ΠτΔ: Οι προσπάθειες μας έχουν στόχο να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα

Οι προσπάθειες μας έχουν στόχο να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη δεξίωση που παραθέτει η Πρέσβειρα της Γαλλίας, στην πρεσβευτική κατοικία, με την

ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, και ερωτηθείς αν τα μέτρα που εξετάζει το Εθνικό Συμβούλιο είναι ικανά για να ανατρέψουν τις τουρκικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η κάθε προσπάθεια είναι για να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία μέσα από την παρουσία ή τις όποιες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Γαλλία προεδρεύει τώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ερωτηθείς αν οι προσπάθειες που γίνονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο θα αποδώσουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σίγουρα γίνονται διαβήματα και αυτό που αναμένω είναι τόσο από τα ΗΕ όσο και από την ΕΕ να αντιδράσουν αναλόγως των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας

Είναι ιδιαίτερη η τιμή που παρευρίσκομαι και φέτος στους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης, της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.

Τιμούμε σήμερα τη Γαλλική Επανάσταση της 14ης Ιουλίου του 1789, η οποία αποτελεί εκ των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων, διαμορφώνοντας τον σύγχρονο κόσμο στη βάση του συνθήματος των Γάλλων Επαναστατών για «Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφότητα».

Η πτώση της Βαστίλης δεν ήταν απλά μια πράξη ρήξης που σηματοδότησε την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης. Αποτέλεσε την ιδρυτική στιγμή μίας πορείας προς μείζονες αλλαγές, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να λησμονείται πως, εμπνεόμενοι από τις οικουμενικές ιδέες που πρέσβευε η Γαλλική Επανάσταση, λαοί της εποχής ανά το παγκόσμιο αγωνίστηκαν για την κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, για τη δημοκρατία και ανεξαρτησία.

Τον Αύγουστο του 1789 ακολούθησε η ψήφιση της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη», οι διατάξεις της οποίας καθόρισαν τα φυσικά και απαράγραπτα δικαιώματα όπως η ελευθερία, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η αντίσταση στη βία, ενώ αναγνώρισαν ακόμη την ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Το πλέον σημαντικό, η Γαλλική Επανάσταση γέννησε την ελπίδα πως οι λαοί, εάν το επιθυμούν, μπορούν να ορίσουν την τύχη τους και να δημιουργήσουν μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Και οι κάποιοι τρίτοι να μην παρεμβαίνουν είτε στην κυριαρχία είτε στην ανεξαρτησία.

Η επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει και τους εμπνευστές του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.

Και θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία για να επαναλάβω πως εν μέσω των ποικιλόμορφων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε εξακολουθούμε να καθοδηγούμαστε από τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η Γαλλική Επανάσταση και ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και πιστεύουμε ακράδαντα πως το κοινό μας παρελθόν, παρόν και μέλλον παραμένει η ενωμένη Ευρώπη.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της Γαλλίας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Γαλλικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση και της Στρατηγικής Ατζέντας που είχαμε συνυπογράψει το 2018.

Μια ατζέντα η οποία καθορίζει κοινούς στόχους συνεργασίας, σε τομείς όπως της Ενέργειας, της Ασφάλειας και Άμυνας, της Οικονομίας, της Εκπαίδευσης, Καινοτομίας, του Πολιτισμού και της Διπλωματίας.

Επιτρέψετε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα στον τομέα της Ενέργειας όπου η συμμετοχή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου έχει αναμφίβολα διανοίξει νέους ορίζοντες όσον αφορά τις συνεργασίες μας στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής, μεταξύ άλλων, και η παρουσία της Γαλλίας στη MED7.

Την ίδια στιγμή, άμεσα συνυφασμένο με τα πιο πάνω είναι και η ολοένα στενότερη μας σύμπραξη σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ήδη, η φίλη Πρέσβης έχει κάνει αναφορά για την εδώ παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και όχι μόνο.

Περαιτέρω, μια ακόμη ένδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι και η άκρως πετυχημένη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία, το οποίο παρουσιάζει μια συνεχή ανοδική πορεία και αλματώδη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η λειτουργία Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λεμεσό.

Την ίδια στιγμή, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε αναπτύξει ένα εξαιρετικό επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας σε μια προσπάθεια τόσο εκπλήρωσης των στόχων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα όσο και αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Οφείλω ακόμη να επισημάνω ότι έχει αναδυθεί ένα κοινό όραμα που επεκτείνεται πέραν των διμερών μας σχέσεων ή του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ευαίσθητη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις και τις ασύμμετρες απειλές στην περιοχή, όπως και το ίδιο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, έχοντας ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι για αυτό που είναι πλήρης η συναντίληψη μας στο ότι πρέπει να αποφεύγονται από όλους μονομερείς και έκνομες ενέργειες που οδηγούν αναπόφευκτα σε κλιμάκωση εντάσεων και απειλή κατά της ειρήνης.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον φίλο Εμανουέλ Μακρόν, για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη σε σχέση με τις  παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.          

Όσον αφορά το Κυπριακό - και παρά την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει σαν αποτέλεσμα της εκτροπής από τη βάση λύσης, όπως ετέθη στη Γενεύη - θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για πολλοστή φορά πως θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό την αιγίδα πάντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Αυτό που επιδιώκουμε και στοχεύουμε δεν είναι παρά η απαλλαγή της Κύπρου από τα όποια στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και ξένες εξαρτήσεις.

Αυτό που επιθυμούμε είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε Κύπριου πολίτη.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα κράτος που θα σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, που πριν και πάνω από όλα θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως για την Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία πάντοτε αποτελούσε στρατηγικό εταίρο και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης μου, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων μας σχέσεων σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο.

Ευχαριστώντας σας εκ βάθους καρδίας για την πρόσκληση να παρευρεθώ σε αυτή τη λαμπρή τελετή, θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως μεταφέρετε εκ μέρους όλων των Κυπρίων, στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γαλλικό λαό, τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για τη σημερινή επέτειο, καθώς και τις ευχές μας για συνεχή ευμάρεια, πρόοδο και ειρήνη.

Vive la France! 

Διαβάστε επίσης: Σίμος Ιωάννου: Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή του Κυπριακού
 

Keywords
Τυχαία Θέματα