υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως οι ειδικές εκθέσεις επισυνάπτονται στην Ετήσια Έκθεση που του επιδίδεται από τον Γενικό Ελεγκτή, σημειώνοντας πως είναι υποχρεωμένος αυτά να τα προωθήσει στη Βουλή. Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως θα φροντίσει να σταλούν και όλα τα επισυνημμένα.

Για τον οικονομικό έλεγχο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως μοιάζει με τον έλεγχο που κάνει ένας ιδιώτης ελεγκτής σε μια εταιρεία.

«Ουσιαστικά δίνουμε γνώμη ελεγκτή επί των οικονομικών καταστάσεων κατά πόσον παρέχουν αληθινή και δίκαιη εικόνα», σημείωσε.

Για τις ειδικές εκθέσεις ανέφερε πως είναι διαχειριστικοί και κανονιστικοί έλεγχοι. Σε ό,τι αφορά τους διαχειριστικούς ελέγχους είπε πως «ελέγχουμε κατά πόσον ο ελεγχόμενος οργανισμός χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους πόρους κατά τον πλέον οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου για τις διαπιστώσεις που γίνονται, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως όσον αφορά τον οικονομικό έλεγχο «θεωρούμε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της Γενικής Λογίστριας παρέχουν αληθινή και δίκαιη εικόνα».

Είπε πως έχουν κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά κάποια κανονιστικά θέματα, δηλαδή συμμόρφωση με κάποιους κανονισμούς, όπως πχ για τις υπερπληρωμές που έχουν διαπιστωθεί στα θέματα των λεωφορείων.

Για το διαχειριστικό κομμάτι είπε πως οι ειδικές εκθέσεις έχουν ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σχεδόν παντού, «αλλά ειδικά σε κάποιους τομείς και σε μεγάλα τμήματα όπως είναι το Τμήμα Φορολογίας, θέματα του Υπουργείου Παιδείας».

«Σίγουρα υπάρχουν θέματα στα οποία ελεγχόμενοι οργανισμοί έχουν πολλά μέτρα βελτίωσης να πάρουν για να διαχειρίζονται πιο οικονομικά, αποδοτικά και αποτελεσματικά τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους», επεσήμανε.

Είπε πως από το 2014 αυτό είναι και στην καρδιά πλέον και άλλων νόμων της Δημοκρατίας, όπως είναι ο νόμος του δημοσιονομικού πλαισίου, της περί λογιστικής ευθύνης, που κάνει ξεκάθαρη την ευθύνη κάθε ελέγχοντος λειτουργού όχι απλώς να μεριμνά να μην υπάρχουν φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς κ.λπ., αλλά να φροντίζει ώστε να αξιοποιεί κατά αυτό τον τρόπο τους πόρους που έχει στη διάθεσή του.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα