ΠτΔ για ηλεκτρική διασύνδεση: Ζητήσαμε διευκρινιστικές απαντήσεις

Στο Κυπριακό, στην Ενέργεια, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το ΤΕΠΑΚ.

Σε ερώτηση για το σχέδιο που υποβλήθηκε για το κοίτασμα Αφροδίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης έχει βασικά δύο στόχους, από τη μια να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση και κατά δεύτερο και πιο σημαντικό για τη δική μας διακυβέρνηση είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Όλοι γνωρίζουμε

ότι η τιμή του ηλεκτρισμούς την Κύπρο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αρκετά πιο ψηλή. Πώς θα πετύχουμε αυτό τον στόχο; Υπάρχουν τρία μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε, αξιοποιούμε για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ηλεκτρισμού. Το ένα είναι οι ΑΠΕ, το δεύτερο είναι η αξιοποίηση φυσικού αερίου και τρίτο οι διασυνδέσεις.

Διαβάστε επίσης: Υπέβαλε πρόταση αξιοποίησης «Αφροδίτη» η κοινοπραξία- 4 δις δολάρια το κόστος

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διασύνδεση, o interconnector όλα αυτά που συζητούνται αυτές τις μέρες είναι ένα πολύ σημαντικό έργο μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μας.

Έχουμε ζητήσει, είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που μας δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφαση μας θα είναι θετική. Αν οι διευκρινίσεις που θα μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, όταν δεν  διασφαλίζει κάτι τέτοιο δεν θα είναι θετική. Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Βλέπω θέσεις και από τις δύο πλευρές που είναι αρκετά έντονες.

Εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα πάρουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων. Για αυτό έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις που κατά κύριο λόγο άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου. Πήραμε κάποιες απαντήσεις, κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι και ζητήσαμε περισσότερες. Υπάρχει το γεωπολιτικο ρίσκο. Από κει και πέρα και η Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα και η ΕΕ ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντίθετα, δεν θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη».

Σε ερώτηση αν αυτό είναι κάτι για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κλειδί της τελικής μας απόφασης είναι το να μην αυξηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού».

Ερωτηθείς είπε ότι «έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση, εκείνο που μπορώ να σας πω από την πρώτη μελέτη, βρίσκεται σε αξιολόγηση από το αρμόδιο Τμήμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μας η παρουσία της Chevron, του αμερικανικού κολοσσού στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ψήφος εμπιστοσύνης, θα αξιολογήσουμε συνολικά τη νέα πρόταση που έχει υποβληθεί και θα τοποθετηθούμε.

Συνεχίζονται διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Διαβουλεύσεις ακόμη και σήμερα διεξάγονται μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα οικονομικής ενίσχυσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΚύπρουΕλλάδας Ισραήλ, Great Sea Interconnector, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Κύπριος καταναλωτής.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τόσο κατά το Σαββατοκύριακο όσο και σήμερα διεξάγονται συζητήσεις ώστε το έργο να παραμείνει βιώσιμο (με θετική καθαρή τρέχουσα αξία) και να εξευρεθούν οικονομικές ενέσεις στο έργο, χωρίς ωστόσο επιβάρυνση του καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης: Μηχανισμό για οικονομική ενίσχυση GSI αναζητεί μέσω ΕΕ η Κύπρος

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου απέρριψε το αίτημα του φορέα υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου, αξίας €1,9 δισ. όπως το τέλος που θα επιβληθεί στον καταναλωτή αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2025, έτσι ώστε ο φορέας, ΑΔΜΗΕ, να ανακτήσει τη δαπάνη του έργου.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικκάς είχε δηλώσει σε έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου ότι η Αρχή έχει εγκρίνει τέσσερα από τα έξι σημεία που είχε ζητήσει ο ΑΔΗΜΕ (απορρίφθηκε η χρέωση των καταναλωτών και η κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου).

Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ είχε υποστηρίξει πως μετά την σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ για τη μη έναρξη επιβολής τέλους στους καταναλωτές το έργο δεν ήταν βιώσιμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα