ΠτΔ: Ευελπιστώ σε ουσιαστική πρωτοβουλία μετά τις εκλογές

«Ευελπιστώ, επιτέλους, πως μετά τις Προεδρικές Εκλογές, αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μέσω μιας κατάλληλης προετοιμασίας όπου ο ρόλος τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι καταλυτικής σημασίας, θα υπάρξει το αναγκαίο υπόβαθρο για μια νέα και ουσιαστική πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αμαστασιάδης, μιλώντας

στην 34η Ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Αυτoύσια η ομιλία του ΠτΔ:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την 34η Ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Απευθύνω επίσης θερμό χαιρετισμό προς όλους τους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίοι παρευρίσκονται σήμερα στη Συνέλευση.

Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες αλλά και την ευγνωμοσύνη μου προς τους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των κατεχόμενων Δήμων, που για 43 και πλέον χρόνια αγωνίζονται με επιμονή και προσμονή, προσβλέποντας στη λύση του πολιτικού μας προβλήματος και την επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Δυστυχώς, η σημερινή ημέρα, με την οποία συμπληρώνονται 34 χρόνια από τη μονομερή αποσχιστική ανακήρυξη ενός παράνομου μορφώματος, μάς υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά τον πόνο αλλά και τις συνέπειες της βάναυσης εισβολής, τους αγνοούμενους, τα θύματα προς υπεράσπιση της ελευθερίας και όχι μόνο, τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων συμπολιτών μας.

Μας υπενθυμίζει την ανάγκη συνέχισης του αγώνα αλλά και των προσπαθειών για επίτευξη μιας λύσης που θα οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ξένους στρατούς και το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίζουν από μόνοι για την τύχη της πατρίδας τους.

Ευελπιστώ, επιτέλους, πως μετά τις Προεδρικές Εκλογές, αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μέσω μιας κατάλληλης προετοιμασίας, όπου ο ρόλος τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι καταλυτικής σημασίας, θα υπάρξει το αναγκαίο υπόβαθρο για μια νέα και ουσιαστική πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Φίλες και φίλοι,

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, γιατί παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση, απολογισμό των δράσεων, αποτίμηση του έργου που έχει παραχθεί αλλά και κωδικοποίηση των κύριων και επίκαιρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση έχει πολλάκις αποδείξει, πάντοτε βεβαίως στη βάση των οικονομικών της δυνατοτήτων και την τήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, που, μέσα από αυτήν, έχει οδηγηθεί η χώρα σε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι έτοιμη να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελούσε και αποτελεί η ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, κατ’ επέκταση, η αναβάθμιση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Απτή επαλήθευση αυτού είναι το γεγονός πως τόσο το 2015 όσο και το 2017 πραγματοποίησα παγκύπριες Επαρχιακές Συνελεύσεις με όλους τους τοπικούς φορείς για να ακούσω τις ανησυχίες σας, να ακούσω τα αιτήματα και τα προβλήματα, να ανταλλάξουμε απόψεις με στόχο να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και την ευρύτερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εισηγήσεις σας και παρά την οικονομική κρίση που διήλθε η χώρα μας, κατά τις εν λόγω συνελεύσεις εξήγγειλα έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικού ύψους 1.217 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και επαναλαμβάνω, αυτά τα έργα δεν θα ήταν δυνατόν να δρομολογηθούν, εάν δεν ακολουθούσαμε για μια περίοδο μια συνετή, συγκροτημένη και συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.

Είναι καλά γνωστό επίσης, ότι ως αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής ήταν και η απόφαση της 19ης Ιουλίου, με την οποία η Κυβέρνηση ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικού ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια απόφαση, με την οποία οι Δήμοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δαπανούν τα ποσά που θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν για αποπληρωμή των δανείων σε έργα κοινής ωφελείας και αναπτυξιακής υφής προς όφελος των δημοτών τους.

Επιπλέον, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω πως, με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015, παρέχεται πλέον η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το εν λόγω δάνειο, στο ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των Δήμων με αποκοπή του τοκοχρεολυσίου από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε δήμο.

Είναι μια ιδιαίτερα επωφελής απόφαση για τους Δήμους εφ’ όσον πολλοί Δήμοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια για την υλοποίηση των έργων τους, αλλά και σε περίπτωση που εξασφαλίσουν, οι όροι του δανείου δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί σε σύγκριση με τους όρους των δανείων που παραχωρεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ευχέρεια αυτή διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση έργων των Δήμων. Για να μην δημιουργώ καμία παρανόηση, αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι, εάν το ποσοστό συμμετοχής για εκτέλεση ενός έργου ανέρχεται στο 30%, αυτό το 30% θα μπορείτε να αποταθείτε για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το κράτος θα αποπληρώνει το τοκοχρεολύσιο που οφείλεται κατά τη λήξη, αποκόπτοντάς το βεβαίως από την κρατική χορηγία που θα σας παραχωρεί.

Τα ανωτέρω θα πρέπει να ιδωθούν και σε συνάρτηση με το ποσό της τάξεως πέραν των 51 εκατομμυρίων ευρώ που δίδεται ως ετήσια κρατική χορηγία στους Δήμους, το ύψος της οποίας η Κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της, είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει, νοουμένου, βεβαίως, ότι προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια μεταρρύθμιση η οποία κρίνεται αναγκαία, ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τους Δήμους σε οικονομικά αδιέξοδα.

Κυρίες και κύριοι,

Ως γνωστόν, μία εκ των πλέον σημαντικών προτεραιοτήτων της παρούσας διακυβέρνησης αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και τις μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα όλοι αξιώνουμε μια νέα σχέση Κράτους και Πολίτη. Ο πιο σίγουρος δρόμος προς μια νέα τέτοια κατεύθυνση, περνά μέσα από την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχηθώ το καλύτερο στις εργασίες σας. Καλές επιτυχίες στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα