ΠτΔ: Η ΚΔ θιασώτης της ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο «Μιχάλη Καϊλή», στο Πέρα Χωριό – Νήσου, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, «η παρουσία μου εδώ δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία για να εκφράσω τις ευχές μου με την ευκαιρία

των εορτών.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ περισσότερο είναι για να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, του κυπριακού λαού για όλα όσα κάνετε έτσι ώστε να νιώθουμε ασφάλεια στον τόπο μας.

Ένας από τους βασικούς μας στόχους, και αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στους κληρωτούς, επικαλούμενος τη δική μου προσωπική εμπειρία, αφού υπηρέτησα 26 μήνες, είναι να αντιληφθείτε κατά τη διάρκεια της θητείας σας τη σημασία του να είστε στον στρατό.

Στη δική μου περίπτωση πολλά χρόνια πριν αντιλήφθηκα τη σημασία της θητείας μου μετά που έφυγα από την Εθνική Φρουρά. Και ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε είναι να αντιληφθείτε πόσο σημαντική είναι η παρουσία σας στον στρατό, όχι μόνο για το θέμα της ασφάλειας της πατρίδας μας, αλλά γενικότερα για την εξέλιξη σας ως μέλη της κοινωνίας μας.

Χθες είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, κατά τη διάρκεια της οποίας μας απασχόλησαν τρία θέματα. Το ένα είναι τα στελέχη, το προσωπικό που είναι η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς, το θέμα των εξοπλισμών και το θέμα των υποδομών.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομερείς για το τι συζητήσαμε και τι αποφασίσαμε, θα υπάρξει και μια νέα συνάντηση περί τα μέσα Ιανουαρίου, συνέχεια της προηγούμενης.

Αλλά στη σημερινή εποχή, σε μια περίοδο που καθημερινά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, ειδικότερα σε σχέση με τη νεκρή ζώνη, και για αυτό ο ρόλος σας είναι ακόμη πιο καθοριστικός, και λαμβάνοντας υπόψη την έκταση που καλύπτει, 13 χιλιόμετρα μιας πολύ κρίσιμης περιοχής, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της ΕΦ είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά χωρίς να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις. 

Αυτό που ανέφερα δεν επηρεάζει καθόλου την επιθυμία και τις προσπάθειες μας για απελευθέρωση ης πατρίδας μας, για τερματισμό της κατοχής, για επανένωση της πατρίδας μας. Το έχω πει πάρα πολλές φορές, για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της νέας γενιάς του τόπου μας. Καθημερινά βλέπουμε νέα τετελεσμένα τα οποία απομακρύνουν ή δυσκολεύουν και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά πέραν του Κυπριακού, η ύπαρξη μιας ισχυρής ΕΦ είναι μια αναγκαιότητα, όχι μόνο για τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά λαμβάνοντας την ίδια στιγμή υπόψη ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, χαιρετίζουμε ιδιαίτερα, προσπαθούμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια η ΕΕ για ενίσχυση του αμυντικού πυλώνα της ΕΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη μέλη είναι θιασώτης της ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε τον ρόλο που μας αναλογεί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, σε μια περιοχή που, δυστυχώς, εκτυλίσσεται ένας πόλεμος που σε οποιαδήποτε περίπτωση μόνο τραγικές συνέπειες έχει.

Και η δική  μας προσπάθεια είναι, αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, πως θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτός ο πόλεμος, αλλά την ίδια στιγμή και μέχρι να πετύχει η διεθνής κοινότητα αυτό τον στόχο, να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των τραγικών ανθρωπιστικών επιπτώσεων που προκύπτουν καθημερινά.

Από δικής μας πλευράς αναμένουμε την ανακοίνωση του ΓΓ των ΗΕ για το διορισμό της προσωπικής του απεσταλμένης, αναμένουμε να επισκεφθεί την Κύπρο, να μείνει στην Κύπρο αρκετό διάστημα, έτσι ώστε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση επανέναρξης συνομιλιών, όχι για χάρη των συνομιλιών, αλλά ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Επειδή για κάποιους, ενδεχομένως δικαιολογημένα, να έχει γίνει λίγο κλισέ το ότι κάθε χρόνο ευχόμαστε τα ίδια, αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και αναφέρομαι ειδικότερα στην Τουρκία, αντιληφθούν τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για όλους τους εμπλεκόμενους μέσα από μια επίλυση του Κυπριακού, τότε, ναι, είναι ένας εφικτός στόχος της επίλυσης του Κυπριακού».

Keywords
Τυχαία Θέματα