ΠτΔ: Το Εθνικό Σχέδιο ‘Κύπρος-το αύριο’ είναι ένα φιλόδοξο & ρεαλιστικό σχέδιο

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η τελετή παράδοσης της Έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά την τελετή, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζουμε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής, κυρία Ursula Von der Leyen, σε μία ιστορική μέρα για την πατρίδα μας, καθώς, με την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου ‘Κύπρος – το αύριο’, σηματοδοτείται η ουσιαστική έναρξη στήριξης της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ένα σχέδιο που αποτελεί προϊόν εντατικής εργασίας και διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και μίας άκρως παραγωγικής συνεργασίας με την Πρόεδρο και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία θα θέλαμε θερμά να σας ευχαριστήσουμε.

Το Εθνικό Σχέδιο ‘Κύπρος – το αύριο’ είναι ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό ταυτόχρονα σχέδιο, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και την υλοποίηση του νέου οράματος για τη χώρα μας.

Ενός οράματος για αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετά πανδημίας εποχής, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας, ανθεκτικότητας, κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικής και ψηφιακής προσαρμογής και ανάπτυξης.

Ο συνολικός οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός του Εθνικού Σχεδίου, οδηγεί νοοτροπίες και θεσμούς σε μια νέα εποχή, στη βάση των ευρωπαϊκών επιταγών. αλλά και των εθνικών στόχων, όπως καθορίζονται στους σχετικούς πυλώνες πολιτικής:

(α)         Της Δημόσιας Υγείας και πολιτικής προστασίας.

(β)         Της ταχείας μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία.

(γ)         Της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας.

(δ)        Του ψηφιακού μετασχηματισμού.

(ε)          Της απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, καθώς και εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επισημάνω πως το ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο ‘Κύπρος - το αύριο’, περιλαμβάνει 58 κρίσιμες και απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και 76 επενδυτικές δράσεις προστιθέμενης αξίας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής, καθώς και τις πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των στηριζόμενων σχεδίων, ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου ΄Κύπρος – το αύριο’, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες των ετησίων προϋπολογισμών, που θα προσαρμοστούν ανάλογα και με το εθνικό σχέδιο, ανέρχεται στα 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνεπώς, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής και μόνο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πέραν της προβλεπόμενης αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7%, ενώ από την υλοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου θα δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλιάδων νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Προέβηκα σε πολύ συνοπτικές αναφορές των προνοιών του τεκμηριωμένου και συγκροτημένου προγράμματος δράσεων για την Κύπρο.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως μπορεί η πανδημία να ανέκοψε προσωρινά την πορεία οικονομικής ανάπτυξης και προόδου του τόπου μας, αλλά με τη δυναμική, τις δεξιότητες, τον επαγγελματισμό και το φιλότιμο του ανθρώπινου δυναμικού και του κάθε Κύπριου, είμαι σίγουρός, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, θα μετατρέψουμε και πάλι την κρίση σε ευκαιρία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με αποφασιστικότητα, σωστό προγραμματισμό, συνέπεια, αλλά και τη συνεργασία όλων των θεσμών της χώρας - και χαίρομαι να πω ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ετοιμότητα να συνεργαστούν παρά τις όποιες διαφορές, ώστε να υλοποιηθεί κατά το μέγιστο δυνατόν βαθμό το Σχέδιο και η σημαντική βοήθεια από πλευράς Ευρώπης - και τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επιτευχθεί η έγκαιρη υλοποίηση των στόχων και οροσήμων του Εθνικού Σχεδίου ΄Κύπρος – το αύριο’.

Ενός Σχεδίου που αποτελεί τη νέα εθνική προσπάθεια και αφορά την Κύπρο του αύριο, τη νέα εκδοχή της χώρας.

Προτού ολοκληρώσω επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον συμβολισμό της επιλογής των χώρων που μας φιλοξενούν σήμερα.

Τόσο το Κέντρο Αριστείας ΚΟΙΟΣ όσο και η Βιβλιοθήκη αντικατοπτρίζουν τον θετικό αντίκτυπο που η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δύναται να επιφέρει στα κράτη μέλη.

Μια στοχευμένη χρηματοδότηση για ενίσχυση των υποδομών και ικανοτήτων ανάπτυξης αριστείας στην έρευνα και καινοτομία, την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού Κέντρου, με πολλαπλά συνακόλουθα οφέλη.

Έργα που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο προώθησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, βασισμένης στη γνώση και τις ψηφιακές και αναδυόμενες επιχειρήσεις.

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Ούρσουλα, για ακόμη μια φορά θα ήθελα να σε καλωσορίσω, να σε ευχαριστήσω για την άψογη μας συνεργασία, αλλά, κυρίως, να σε συγχαρώ θερμά για την προσωπική σου συμβολή και σφραγίδα σε αυτή την πρωτοβουλία που η ΕΕ ανέλαβε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά και να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες για την ευαισθησία που επέδειξες που αμέσως μετά την άφιξη σου μαζί μεταβήκαμε για να δούμε τις πρόσφατες καταστροφές που δυστυχώς η πυρκαγιά επέφερε σε μια σημαντική περιοχή για την πατρίδα μας. 

Η Κύπρος αναγνωρίζει τη σημασία του ποια είναι η Ευρώπη, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και βεβαίως πως μπορούμε να πορευτούμε μαζί προς το μέλλον».

Από την πλευρά της η κα φον ντερ Λάιεν, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της για τις συνέπειες της τραγωδίας από την καταστροφική πυρκαγιά, σημειώνοντας ότι τόσο η ίδια όσο και ολόκληρη η ΕΕ τάσσεται στο πλευρό της Κύπρου για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και αποκατάστασης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τις απώλειες και τον σεβασμό της προς όσους εργάστηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτό το τραγικό συμβάν δεν θα σταματήσει την Κύπρο από το να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος έχει μπροστά της ένα βιώσιμο μέλλον, κάτι που αποδεικνύεται και έχει διαπιστώσει και από την επίσκεψη της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου συνάντησε νέους ερευνητές.

Αναφερόμενη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είπε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ανάκαμψης που υπήρξαν, ενώ επεσήμανε την εξαιρετική συνεργασία που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις κυπριακές Αρχές στη διαμόρφωση του Σχεδίου.

Η κα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα περιλαμβάνει το Σχέδιο για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι λαμπροί, χαρακτηρίζοντας το ως ορόσημο για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η έγκριση του Σχεδίου αποτελεί μόνο την αρχή, αφού τώρα πρέπει να γίνει δουλειά για την πλήρη εφαρμογή του, σημειώνοντας ότι επιτυχία της Κύπρου θα είναι και επιτυχία της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης του Σχεδίου και των σχετικών μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την εκταμίευση του ποσού που προβλέπει το Σχέδιο, η κα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι σημαντική η ανταπόκριση στους στόχους που έχουν τεθεί και να αποδειχθεί ότι η εφαρμογή είναι κατορθωτή.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα μπορεί να διαφοροποιήσει κάποιους από τους στόχους του Σχεδίου, η κα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο έχει σχεδιαστεί από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι ιδιοκτησίας της. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωράμε με το συμφωνημένο Σχέδιο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες της ΕΕ για κάθε κράτος μέλος, ωστόσο, η εφαρμογή του Σχεδίου έχει σχέση με τους δικούς του μηχανισμούς και είναι θέμα που αφορά την Κύπρο.

Κληθείσα να πει τι να αναμένουν οι Κύπριοι από την ΕΕ, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές και προκλήσεις και σε ερώτηση αν θα ληφθούν κάποια μέτρα από πλευράς ΕΕ έναντι των προκλητικών παράνομων εξαγγελιών της Τουρκίας, η κα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ ποτέ μα ποτέ δεν θα δεχθεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, «είμαστε σταθεροί σε αυτό και ενωμένοι».

Τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και όλα τα κράτη μέλη της βρίσκονται σε ενότητα στο πλευρό της Κύπρου.

«Σε σχέση με το τί να αναμένουν οι Κύπριοι από την ΕΕ, το πιο πολύτιμο κομμάτι είναι η ενότητα στην ΕΕ και η γνώση ότι και τα 26 μέλη στεκόμαστε στο πλευρό σας. Και αυτό ήταν πολύ αποτελεσματικό τους τελευταίους μήνες, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα. Οι γείτονές μας ενδιαφέρονται για καλές διμερείς σχέσεις. Εάν ισχύει αυτό - και εμείς επίσης ενδιαφερόμαστε για καλές διμερείς σχέσεις - θέλω τους γείτονές μας να γνωρίζουν ότι εάν μιλούν με ένα κράτος μέλος, όπως η Κύπρος για παράδειγμα, σε οποιονδήποτε τόνο, μιλούν στην ΕΕ. Είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Στεκόμαστε στο πλευρό σας και ήμουν ξεκάθαρη σε αυτό και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Για αυτό να είστε σίγουροι ότι έχετε την πλήρη στήριξη ολόκληρης της ΕΕ», είπε η κα φον ντερ Λάιεν.

Τέλος, ερωτηθείσα για το Μεταναστευτικό και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των μεταναστευτικών ροών και της έλευσης μέσω των κατεχομένων από την Τουρκία, η κα φον ντερ Λάιεν είπε ότι γνωρίζει τη συγκεκριμένη κατάσταση στην Κύπρο και ότι το 4% του πληθυσμού είναι μετανάστες.

Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη νωρίτερα σήμερα, προσθέτοντας ότι το πρώτο σημείο που εγείρεται είναι το ζήτημα περισσότερης στήριξης από τη FRONTEX, και το δεύτερο η παροχή περισσότερης στήριξης από την ΕΕ μέσω της Υπηρεσίας Ασύλου.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της επανεγκατάστασης και της επανεισδοχής είναι επίσης στο ευρωπαϊκό τραπέζι.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Κομισιόν: H Ευρώπη έστειλε «πολύ ξεκάθαρα μηνύματα» στην Τουρκία
 

Keywords
Τυχαία Θέματα