ΠτΔ: Υπέρτατος σκοπός της εξουσίας η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος

Η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος είναι ο υπέρτατος σκοπός άσκησης της δημόσιας εξουσίας, τόνισε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, με θέμα «Η έννοια του Δημοσίου Συμφέροντος στην Κυπριακή Έννομη Τάξη και πέραν αυτής», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το δημόσιο συμφέρον ορίζεται και καθορίζεται βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων νόμων, όπως και όσων απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη του

Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος.

Τέτοιας φύσεως και έκτασης συνέδρια προσθέτουν, σημείωσε, στον ουσιαστικό δημόσιο διάλογο σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες, προσθέτοντας ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος συναντάται σε όλους τους τομείς του δικαίου. «Η δε εξυπηρέτησή του είναι ο υπέρτατος σκοπός άσκησης της δημόσιας εξουσίας, η οποία, επί της ουσίας, νομιμοποιείται και οριοθετείται από το δημόσιο συμφέρον το οποίο, ως ελαστική και δυναμική νομική έννοια, εξελίσσεται βάσει των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών συνθηκών», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας  Γιώργο Σαββίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη, για την πρωτοβουλία τους να συστήσουν την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εμπίπτει μεταξύ των πολυσχιδών μεταρρυθμίσεων που εισήγαγαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους το 2020, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε τη Νομική Υπηρεσία εκ των κορυφαίων θεσμών στη Δημοκρατία, που έχει νευραλγικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους, στην προάσπιση του Κράτους Δικαίου και που, αναντίλεκτα, συνιστά βασικό πυλώνα του νομικού συστήματος στη χώρα μας. Εξ ου και οποιαδήποτε θετική αλλαγή ή βήμα εκσυγχρονισμού που αφορά τη Νομική Υπηρεσία, αποτελεί και ένα περαιτέρω βήμα εκσυγχρονισμού του τομέα της Δικαιοσύνης στον τόπο μας, είπε.

Για τη σύσταση της Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας, είπε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μέσω της συστηματικής, σφαιρικής και πολύπλευρης επιμόρφωσης, θα παρέχει στους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας τα εργαλεία προς αποτελεσματικότερη διαχείριση των απαιτήσεων και προκλήσεων του επαγγελματικού τους έργου.

Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, πρόσθεσε, οι δραστηριότητες της Ακαδημίας θα επεκταθούν προς την επιμόρφωση λειτουργών σε Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας που καλούνται να διαχειριστούν νομικής φύσεως θέματα, αλλά και σε κοινωνικά σύνολα, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας. Άλλωστε, η επένδυση στη διά βίου εκπαίδευση, είπε,  είναι αναγκαία για οργανισμούς που επιδιώκουν την εξωστρέφεια, και τούτο με την υπόμνηση ότι ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε όμοιο θεσμοθετημένο Σώμα υπεύθυνο για την εκπαιδευτική ανάπτυξη των λειτουργών του Δημοσίου σε νομικής φύσεως θέματα.

Διαβάστε επίσης: ΓΕ: Η σύσταση θεσμοθετημένου σώματος εντός της ΝΥ ήταν στις προτεραιότητες μας

Keywords
Τυχαία Θέματα