ΠτΔ: Ώρα να οικοδομήσουμε πιο ισχυρά τα εσωτερικά μας τείχη

"Η πρώτη και σπουδαιότερη πράξη τιμής, που οφείλουμε στους ανθρώπους που μνημονεύουμε σήμερα, είναι να προσφέρουμε στον τόπο μας μία λύση, που θα μας απαλλάσσει από τα αποτελέσματα της προδοσίας και της εισβολής", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αντίστασης και Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της ομιλίας του έδωσε έμφαση στο τι θα πρέπει

να πράξουμε την ώρα αυτή, σε σχέση με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι "είναι η ώρα που πρέπει να οικοδομήσουμε ακόμη πιο ισχυρά τα εσωτερικά μας τείχη, για θωράκιση της πατρίδας μας. Είναι η ώρα που, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, πρέπει να εγείρουμε ισχυρή την απάντηση μας σε όσους αναζητούν ρωγμές στην εθνική μας θέση".

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

"Είναι με τη μέγιστη ευλάβεια που βρίσκομαι σήμερα εδώ, αποδίδοντας τιμή, σε όσους πλήρωσαν με τη ζωή τους, την πίστη τους στην πατρίδα. Σε όσους αγωνίστηκαν για μία πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή.

Η ανέγερση του μνημείου που αποκαλύπτουμε, με έξοδα του κράτους, καταφανώς μαρτυρεί την αναγνώριση της θυσίας των ηρώων της Αντίστασης από την Πολιτεία. Σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν όταν ο πραξικοπηματικός παραλογισμός επεδίωξε να κυριαρχήσει στον τόπο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, κάθε δημοκρατική αρχή και κάθε στοιχείο σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος, που το διαχρονικό και απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα της Επιτροπής Καταρτισμού του Μητρώου Μαχητών Αντίστασης για την ανέγερση του μνημείου υλοποιείται απόψε έστω και με καθυστέρηση μερικών δεκάδων χρόνων.

Ενός μνημείου που θα γίνει το σύμβολο της αυτοθυσίας όσων αντιστεκόμενοι προασπίστηκαν το Προεδρικό Μέγαρο, το σύμβολο της νομιμότητας, τον χώρο, στον οποίο δόθηκε η πιο σκληρή και αιματηρή αδελφοκτόνα μάχη στις 15 Ιουλίου του 1974.

Αυτοί οι άνθρωποι, επιδεικνύοντας γενναιότητα, αναμετρήθηκαν με δυνάμεις υπέρτερες των δικών τους, διατήρησαν την έντιμη ιστορία του τόπου μας, καθιστώντας το όνομα και τη δράση τους σύμβολο για όλους εμάς.

Παράλληλα, το μνημείο κρατώντας πλέον άσβεστη τη μνήμη και την αυτοθυσία τους, θα γίνεται ο φάρος που θα υπενθυμίζει, τόσο στις παρούσες όσο και τις μέλλουσες γενεές, πάντοτε το χρέος που μας άφησε παρακαταθήκη η θυσία τους, αλλά και το δίδαγμα της Ιστορίας που προκύπτει μέσα από εγκληματικές ενέργειες όπως το προδοτικό πραξικόπημα του 1974, και ιδιαίτερα του τραγικού συνεπακόλουθου, της Τουρκικής Εισβολής.

Το πραξικόπημα και η εισβολή αποτελούν τις μαύρες σελίδες στην Ιστορία μας, αφού μέχρι σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες μιας ξενοκίνητης Χούντας Ελληνοφώνων στρατιωτικών.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να ευχαριστήσω και προσωπικά τους Πρόεδρους της Βουλής των Ελλήνων κα Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βούτση και τους Προέδρους της Κυπριακής Βουλής, τέως Πρόεδρο κ. Ομήρου και τον νυν κ. Συλλούρη, για την πράξη του να παραχωρήσει στην κυπριακή Βουλή αντίγραφα του φακέλου της Κύπρου.

Η πράξη αυτή, συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα αντίκρυσης της Ιστορίας μας, της αλήθειας μας. Και ως τέτοιο, αποτελεί μία σαφή προσπάθεια κάθαρσης. Σήμερα, 43 χρόνια μετά κάναμε τεράστια βήματα και το αποδείξαμε στην πράξη.

Διασφαλίσαμε -με την συμβολή όλων- την παραμονή μας σε αυτό τον τόπο, κατακτήσαμε την θέση μας στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε δημιουργικό ρόλο στην περιοχή μας.

Αναλογιζόμενοι τη θυσία όλων των ηρώων του τόπου, είναι η ώρα που πρέπει να οικοδομήσουμε ακόμη πιο ισχυρά τα εσωτερικά μας τείχη, για θωράκιση της πατρίδας μας.

Είναι η ώρα που, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, πρέπει να εγείρουμε ισχυρή την απάντηση μας σε όσους αναζητούν ρωγμές στην εθνική μας θέση.

Η πρώτη και σπουδαιότερη πράξη τιμής, που οφείλουμε στους ανθρώπους που μνημονεύουμε σήμερα, είναι να προσφέρουμε στον τόπο μας μία λύση, που θα μας απαλλάσσει από τα αποτελέσματα της προδοσίας και της εισβολής.

Μία λύση που θα δημιουργεί ένα κράτος, το οποίο διασφαλίζοντας όλες τις προοπτικές της ειρηνικής συνύπαρξης και της ασφάλειας όλων των κατοίκων θα εναρμονίζεται την ίδια στιγμή πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Με την πρόσφατη παρουσία μας στο Crans Montana της Ελβετίας, παρά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πετύχαμε παρά ταύτα μέσα από τις προσπάθειες όλων να θέσουμε τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πετύχαμε έτσι ώστε το θέμα των εγγυήσεων, των επεμβατικών τάχα δικαιωμάτων και της παρουσίας του κατοχικού στρατού να αναδειχθεί ως το καίριο και κύριο θέμα συζήτησης προκειμένου να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Και πραγματικά θέλω να πω πως αν επιτέλους κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, αν κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από την επιρροή της Τουρκίας, είμαι βέβαιος ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά, μπορεί να συνδημιουργήσουμε όπως και στο παρελθόν. Κάποια τραύματα από την αφροσύνη μας θα τα πληρώσουμε αλλά τουλάχιστον θα νιώθουμε ως πραγματικά ανεξάρτητη χώρα ότι μπορούμε να έχουμε προοπτική. Είναι για αυτό που αποδίδω μεγάλη σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μηδενός εξαιρουμένου, να δούμε πώς δημιουργούμε συνθήκες που πέρα και πάνω από την απαλλαγή μας από τα κατοχικά στρατεύματα, εγγυητικά δικαιώματα ή εγγυήσεις, σε ένα σύγχρονο κράτος, να πετύχουμε και όσον αφορά τις εσωτερικές δομές τουλάχιστον μια λύση που να εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από τη δική μας πλευρά δηλώνουμε πρόθυμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας, προκειμένου να επιτευχθούν εκείνες οι συνθήκες, που τερματίζοντας την απαράδεκτη κατοχή και επανενώνοντας την πατρίδα μας, θα δημιουργούν ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η δύσκολη, αλλά επιτυχής μας προσπάθεια να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση και να αναδιαρθρώσουμε το κράτος, στηρίζοντας το μέλλον μας σε πιο παραγωγικούς θεσμούς.

Η οικοδόμηση ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ισχυρού κράτους, στο οποίο οι πολίτες θα ευημερούν, δίνει τη δυνατότητα μιας πιο αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, πέραν από τις όποιες δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, οικονομικές και άλλες από τρίτους. Και αν είμαστε σήμερα εδώ είναι γιατί ακριβώς υπήρξαν κάποιοι που αντιστάθηκαν, κάποιοι που με τη ζωή τους έδωσαν το δικαίωμα στους επόμενους να αγωνίζονται για την ελευθερία, για την αποκατάσταση πάντα των δημοκρατικών θεσμών και για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Επιτροπή Καταρτισμού του Μητρώου Μαχητών Αντίστασης για τη διαχρονική της δράση, προκειμένου να συντηρηθεί η μνήμη και η τιμή των ηρώων της αντίστασης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και στη γλύπτρια Μάρω Παρτζίλη για τη φιλοτέχνηση του μνημείου. Η ανέγερση αυτού του μνημείου μάς καλεί να αναλογιζόμαστε τις μεγάλες δυνάμεις που μπορεί να κρύβει η ψυχή μας. Δυνάμεις που οφείλουμε να στρατεύσουμε για το καλό του τόπου, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία".

Keywords
Τυχαία Θέματα