ΠτΔ στο ΕΛΚ: Το Κυπριακό και το Ουκρανικό είναι ευρωπαϊκά προβλήματα

Παρέμβαση στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο διεξάγεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «έχουμε χτίσει την Ένωση πάνω στα γερά θεμέλια της δημοκρατίας, του απαραβίαστου των συνόρων και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Αυτές είναι οι αρχές μας και θα πρέπει να τις εφαρμόζουμε χωρίς διακρίσεις».

Σε

σχέση με το 6ο πακέτο κυρώσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε σε δύο σημεία. Αρχικά, τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε την καθολική εφαρμογή των κυρώσεων, διαφορετικά δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, κάνοντας αναφορά σε χώρες εταίρους, οι οποίες βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις. Αυτό μειώνει την ισχύ των κυρώσεων αλλά επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση την ενότητα και επιτρέπει σε τρίτες χώρες, κάποιες από τις οποίες προσποιούνται ότι είναι σύμμαχοι, να επωφελούνται από τα δεινά του ουκρανικού λαού.

Κατά δεύτερο, επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής άρχισαν μεν να έχουν αντίκτυπο στη Ρωσία αλλά επηρεάζουν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ. Γι αυτό προειδοποίησε όπως τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν «να μην έχουν περισσότερο κόστος σε εμάς παρά στην ίδια τη Ρωσία».

Σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρθηκε στους παραλληλισμούς μεταξύ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, εξηγώντας ότι οι δικαιολογίες της Μόσχας για δήθεν «προσπάθεια προστασίας των ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας», έχουν χρησιμοποιηθεί με τα ίδια λόγια, ως πρόσχημα από την Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.

«Εκ τότε και παρά τις προσπάθειες μας και σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η Τουρκία όχι μόνο δεν εμπλέκεται στις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης πολιτικής λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί τετελεσμένα στη θάλασσα και επί του εδάφους.

Πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό και το Ουκρανικό είναι και τα δύο ευρωπαϊκά προβλήματα. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει, εάν δεν βάλουμε τέλος σε αυτούς τους αναθεωρητισμούς».

Γι αυτό υπογράμμισε ότι «η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για κάθε έναν από εμάς».

Απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπό την ηγεσία του το ΕΛΚ θα βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατοχή της Κύπρου και η ανάγκη για σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτηρίζοντας τον ως μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό, του οποίου το όραμα για μια ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη παρέμεινε στο επίκεντρο των προσπαθειών του να προωθήσει τις αξίες και τα συμφέροντά μας και να διαφυλάξει αυτό που εκπροσωπούμε ιστορικά.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Ρότερνταμ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κυριάκος Κούσιος.

Το καταδικαστικό ψήφισμα

Νωρίτερα εγκρίθηκε το καταδικαστικό ψήφισμα που κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων, το ΕΛΚ καταδίκασε «οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και κάθε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε ανεξάρτητου κράτους. Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ επαναβεβαιώνει την ισχυρή του υποστήριξη στην εν εξελίξει διαδικασία για μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού δικαίου και των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις από τρίτες χώρες».

Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή η διχοτομική θέση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.

Επιπλέον, το ΕΛΚ καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»,  καλώντας την Τουρκία να προβεί σε όλα τα απαραίτητα και εποικοδομητικά μέτρα με σκοπό την ενεργή υποστήριξη της προσπάθειας καθώς επίσης και να συνεισφέρει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Το ΕΛΚ καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας και  της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να ανοίξουν τμήμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στις 20 Ιουλίου του 2021, επαναλαμβάνοντας ότι «οποιαδήποτε απόπειρα εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων, από άτομα άλλα από τους νόμιμους κατοίκους τους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Διαβάστε επίσης: 

ΕΛΚ: Καταδικαστικό ψήφισμα για παράνομες ενέργειες Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Weber σε Αβέρωφ:Να αναδείξουμε ξανά τη σημαντικότητα του κυπριακού προβλήματος

Βέμπερ στο Συνέδριο του ΕΛΚ: Προτεραιότητα η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα