ΠτΔ: Ποιος έπρεπε να αποχωρήσει, με όσα κάνει η Τουρκία;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε σήμερα πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο τραπέζι των συνομιλιών διότι ο ίδιος επιδιώκει μια λειτουργική λύση του Κυπριακού, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι επιδιώκει επανεκλογή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές

αντί της λύσης.

Σε μια εκτεταμένη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, από το βήμα του 54ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν έπρεπε να αποχωρήσει αυτός από τις συνομιλίες υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αποχώρησε για μια απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, όπως είπε.

Διαβεβαιώνοντας ότι έγνοια του είναι επιτέλους να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό, που να διασφαλίζει όμως ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως «παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες παραμένουν παρά ταύτα προβλήματα, τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας, τα οποία επηρεάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δημιουργούν αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, μία ανησυχία για τη δυνατότητα να επιβιώσει αυτό το κράτος την επομένη».

«Είναι γι` αυτό που με όλο το σεβασμό που τρέφω και προς την άλλη κοινότητα, καλώ, όπως εγκαλούμαι, να συνειδητοποιήσει και η τ/κ ηγεσία, αλλά ιδιαίτερα η Τουρκία, αλλά και η τ/κ κοινότητα πως δεν είναι μόνο εκείνοι που έχουν ανησυχίες ή που θα ήθελαν να αισθάνονται κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους».

Όπως είπε, «είναι και οι Ε/κ θύματα της εισβολής, που έχουν εγκαταλείψει πατρογονικές εστίες, που έχουν χάσει περιουσίες, που βρίσκονται εδώ και 43 χρόνια στην προσφυγιά, που έχουν αγνοούμενους, που έχουν νεκρούς σαν αποτέλεσμα εκείνης της εισβολής, αλλά πριν και πάνω απ` όλα που έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως θέλουμε να τα έχουν και οι Τ/κ συμπατριώτες μας».

«Αλλά δεν μπορεί, και πρέπει να γίνει συνείδηση, εν ονόματι της λύσης να είναι μια ετεροβαρής συνθήκη, η οποία να ευνοεί την μια και να αδικεί την άλλη πλευρά, να στηρίζεται δηλαδή στο άδικο», τόνισε.

Αυτό, είπε ,«θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και εκείνους που με κρίνουν και με επικρίνουν είτε ότι τάχα κάνω υποχωρήσεις είτε τους άλλους που μου λεν ότι τώρα δεν επιθυμώ τη λύση τάχα διότι επιδιώκω τις προεδρικές εκλογές».

«Έχω κάνει κινήσεις που δείχνουν πόσο με γνοιάζουν οι προεδρικές εκλογές και πόσο γνοιάζομαι περισσότερο για τη λύση του Κυπριακού», είπε και υπενθύμισε την 1η Δεκεμβρίου όταν ο ίδιος έπαιρνε την απόφαση να συνεχίσει ο διάλογος «παρά το εν γνώση μου ενδεχόμενο αδιεξόδου».

«Και έπαιρνα», συνέχισε, «την απόφαση για πολυμερή διάσκεψη προκειμένου επιτέλους να δοκιμαστεί η καλή θέληση τάχα της Τουρκίας, να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων, της διασφάλισης επιτέλους ενός ανεξαρτήτου κυρίαρχου κράτους – μέλους της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη πως η αποφασιστικότητά του για λύση «διαφαίνεται σε σωρεία ενεργειών που είχε προβεί όταν είχαμε μεταβεί στο Μοντ Πελεράν και η συμφωνία ήταν ότι θα έπρεπε να συμφωνηθούν τα τρία βασικά κριτήρια και να ανταλλαγούν χάρτες».

«Όταν συνάντησα τις δυσκολίες, όταν αντελήφθηκα ότι υπήρχε ο κίνδυνος αδιεξόδου έκανα δεκτό ότι θα μπορούσε η διαφορά μας να ήταν σε απόσταση συμφωνίας για τα κριτήρια, όπως έγινε κατορθωτό να συμφωνήσουμε το ένα (κριτήριο), δηλαδή την εδαφική έκταση των δύο συνιστωσών πολιτειών», είπε.

Και συνέχισε: «Και δεν δίστασα εκεί και όπου δεν θα επηρεάζετο αρνητικά η ε/κ κοινότητα να ανταποκριθώ στις ανησυχίες των Τ/κ αλλά αυτό που απαιτώ τουλάχιστον και από τον κ. Ακιντζί, τον φίλο μου και συνομιλητή μου, τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, είναι να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι αρκετό η έκκληση ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ή να κατανοήσουμε τι είναι ομοσπονδία».

«Τον είχα προκαλέσει στις συνομιλίες, τον είχα προκαλέσει και δημόσια, τον προκαλώ και τώρα να μου πει εις ποίαν άλλη των 45 ομόσπονδων κρατών υπάρχουν πρόνοιες με βάση τις δικές τους αξιώσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε όλους όσοι του απέδωσαν ίση ευθύνη διότι δεν έλαβε μέτρα για την επιστροφή του κ. Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών, για μια αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός που, όπως επανέλαβε, κακώς ψήφισε η Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε : «Είναι ορθόν κάποιοι να με καλούν να παραγνωρίσω το γεγονός ότι παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με όσα προκλητικά πράττει η Τουρκία».

«Αντί να καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες μιας κατοχικής δύναμης, προσπαθούμε να πούμε ότι ευθύνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί, ως εκ καθήκοντος έχει υποχρέωση να πράξει, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε ακόμη «ποίος έπρεπε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, ο κ. Ακιντζί γιατί θα γίνετο αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 ή εγώ μετά τα όσα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται στα χωρικά ύδατα ή στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Παρά ταύτα είμαι στο τραπέζι του διαλόγου γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε περιθώριο έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν να αποδώσει τις ευθύνες αποτυχίας στη δική μας πλευρά. Και είμαι (στο τραπέζι) όχι για να μην μου αποδοθούν ευθύνες, αλλά γιατί είναι δεδηλωμένη η βούλησή μου ότι επιδιώκω την επανένωση, επιδιώκω την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, επιδιώκω τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και των Ε/κ και των Τ/κ, που να δημιουργεί πραγματικά συνθήκες που να μην εδράζονται στην αδικία αλλά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ελπίδα για το μέλλον», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα