ΠτΔ: Τελεσίγραφο 24 ωρών στην ΠΑΣΥΝΟ να προσέλθει σε διάλογο

Σειρά μέτρων έδωσε η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των νοσηλευτών. Ο ΠτΔ εξάλλου δίνει στην ουσία τελεσίγραφο στην ΠΑΣΥΝΟ να προσέλθει σε διάλογο, την ώρα που οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τα μέτρα τους, αποσύρωντας προσωπικό ασφαλείας απο τα νοσηλευτήρια.

Ύσταση έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις, στον τομέα της υγείας, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τους κάλεσε

να συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας και να προσέλθουν στον διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης για να καταστεί επιτέλους εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από όποιον κι αν προέρχονται.

Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1189 λειτουργών στο χώρο της υγείας, οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των νοσηλευτών, με τη μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30μηνης υπηρεσίας.

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μονίμων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών.

Έχει, επίσης, ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για αποπαγοποίηση 185 θέσεων μονίμων νοσηλευτών.

Με αυτές τις αποφάσεις και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Θέλω την ίδια ώρα να υπενθυμίσω συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι, ενώ πάγια πολιτική ήταν- και αναφέρομαι ενδεχόμενα σε προηγούμενες Κυβερνήσεις - η αναστολή του οποιουδήποτε διαλόγου κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κληθεί, επανειλημμένα, από το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις.

"Θλίβομαι διότι η απάντηση των απεργούντων νοσηλευτών τόσο στις πρωτοβουλίες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων όσο και στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για ένα δομημένο διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έτσι να μπορέσουμε να καταστήσουμε εφικτή την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η απάντηση ήταν η απόρριψη των προτάσεων και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με την απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας εις βάρος πάντα, δυστυχώς, των ασθενών", ανέφερε.

Θλιβερή η επιμονή των νοσηλευτών, αναφέρει ο ΠτΔ

"Πολύ περισσότερο με θλίβει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται εξάλλου για αίτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών. Θέλω να ξεκαθαρίσω και να είμαι σαφής ότι, ούτε η πολιτεία ούτε και η κοινωνία αποδέχονται εκβιασμούς", τόνισε.

Με αυτά τα δεδομένα – δηλαδή με τη στάση της κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων - η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα:

1. Το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας.

2. Ετοιμασία Σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το Σχέδιο θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει.

3. Την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας.

4. Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. Δηλαδή δραστική αντιμετώπιση της λίστας αναμονής ασθενών που μπορεί να αναμένουν επέμβαση ή θεραπεία από το 2014.

5. Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

6. Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς είτε της Πολιτικής Άμυνας.

7. Εντατικοποίηση του διαλόγου με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών.

Είναι μέσα ακριβώς από αυτό το διάλογο που με επιστημονικό τρόπο, τεχνογνωσία και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οικονομικά δεδομένα, θα καταστεί εφικτή μέσα από την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων η εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή του διαλόγου για αυτονόμηση, και το τονίζω σε μόνο αυτό, μπορεί και πρέπει να αντικριστούν τα όποια εργασιακά θέματα.

Τέλος, για υστάτη φορά, ο πρόεδρος Ανστασιάδης, απεύθυνε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις στον τομέα της Υγείας όπως συνεργαστούν με το αρμόδιο Υπουργείο και προσέλθουν στο διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, για να καταστεί, επιτέλους, εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας».

Η πρόταση της ΠΟΣΠΦ

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων, η οποία είχε συνάντηση νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης με τον ΠτΔ. Η ΠΟΣΠΦ τάσσεται ουσιαστικά ξεκάθαρα απέναντι από την ΠΑΣΥΝΟ. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει εν μέσω άλλων ως άτεγκτη την ΠΑΣΥΝΟ. Η κατάσταση είναι εμπόλεμη όπως αναφέρει η ανακοίνωση και γι αυτό απευθύνει κάλεσμα προς την πολιτεία να επέμβει ούτως ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οι κυριότερες προτάσεις της ΠΟΣΠΦ αφορούν παραπομπή των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα τόσο για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις όσο και για προγραμματισμένα ραντεβού διαγνωστικού χαρακτήρα.

Επίσης, στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για αγορά υπηρεσιών νοσηλευτικής για κάλυψη των κενών και των αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα