ΠτΔ: Ζωντανός διάλογος για να διαφανούν προθέσεις

Ιδιαίτερα συγκρατημένος για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από τις δηλώσεις, στις οποίες προέβη, διαφαίνεται πως μέσα από τη νέα Διάσκεψη για την Κύπρο επιδιώκεται συντήρηση της διαδικασίας των συνομιλιών.

Τα δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί, τόσο σ’ ό,τι αφορά τις συνομιλίες στην Κύπρο, όσο και σ’ ό,τι αφορά τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις,

και εν αναμονή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για τις συνταγματικές αλλαγές τον Απρίλιο, δεν δικαιολογούν τη σύγκληση νέας Διάσκεψης.

Για νέα δεδομένα και νέες προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τρίτους και όχι τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι μπορεί να είναι πρόωρη μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος στο Κυπριακό αποσκοπεί στο να εξαλειφθεί κάθε πρόσχημα από οποιαδήποτε πλευρά και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί μια Σύνοδο σε επίπεδο Υπουργών στην τελική φάση, αλλά τη συντήρηση αυτού, που έχει αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Αυτήν την χρονική περίοδο, εξήγησε, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η τουρκική κυβέρνηση, λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να λάβει τις αποφάσεις, που πρέπει.

Θα πρέπει, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις, όταν και εφόσον ξεπεραστεί το πρόβλημα, το οποίο, όπως τόνισε, προσχηματικά προβάλλεται αυτή τη στιγμή.

Σε ερώτηση, εξάλλου, ποιες ήταν οι αντιδράσεις, μετά την αποστολή επιστολής στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για την τουρκική αξίωση να ισχύσουν, μετά τη λύση του Κυπριακού, και για τους Τούρκους πολίτες οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, δεν είναι θέμα, το οποίο αφορά μια χώρα, αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους των υπολοίπων ή να δημιουργεί προηγούμενα, τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ. Αυτό που έχω εισπράξει, τόνισε, είναι την απόλυτη κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων και βεβαίως των θεσμικών φορέων της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων για τις εξελίξεις.

Προτεραιότητά μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν και παραμένει μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των κατοίκων του νησιού, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όλων και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αύριο οι διαπραγματευτές

Εν τω μεταξύ, αύριο συναντώνται οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού και ενόψει της συνάντησης των ηγετών την προσεχή Πέμπτη.

Η αυριανή συνάντηση πραγματοποιείται μετά την απόφαση των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να ετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

‘Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Διάσκεψη δεν προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί πριν τις 6 Μαρτίου.

Οι δύο διαπραγματευτές συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε σεμινάριο για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, που ουσιαστικά ήταν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων και μια συζήτηση ιδεών, σε αυτό το πλαίσιο.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βρετανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Μάθιου Κιντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις που υπέβαλε το Λονδίνο ως συμπληρωματικές της απευθείας χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα πρωτοβουλίες για επενδύσεις ή κυβερνητικά ομόλογα.

Η ιδέα είναι να συνεχιστεί αυτή η ανταλλαγή απόψεων για τις διάφορες εναλλακτικές εισηγήσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη συνάντηση των ηγετών την 1 Φεβρουαρίου, Αναστασιάδης και Ακινζτί συμφώνησαν ότι θα συναντώνται εβδομαδιαίως κατά το μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων και ότι οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα