ΠτΔ για αποναρκοθέτηση: Όταν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση θα απαντήσουμε

Το δημοσίευμα του Σίγμα που αποκαλύπτει την πρόθεση της τ/κ πλευράς να προτείνει αποναρκοθέτηση στη Δερύνεια για να δώσει πρόσβαση σε παραλία σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση στο αρμενικό σχολείο Ναρέκ, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτίθεται να υποβάλει πρόταση για αποναρκοθέτηση, ώστε να δοθεί πρόσβαση στην παραλία και να εξυπηρετήσει τα σχέδια του για ανέγερση κατοικιών στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν υποβληθεί

μια τέτοια πρόταση θα απαντήσουμε. Όχι, δεν γνωρίζουμε για μια τέτοια πρόθεση. Δεν έχουμε ούτε πληροφόρηση ούτε πρόταση από τουρκοκυπριακής πλευράς».

Διαβάστε επίσης: Ο Τατάρ επαναφέρει πρόταση για αποναρκοθέτηση για να δώσει πρόσβαση σε παραλία

Την προσήλωση της αρμενικής κοινότητας στην πρόοδο εξήρε ο ΠτΔ

Η συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων ΝΑΡΕΚ αποδεικνύει την προσήλωση και τη διαχρονική προσπάθεια της αρμενικής κοινότητας για πρόοδο και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής παρουσίας στην Κύπρο κάτι για το οποίο είμαστε όλοι πολύ περήφανοι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια, «στεκόμαστε ως Πολιτεία αρωγοί και συμπαραστάτες, και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι και ιδιαίτερα ευλογημένοι για την προσφορά σας στο κυπριακό γίγνεσθαι και στην κυπριακή κοινωνία».

Στον χαιρετισμό του στην τελική γιορτή των Εκπαιδευτηρίων ΝΑΡΕΚ με την ευκαιρία των 50 χρόνων τους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο αξιέπαινο έργο της κοινότητας που παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που κατά καιρούς αναφύονται, «η πορεία της αρμενικής εκπαίδευσης συνεχίζεται αναπόσπαστη, ξεκινώντας από το Αρρεναγωγείο Βαρτανάντς και το Παρθεναγωγείο Σουσανιάν στη Λευκωσία «ταξιδεύοντας» στο σήμερα και στα εκπαιδευτήρια ΝΑΡΕΚ που συμπεριλαμβάνουν σχολεία και στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, με το αντίστοιχο της Αμμοχώστου να μας αναμένει καρτερικά να επιστρέψουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το βιβλίο επισκεπτών που υπέγραψε εισερχόμενος, υπογράφηκε πρώτη φορά το 1972 από τον τότε Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όταν και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολείο σημειώνοντας ότι το κράτος παραχώρησε τη γη και συνέβαλε αποφασιστικά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για την ανέγερσή του. «Με την ανέγερση μεταγενέστερα στον ίδιο χώρο και του Ιερού Ναού της Παναγίας, της αρμένικης Μητρόπολης, του μνημείου της αρμένικης Γενοκτονίας και τέλος της μετονομασίας της οδού σε Αρμενίας, πραγματικά η περιοχή έχει καταστεί η καρδιά της αρμένικης κοινότητας της Κύπρου».

Ως Πολιτεία στηρίζουμε απόλυτα και έμπρακτα το εξαιρετικό έργο που επιτελεί η Σχολική Εφορεία των Αρμενικών Σχολείων, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, δήλωσε, μέσα από την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την αρμενική κοινότητα γενικότερα και με μοναδικό στόχο την παροχή εκείνου του μορφωτικού επιπέδου που θα προσφέρει στις νέες και στους νέους της κοινότητας τα εχέγγυα εκείνα για ένα ευοίωνο μέλλον για τις ίδιες και τους ίδιους και για την κοινωνία μας γενικότερα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση στέκονται δίπλα στους Αρμενίους και θα συνεχίσουν να θέτουν τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των αρμένικων σχολείων στις ύψιστες προτεραιότητές τους. Οι πόρτες του Προεδρικού, είπε, είναι πάντα ανοικτές για σας «για να συζητήσουμε, να δούμε πώς μπορούμε μέσα από πρωτοβουλίες του κράτους, μέσα από κοινές προσπάθειες να ενισχύσουμε τον δικό σας αγώνα».

Συνεχάρη τους 31 απόφοιτους των δημοτικών και του γυμνασίου ΝΑΡΕΚ και τους ευχήθηκε «κάθε πρόοδο στη ζωή σας και καλή σταδιοδρομία. Σίγουρα τα καλύτερα έρχονται».

Στο καλωσόρισμα ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας, Μασίς ντερ Παρτόγ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερή τιμή για την αρμενική κοινότητα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι η αποψινή γιορτή είναι ιδιαίτερη γιατί οι απόφοιτοι των σχολείων ΝΑΡΕΚ παίρνουν μαζί τους τους πιο όμορφους μήνες, τις γνώσεις που καλλιέργησαν αλλά και τα θεμέλια ανθρωπιάς και ταυτότητας πάνω στα οποία χτίζουν τα θεμέλια της μικρής αλλά δραστήριας αρμενικής κοινότητας.

Ο κ. Ντερ Παρτόγ σημείωσε ότι οι μαθητές μαθαίνουν επίσης την αρμένικη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και την θρησκεία. Χωρίς τα παιδιά του ΝΑΡΕΚ, πρόσθεσε, η κοινότητα δεν θα είχε συγκροτήματα χορού και χορωδίες, αθλητές στις ομάδες των σωματείων και τους σχολικούς αγώνες, δεν θα υπήρχαν τ’ αστέρια που λάμπουν με τα θεατρικά κι άλλα ταλέντα.

«Είμαστε περήφανοι που εδώ και 50 χρόνια το όνομα ΝΑΡΕΚ ταυτίζεται με την ποιότητα στην παιδεία και οι μαθητές διαπρέπουν σε όποιο σχολείο κι αν πάνε, αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς κι αφοσίωσης των δασκάλων και καθηγητών μας».

Ο απολογισμός της χρονιάς έγινε από την Διευθύντρια του σχολείου, Βέρα Ταχμαζιάν, ακολούθησε χορός, απονομή διπλωμάτων, απολυτηρίων και βραβείων ενώ δύο μαθητές μίλησαν εκ μέρους των αποφοίτων του δημοτικού. Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι απόφοιτοι του 1972 – 1973.

Keywords
Τυχαία Θέματα