ΠτΔ: Γνώση του παρελθόντος στοιχείο για αποκρυπτογράφηση της ταυτότητάς μας

Η ιστορική γνώση του παρελθόντος αποτελεί το θεμελιώδες προαπαιτούμενο στοιχείο για την αποκρυπτογράφηση της ίδιας της ταυτότητάς μας, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό κατά την τέλεση εγκαινίων του ανακαινισμένου μόνιμου εκθεσιακού χώρου του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας  - Αίθουσα Αγγλοκρατίας,  σημειώνοντας ότι "διαθέτουμε σήμερα ένα νέο διαμάντι πολιτισμού στη Λευκωσία που δικαιωματικά μας κάνει όλους περήφανους".

Ο Πρόεδρος τόνισε πως η γνώση αυτή είναι ειδικότερα σημαντική για μια πατρίδα για υπό κατοχή,

συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια, όπου μάλιστα η περίοδος πριν την Ανεξαρτησία της υπήρξε τόσο σημαδιακή και καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή της.

γνώση της ιστορικής της πορείας μέσα στα χρόνια είναι απαραίτητο συστατικό, ώστε να δημιουργήσουμε και να θεμελιώσουμε το μέλλον, το οποίο οραματιζόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας", σημείωσε.

Ανέφερε πως το Λεβέντειο Μουσείο, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, έχει κατορθώσει με πράξεις και όχι με λόγια, να πρωτοστατεί και να πρωταγωνιστεί στη διαφύλαξη και επιστημονική παρουσίαση στο ευρύ κοινό της Ιστορίας της πατρίδας μας και του λαού μας, με όλες τις θετικές για το σήμερα επιπτώσεις, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις.

'Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος με την ονομασία Αίθουσα Αγγλοκρατίας, παρουσιάζει ένα σημαντικό, το πιο καθοριστικό κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, την περίοδο 1878 – 1960, η οποία σε μεγάλο βαθμό επηρέασε την εξέλιξη και την πορεία του τόπου μας, αφού οδήγησε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε ότι με το Υπουργείο Παιδείας θα εξετάσουν πώς μπορούν οι νέοι, από όλες τις επαρχίες, να επισκεφθούν το Μουσείο για να βιώσουν μια σημαντική πτυχή της ιστορίας μας, σε μία σύγχρονη μουσειολογικά αίθουσα, φιλική σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι τα εκθέματα αφηγούνται ιστορίες και καταγράφουν γεγονότα με τρόπο εύληπτο και ουσιαστικό, προσθέτοντας ότι συνήθως η περίοδος της Αγγλοκρατίας επικεντρώνεται στον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά θεωρεί ιδιαίτερη πτυχή και την αστική ανάπτυξη, την κοινωνική ζωή, την οικονομία, το εμπόριο, την εκπαίδευση και τις μεταφορές, τους αγώνες για την αυτοδιάθεση και την ελευθερία, καθώς και τους σημαντικούς θεσμούς που προϋπήρχαν της Ανεξαρτησίας, όπως τα δικαστήρια, οι τράπεζες και η αστυνομία που ζωντανεύουν στην έκθεση.

Ανέφερε ότι το Μουσείο, στο πλαίσιο της ανακαινισμένης αίθουσας που εγκαινιάζεται απόψε, παρέχει στον επισκέπτη μια σειρά από πολύ ελκυστικές μουσειακές δράσεις, έτσι ώστε η εμπειρία της ιστορικής αναδρομής να γίνεται όσο πιο ρεαλιστική και επιμορφωτική.

Ο ΠτΔ συνεχάρη τη διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, την ομάδα της, τους συνεργάτες του Μουσείου για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει, καθώς και την τέως διευθύντρια που έθεσε τα θεμέλια του εν λόγω έργου. Μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες της Πολιτείας στο Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και ειδικότερα στη Διευθύντρια του Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, όπως επίσης στον Δήμο Λευκωσίας, στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη στήριξη και στο Υπουργείο Πολιτισμού που στήριξε από την αρχή αυτή την πρωτοβουλία.

Ευχαρίστηκε και όλους τους δωρητές που εμπιστεύθηκαν τα προσωπικά και οικογενειακά τους κειμήλια στο Μουσείο και επέτρεψαν με αυτό τον τρόπο αυτήν την τόσο γλαφυρή και ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα