ΠτΔ: Ενωμένοι στην προσπάθεια διακρίβωσης τύχης αγνοουμένων

Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες στην προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο Προεδρικό, σε εκδήλωση για την Ημέρα των Αγνοουμένων, που τιμάται στις 29 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας που δεν έγινε κατορθωτή η ευόδωση της προσπάθειας.

Είπε ακόμη ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για Ανθρωπιστικά

Θέματα, το μέλος της Ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ αλλά και η ηγεσία των συγγενών των αγνοουμένων, καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όχι μόνο από μέρους της Προεδρίας αλλά και των πολιτικών δυνάμεων, ότι όπου αλλού και αν έχουμε διαφορές, εδώ μας ενώνει η αγωνία σας, ο πόνος σας, οι αγώνες σας, είπε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε, λέγοντας ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες από όλες τις Κυβερνήσεις, έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη όσων αγνοούνται από το 1974.

Αν δεν έγινε κατορθωτό είναι λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, είπε, καθώς εκείνοι που εγκλημάτησαν δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι άλλο είναι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται κατά τη διάρκεια του πολέμου και άλλο είναι η υποχρέωση από ανθρωπισμό να δηλώσεις, αν μη τι άλλο, πού έχεις εναποθέσει τα σώματα των όσων αποτελούσαν προασπιστές μιας δίκαιης υπόθεσης.

«Δυστυχώς, μετά από 43 χρόνια η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει το ίδιο αδιάλλακτη, συνεχίζει να παραμένει το ίδιο απάνθρωπη, συνεχίζει να παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των συγγενών των αγνοουμένων, συνεχίζει να περιφρονεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να αποκρύβει και να μην επιτρέπει να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες εκεί όπου έχουν ταφεί οι αγνοούμενοι μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «οι μαζικές μετακινήσεις δεν αποτελούν παρά την απόδειξη της συνέχισης ενός εγκλήματος που διαπράττεται από το 1974 μέχρι σήμερα».

«Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω και εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων είναι πως θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις προσπάθειες που υπαγορεύει το καθήκον απέναντι σας», είπε ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει λύση χωρίς τουλάχιστον να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων είναι το πρώτο θέμα που εγείρει στο εξωτερικό, είτε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένα Έθνη, είτε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ΓΓ του οργανισμού και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και πιο πρόσφατα με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως μετά τα διαβήματα που έχουν γίνει για τα αρχεία των ΗΕ, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την απόφαση κάποιων Κυβερνήσεων να διευκολύνουν τη διερεύνηση αρχείων, αλλά και την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τα επόμενα τρία χρόνια τις έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες – στο βαθμό που θα υλοποιηθεί – θα επιτραπεί επιτέλους να επιταχυνθεί το δύσκολο έργο της ΔΕΑ.

Δεν έμειναν πόρτες, δεν έμειναν τρόποι, δεν έμειναν μέθοδοι που δεν έχουν αξιοποιηθεί, και έχουν κληθεί όποιοι κατέχουν πληροφορίες να τις δώσουν είτε για τους αγνοούμενους μας του ’63-’64 είτε για τη μεγάλη μάζα εκείνων που χάθηκαν στον πόλεμο του ’74, κατέληξε.

Δεν θα καμφθούμε ποτέ από τις δυσκολίες προκειμένου να εκπληρώσουμε το χρέος μας προς όλους τους αγνοουμένους και τους συγγενείς τους, όσος χρόνος και αν περάσει, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά, το πρόβλημα των αγνοουμένων παραμένει ανοικτό, όχι μόνο για τις περισσότερες των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας που παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη τους, αλλά και για τις ευθύνες και τις ενοχές που δεν μπορούν με τίποτα να αποκρυβούν και να παρασιωπηθούν» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και απάνθρωπη. «Συνιστά πρόκληση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλους μας για ένα φρικτό έγκλημα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία το 1974», είπε.

Απευθυνόμενος στους παριστάμενους, ο κ. Φωτίου εξέφρασε πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και την Επιτροπή Συγγενών Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων Περιόδου 1963-1964, καθώς και προς την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι ούτε η άτεγκτη και απάνθρωπη στάση της Τουρκίας, αλλά ούτε και ο χρόνος μπόρεσαν να κάμψουν το σθένος και την αγωνιστικότητα των συγγενών που συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια να ζητούν το αυτονόητο, να μάθουν τί έγιναν οι δικοί τους άνθρωποι.

Όπως είπε ο κ. Σεργίδης «ζητάμε διακρίβωση με πειστικά στοιχεία όλων των αγνοουμένων της Κύπρου» καθώς ο ανθρώπινος πόνος είναι παντού και πάντα ο ίδιος και δεν έχει χρώμα, εθνικότητα ή θρησκεία.

Είπε ακόμη ότι η πλήρης διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων θα διασφαλιστεί αν η Τουρκία συνεργαστεί ειλικρινά, στα πλαίσια μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης, κατέληξε ωστόσο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο απουσιάζει εκ μέρους της Άγκυρας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, αλλά και πλήθος συγγενών αγνοουμένων, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα