ΠτΔ: Να αποκοπούν ομφάλιοι λώροι με εγγυήτριες δυνάμεις

Χαιρετισμό στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο Έλληνας Πρέσβης απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο ΠτΔ αναφερόμενος στη λύση του κυπριακού, ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, "Συνειδητοποιώντας τα όσα η πραγματικότητα καταγράφει έχουμε εκδηλώσει την απόλυτη προθυμία, την απόλυτη αποφασιστικότητα να μπούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και σε ένα έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση

που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και για να το πετύχουμε τούτο χρειάζεται, επιτέλους, ο όποιος ομφάλιος λώρος μας δένει με τις όποιες εγγυήτριες δυνάμεις να αποκοπεί".

Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η επανάσταση του 1821 ενέπνευσε και τον κυπριακό αγώνα του 1955 – 59.

Αυτούσια η ομιλία:

Είναι πραγματικά με αίσθημα υπερηφάνειας που απευθύνω με την ευκαιρία της επετείου της επανάστασης της 25ης Μαρτίου, προς όλους τους Έλληνες τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές του Κυπριακού Ελληνισμού.

Αποτελεί πραγματική τιμή η συμμετοχή σε μία εκδήλωση όπως η σημερινή, στην οποία έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλείο των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το όραμα για μία ελεύθερη Ελλάδα, να τιμήσουμε όλους εκείνους που πάσχισαν για να αποκτήσουν οι Έλληνες τη δική τους πατρίδα.

Σε τέτοιες ιστορικές στιγμές όπως αυτές που σήμερα βιώνουμε, δεν έχει σημασία μόνο να τιμούμε τις εθνικές επετείους.

Εκείνο που έχει περισσότερο σημασία είναι να προβληματιστούμε, να αναστοχαστούμε και να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στη διαρκή πορεία αναζήτησης των εθνικών μας επιλογών.

Να μη παραμείνουμε δηλαδή στην επιφάνεια των πραγμάτων και με αυταρέσκεια να αναδείξουμε τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του έθνους που είναι αδιαμφισβήτητες.

Αυτές είναι πάντοτε πολύτιμες γιατί λειτουργούν ως πρότυπα αυτοθυσίας και προσφοράς στην πατρίδα. Εκείνο όμως που επιπρόσθετα μας κάνει καλύτερους είναι η μελέτη των λαθών, των εμπειριών που αργότερα εκτιμήσαμε πως δεν έφεραν εκείνα που επιθυμούσαμε. Πού κάναμε λάθος και γιατί. Ποιους παράγοντες δεν εκτιμήσαμε σωστά και ποιες παραμέτρους δεν λάβαμε υπόψη.

Έτσι μαθαίνουμε από την Ιστορία. Και με αυτή την έννοια, κάθε ιστορική επέτειος είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.

Η εξέγερση που κηρύχτηκε στις 25 Μαρτίου 1821, δεν υπήρξε ένα ακαριαίο ξέσπασμα, αλλά αποτέλεσε την κατάληξη μιας πολύχρονης διαδικασίας εθνικής αφύπνισης, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως χωρίς ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο κανένας αγώνας δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Το μήνυμα αυτό είναι που σε καθημερινή βάση ενστερνιζόμαστε – και το υπογραμμίζω - και μας καθοδηγεί στη μεγάλη μας προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

Είναι με αυτή την έννοια ευτύχημα, διότι σε μερικές ημέρες, την 1η Απριλίου, τιμούμε την επέτειο του υπέροχου αγώνα της ΕΟΚΑ του ‘55-’59 που οδήγησε στην ανεξαρτησία της δικής μας πατρίδας, της Κύπρου. Το μήνυμα του 1821 ήταν αυτό που ενέπνευσε και τον κυπριακό αγώνα, και ήταν αυτός ο αγώνας που οδήγησε και στην παλιγγενεσία της δικής μας χώρας.

Ο κυπριακός λαός βιώνει και εμπνέεται καθημερινά από τις αξίες και τα ιδανικά που συνέθεσαν την Εθνική Παλιγγενεσία του ‘21 και αντλεί κουράγιο και σθένος στον δικό του συνεχιζόμενο αγώνα επιβίωσης, νιώθοντας δίπλα του την ανιδιοτελή υποστήριξη της Ελλάδας.

Για αυτή τη στήριξη εκφράζουμε για μία ακόμη φορά τις βαθύτατες μας ευχαριστίες.

Συνειδητοποιώντας τα όσα η πραγματικότητα καταγράφει έχουμε εκδηλώσει την απόλυτη προθυμία, την απόλυτη αποφασιστικότητα να μπούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και σε ένα έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και για να το πετύχουμε τούτο χρειάζεται, επιτέλους, ο όποιος ομφάλιος λώρος μας δένει με τις όποιες εγγυήτριες δυνάμεις να αποκοπεί.

Αυτό που θέλουμε είναι οι Κύπριοι να αποφασίζουν για τους Κύπριους. Και οι Κύπριοι δεν είναι παρά Ευρωπαίοι πολίτες και ως κράτος της ΕΕ δεν νοείται να υστερούμε επουδενί της οποιαδήποτε διάταξης που κατοχυρώνει στους υπόλοιπους των συμπολιτών μας στην Ευρώπη τα πλήρη δικαιώματα τους και βεβαίως ένα σύγχρονο κράτος που θα διασφαλίζει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, διάρκεια και ιδιαίτερα – θέλω να το τονίσω – μη εξάρτηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Είμαστε ή δεν είμαστε ανεξάρτητο κράτος; Αν είμαστε θα πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να συμβάλουν προς αυτό. Εμείς έχουμε τείνει χείρα φιλίας, αλλά και κατανόησης.

Εάν αυτό γίνει αποδεκτό να είστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προδιαγράφονται λαμπρές προοπτικές και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και όχι μόνον. Διότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι εκείνη που θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξουν άριστες σχέσεις και με την Τουρκία, αλλά και για τις προοπτικές της Τουρκίας είτε όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς είτε σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες.

Δεν έχουμε προκαταλήψεις, δεν θέλουμε να έχουμε εχθρούς. Είμαστε μια μικρή χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία του συνόλου των πολιτών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει πόσο θα συμβάλει στην ειρήνη αν επιτέλους συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα έχοντας κατά νου τις διεθνείς αξίες και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ό,τι καλύτερο για όλους, χάρη της ειρήνης στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα