ΠτΔ: Θα σταθούμε αρωγός στο Κέντρο Μελετών «Γρηγόρης Αυξεντίου»
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρου Μελετών «Γρηγόρης Αυξεντίου», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην τελετή έναρξης της λειτουργίας του Κέντρου που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα.
Στο χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κέντρο Μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «υπό την
«Και από περιφρονημένους υπηκόους μιας αχανούς αυτοκρατορίας η οποία δεν τους αναγνώριζε το δικαίωμα στον εθνικό προσδιορισμό και στην αυτοδιάθεση, μεταβλήθηκαν σε αξιοθαύμαστους πολεμιστές του πανανθρώπινου ιδανικού της ελευθερίας», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «ανάμεσα στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που αναδείχθηκαν για την ηρωική τους στάση και την αυτοθυσία, μέσα στις φλόγες του τετράχρονου επαναστατικού αγώνα, υπάρχουν μορφές που ξεχωρίζουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».
Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ιδιαίτερη θέση έχει η φυσιογνωμία του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος «δεν διακρίθηκε μόνο για τις σπάνιες για στέλεχος της ΕΟΚΑ στρατιωτικές του γνώσεις και ικανότητες, αλλά για την ευψυχία, την αυταπάρνησή, την αγάπη και την έγνοιά του για τους άνδρες του και τις οικογένειές τους».
Σε αυτό το ηρωικό τέκνο της Κύπρου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «που πέρασε στην αθανασία από τις 3 Μαρτίου του 1957 έχουν αποδοθεί μεταθανατίως πολλές τιμές και το όνομά του μνημονεύεται με σεβασμό από τον λαό μας, την κυπριακή πολιτεία και τον απανταχού Ελληνισμό», όπως και το όνομα των γονιών του, του Πιερή και της Αντωνούς Αυξεντίου, και της γενέτειράς του, της Λύσης, κατεχόμενης ύστερα από την τουρκική εισβολή του 1974.
Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «σήμερα, 66 χρόνια από τη θυσία του Μαχαιρά και 63 χρόνια ύστερα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώ σημαντικό σταθμό για τη μελέτη της ζωής και της δράσης του Αυξεντίου και της ιστορίας της ΕΟΚΑ και της νεότερης ιστορίας της Κύπρου κατ’ επέκταση, την ίδρυση του ΄Κέντρου Μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου΄».
Οι προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας από την ίδρυση του Κέντρου Μελετών είναι υψηλές και μεγάλες, ανάλογες με το κύρος και την απαστράπτουσα ακτινοβολία του ονόματος του Γρηγόρη Αυξεντίου».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε «με μεγάλη ικανοποίηση», την ίδρυση του Κέντρου Μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου και συνεχάρη τους εμπνευστές και πρωτεργάτες της ιδέας και της υλοποίησης της ίδρυσης του Κέντρου Μελετών, τα παιδιά της αείμνηστης αδελφής του Γρηγόρη Αυξεντίου, Χρυσταλλούς Αυξεντίου-Σουρουλλά και «όσες και όσους τους συμπαραστάθηκαν και συνεργάζονται μαζί τους».
Ταυτόχρονα ευχήθηκε στο Κέντρο Μελετών «ευόδωση των σκοπών του» εκφράζοντας την ελπίδα «σύντομα να παρακολουθήσουμε τους σκοπούς του να υλοποιούνται και να μεταλαμπαδεύονται για να αναδεικνύεται περαιτέρω και με επιστημονικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο η ζωή, η δράση και το φωτεινό παράδειγμα του Γρηγόρη Αυξεντίου».
Πριν την ανάγνωση του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως φέρει «το ονοματεπώνυμο ενός αγωνιστή που σκοτώθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ υπηρετώντας στην ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου, δυο περίπου μήνες πριν από το Ολοκαύτωμα του Μαχαιρά» σημειώνοντας πως «νιώθω ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για αυτό».
Στη δική της ομιλία η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε πως «σήμερα που βρισκόμαστε στην περιδίνηση εξαιρετικά κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων και βιώνουμε τους έντονους κραδασμούς ενός ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος».
«Σήμερα όπου ο άκρατος αναθεωρητισμός συνταράσσει τις ισορροπίες κι η ίδια δημοκρατία απειλείται, νιώθουμε έντονα την ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να γίνουμε κοινωνοί της ιστορικής μας μνήμης, των ηρωικών μας καταβολών, της αυτοθυσίας και της μεγαλοσύνης των γενναίων μας», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο «γενναίος των γενναίων», που με τη δράση και τη συγκλονιστική του θυσία αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του έθνους μας, μπόλιασε με τα ιδανικά της αφειδώλευτης αγάπης για την πατρίδα και της ακατάβλητης αγωνιστικότητας τη συλλογική συνείδηση και, ξεπερνώντας τη φύση του θνητού, κατέστη διαχρονικό πρότυπο».
«Έγινε ολοκαύτωμα και μετουσιώθηκε σε αιώνιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης του ελληνισμού, αλλά και κάθε λαού που μάχεται για την ελευθερία του», πρόσθεσε.
Στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο δύο πολύ κοντινών ανθρώπων του Γρηγόρη, της συζύγου του Βασσιλούς και της αδελφής του Χρυσταλλού Αυξεντίου Σουρουλλά και είπε πως «το Κέντρο Μελετών» θα διευκολύνει την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση, αναδεικνύοντας παράλληλα νέα κέντρα έρευνας εκτός Λευκωσίας, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη και συνείδηση, προβάλλοντας αντίσταση στη λήθη και σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας».
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, συνέχισε «με το παράδειγμα της ζωής και του θανάτου του συνεχίζει να μας απευθύνει ηθικό κάλεσμα» και πρόσθεσε ότι «στους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς που διανύουμε, σε μια εποχή κρίσης πολιτικής, οικονομικής, αλλά και αξιακής, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και συνείδησης αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη διατήρηση της ίδιας της εθνικής μας υπόστασης».
Σημείωσε ακόμα ότι «με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κατοχή και τη διαρκή παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού μας, εντείνουμε τον αγώνα μας παραμένοντας προσηλωμένοι στον σταθερό μας στόχο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς ξένες εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».
Στην δική του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος αναφέρθηκε στον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και είπε «σε καιρούς που, κατά γενική ομολογία, το εθνικό αισθητήριο έχει αμβλυνθεί, σήμερα που η οικονομική κρίση ωθεί πολλούς, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, σε αναθεώρηση της κλίμακας των αξιών δίνοντας προτεραιότητα σε υλικές και υποτιμώντας τις πνευματικές και εθνικές αξίες, τώρα που οι ήρωες παραγνωρίζονται και άλλα πρότυπα προβάλλονται στη ζωή, είναι παρήγορο και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούν να σκέφτονται ελληνικά και εθνικά».
Πρόσθεσε ότι αυτοί που συνέλαβαν το όραμα της δημιουργίας του Κέντρου Μελετών «Γρηγόρης Αυξεντίου», το έκαναν «για τη διατήρηση της μνήμης του και εντρύφησης των επερχόμενων γενεών στις αξίες και το παράδειγμά του»
Για τον Γρηγόρη Αυξεντίου ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «με τη θυσία του τίμησε τον Ελληνισμό ολόκληρο, καταξίωσε την ελληνική του ταυτότητα και δικαίωσε τη χριστιανική του πίστη» και «ήταν φορέας της ελληνικής αρετής που επιτάσσει ανάκτηση, ή προάσπιση της ελευθερίας με κάθε θυσία".
Οφείλουμε, είπε, «να εμπνευστούμε από το ολοκαύτωμά του ιδιαίτερα σήμερα, που κύριο πρόβλημα της Κύπρου αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού, παραμένει η αποτροπή του τουρκικού επεκτατισμού, χρειαζόμαστε ανασύνταξη δυνάμεων, αναβάπτιση στο εθνικό παρελθόν, παραδειγματισμό από τη ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου».
Αφού ανέφερε ότι «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας μας» σημείωσε πως «οι Τούρκοι δεν κρύβουν πια τον τελικό στόχο τους που είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, γι’ αυτό και συνεχώς προβάλλουν νέες διεκδικήσεις».
«Η πείρα, όμως, απέδειξε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή, ούτε και τον οδηγούν σε συμβιβασμό», πρόσθεσε.
Θα πρέπει, ανέφερε, «να εδράσουμε τον αγώνα μας, αμετακίνητα, σε θέσεις αρχών, που να μην μπορεί κανένας να τις αμφισβητήσει» και «θα πρέπει να ζητήσουμε, χωρίς υποχωρήσεις ό,τι ελευθερίες και δικαιώματα απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι».
Ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «ποιος και με ποια κριτήρια θα αρνηθεί, στον 21ο αιώνα, το δικαίωμα περιουσίας, ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης κάποιου στην ίδια του τη χώρα, όταν αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται για όλη την Ευρώπη».
«Ποιος και με ποια κριτήρια, αν εμείς δεν το αποδεχτούμε, θα δικαιώσει ή θα δικαιολογήσει την Τουρκία στα θέματα του εποικισμού και του εθνικού ξεκαθαρίσματος; Ποιος θα παραβλέψει ότι το πρόβλημά μας είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όταν τεκμηριωμένα του παραθέσουμε τα γεγονότα» διερωτήθηκε.
Πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Τουρκίας είναι «δεδομένοι και αμετάθετοι και οφείλουμε, με κάθε θυσία να τους αποτρέψουμε» και «να επιστρέψουμε στο ενθουσιαστικό κλίμα, την πατριωτική έξαρση και την αξιολογική κορύφωση της περιόδου του αγώνα της ΕΟΚΑ, να αποσείσουμε τη ραστώνη και την αδιαφορία, που μας χαρακτηρίζουν σήμερα για την πορεία του εθνικού μας θέματος».
Ο απελευθερωτικός μας αγώνας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος «σφαδάζοντας κάτω από την πίεση της τουρκικής κατοχής, έχει δύο πράγματα να μας διδάξει, απομάκρυνση από προσωπικά συμφέροντα και επιστροφή σ ’ένα κλίμα ιδανικών και αξιών και ξεκάθαρη στοχοθέτηση και αταλάντευτη επιδίωξη του στόχου, που δεν θα διαγράφει 35 αιώνες Ελληνικής παρουσίας στην Κύπρο και που θα εξασφαλίζει την παρουσία μας, με ασφάλεια, στη γη των πατέρων μας στο διηνεκές».
Ο Γιάννης Σουρουλλά, Πρόεδρος του Ιδρύματος είπε πως αυτό είναι μη κερδοσκοπικό και οι σκοποί του «έχουν κοινωφελή χαρακτήρα και συγκεκριμένα είναι η συνεχής ανάδειξη και προβολή του βίου, του έργου και της προσφοράς του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Κύπρο και στον ευρύτερο Ελληνισμό, με στόχο τη διατήρηση της μνήμης και των ιδανικών της ελευθερίας, για την οποία θυσιάστηκε», αλλά και η συγκέντρωση, καταγραφή, ηλεκτρονική ταξινόμηση, και φύλαξη του προσωπικού αρχείου του Γρηγόρη Αυξεντίου, αποτελούμενο από κάθε μορφής έγγραφο, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, με απώτερο σκοπό να τεθεί στη διάθεση των ερευνητών».
Ανέφερε επίσης ότι στόχοι του ιδρύματος είναι μεταξύ άλλων «η σύσταση εξειδικευμένης βιβλιοθήκης, φωνοθήκης, φωτοθήκης, ταινιοθήκης και συλλογής με προσωπικά αντικείμενα ή άλλα κειμήλια, που σχετίζονται με τον Γρηγόρη Αυξεντίου ή με τη νεώτερη ιστορία της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε να εμπλουτίσει τη σύνθεση του, με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από τον χώρο της Εκκλησίας, των γραμμάτων, των επιστημών, των Τεχνών, του αθλητισμού, της πολιτικής, και των επιχειρήσεων, αναγορεύοντάς τους ως επίτιμα μέλη του.
Όπως είπε ο κ. Σουρουλλά έχει ήδη αποφασιστεί όπως ανεγερθεί «στο χώρο που μας παραχώρησε το κράτος το «Σπίτι του Γρηγόρη», πιστό αντίγραφο του αρχοντικού του σπιτιού στην κατεχόμενη Λύση.
Εξάλλου το επίτιμο μέλος του Ιδρύματος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, αναφέρθηκε στις πρώτες δράσεις που προγραμματίζει το Ίδρυμα και είπε πως η ανάδειξη και προβολή του βίου, του έργου και της προσφοράς του Γρηγόρη Αυξεντίου προγραμματίζεται να γίνει «με συνεργασίες με επιστημονικά Ιδρύματα, κρατικούς, ιδιωτικούς και συλλογικούς φορείς και μεμονωμένες προσωπικότητές στην Κύπρο και στον ευρύτερο ελληνισμό, που ασχολήθηκαν ή συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον Γρηγόρη Αυξεντίου".
Πρόσθεσε πως "η τουρκική κατοχή της γενέτειρας του ήρωα Λύσης από το 1974, έχει καταστρέψει σημαντικά τεκμήρια και οικογενειακά προσωπικά αντικείμενα του Αυξεντίου.
Ακόμα, ανέφερε «θα δημιουργηθούν ομάδες υποστηρικτών με ευθύνες και αρμοδιότητες που θα καθορίσει συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μελετών, για την ανάθεση και χρηματοδότηση ερευνών, υποτροφιών, εκδόσεων, που θα έχουν σχέση με τους σκοπούς του Ιδρύματος».
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, Υπουργοί, Υφυπουργοί, πρώην Υπουργοί, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδας, βουλευτές, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, μέλη του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, άλλοι αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοιμάται δύο χρόνια στο πάτωμα λόγω της ενοχλητικής γειτόνισσας – «Ζω μια κόλαση, το κάνει για εκδίκηση»
- Βαρθακούρη: Η πρώτη φωτό μετά την αλλαγή στην εμφάνισή της
- Μείνετε μακριά τους! Αυτά είναι τα 4 πιο χειριστικά ζώδια
- Εκλογές 2023 - Europe Elects: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Τα έβαλε ξανά με τον πατέρα του -Το viral ξέσπασμα με τον Αργυρό στην κερκίδα (Βίντεο)
- Πρωταθλητής Ελλάδος για 6η φορά ο ΠΑΟΚ!
- Βελιγράδι: «Τους πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής» – Σε ψυχιατρική κλινική ο 13χρονος μακελάρης
- Εύη Σαλταφερίδου - Survivor: Το unfollow του Γκότση και η άγνωστη ένταση με Τάκη
- Παραίτηση του Παναγιώτη Στάικου. -Η ανακοίνωση με τον απολογισμό του έργου του.
- Χειροβομβίδα στη Γλυφάδα: Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. στέλεχος του Λιμενικού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- ΠτΔ: Θα σταθούμε αρωγός στο Κέντρο Μελετών «Γρηγόρης Αυξεντίου»
- Η Fed αύξησε για δέκατη φορά τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης
- Αναλυτικά τα είδη τροφίμων με μηδενικό ΦΠΑ
- Ανθρωποκυνηγητό στην Ατλάντα για τον δράστη της επίθεσης σε ιατρικό κέντρο
- Απόλλων: Παραίτηση του ΔΣ του Σωματείου!
- Νεκρός ο γύπας Pablo στη Λεμεσό- Προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια (pics)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- ΠτΔ: Θα σταθούμε αρωγός στο Κέντρο Μελετών «Γρηγόρης Αυξεντίου»
- Νεκρός ο γύπας Pablo στη Λεμεσό- Προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια (pics)
- Η Fed αύξησε για δέκατη φορά τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης
- Ανθρωποκυνηγητό στην Ατλάντα για τον δράστη της επίθεσης σε ιατρικό κέντρο
- Απόλλων: Παραίτηση του ΔΣ του Σωματείου!
- Αναλυτικά τα είδη τροφίμων με μηδενικό ΦΠΑ
- Σε επικοινωνία θα βρίσκονται οι Χριστοδουλίδης και Μακρόν για το Κυπριακό
- Μεντβέντεφ: Εισηγείται «εξόντωση» του Ζελένσκι και της «κλίκας» του
- Τατάρ: Παράγουμε χελλίμ και αυτό βοηθά την οικονομία μας
- Ενημέρωση για περιουσίες Ρώσων στην Κύπρο θα ζητήσει ο Ρέιντερς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζελένσκι: Τουλάχιστον 21 άμαχοι νεκροί και 48 τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις στη Χερσώνα
- Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
- Euroleague Live, Φενερμπαχτσέ-Ολυμπιακός 51-45 (Δ' Δεκάλεπτο)
- Stoiximan Super League, Άρης - Βόλος 4-2: Ευρωπαίος και μαθηματικά!
- Stoiximan Super League, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-1: Ασπρόμαυρο μπλοκο - Δείτε τα γκολ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων 7,5 εκατ. ευρώ σε σταφίδα, όσπρια, σανοδοτικά και πρωτεϊνούχα
- Γιώργος Καραϊβάζ - Εξελίξεις: Προφυλακίστηκαν οι δύο συλληφθέντες
- Μπέσσυ Αργυράκη: Σκεφτόμουν «αμάν, λες να φύγω από καστανάκι», δεν είναι κρίμα από τον Θεό;
- Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Προφυλακίστηκαν οι δύο συλληφθέντες
- ΠΑΟΚ: “Στρίμωξε” τον ΠΑΟ αλλά…