ΠτΒ: Η ε/κ πλευρά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την ομιλία της ενώπιον του ιρλανδικού κοινοβουλίου Seanad Éireann την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος απευθύνει ιδιαίτερα έκκληση σε φιλικές χώρες και έμπιστους εταίρους στην ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, να ασκήσουν την επιρροή

τους, ώστε η Τουρκία να ανακαλέσει τις παράνομες ενέργειές της στην Αμμόχωστο και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η παρουσία της κ. Δημητρίου στο ιρλανδικό κοινοβούλιο εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη χώρα ύστερα από πρόσκληση του Ιρλανδού ομολόγου της Seán Ó Fearghaíl.

Στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η εν λόγω επίσκεψη σε ανώτατο κοινοβουλευτικό επίπεδο αντανακλά τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών και δίνει νέα ώθηση στον διακοινοβουλευτικό διάλογο και τη συνεργασία.

«Ως νεαρή πολιτικός και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θέτω την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη της έμφυλης βίας μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μου», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές της Ιρλανδίας και της Κύπρου έχουν αναπτύξει συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

«Για σαράντα εννέα χρόνια τώρα ο λαός της Κύπρου υφίσταται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής πέραν του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι διάφοροι γύροι συνομιλιών όλα αυτά τα χρόνια, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έχουν αποτύχει, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την αδιαλλαξία και τις παράνομες αξιώσεις της κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την επιμονή της σε λύση «δύο κρατών», η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε τέτοιες απαράδεκτες αξιώσεις, τις οποίες η ΕΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχουν ρητά απορρίψει, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αξιώσεις εκδηλώνονται και μέσα από κλιμακούμενες προκλήσεις με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου, την αυστηροποίηση του εναγκαλισμού των Τουρκοκυπρίων και την εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με την ΕΕ να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος χρειάζεται κάθε στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, απευθύνοντας ιδιαίτερη έκκληση σε φιλικές χώρες και έμπιστους εταίρους στην ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να ανακαλέσει τις παράνομες ενέργειές της στην Αμμόχωστο και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προς όφελος και της ίδιας, αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε επίσης την Ιρλανδία για τη στάση αρχών και την αταλάντευτη υποστήριξή της, καθώς και για τη σθεναρή υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας κατά την πρόσφατη διετή θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ευχαρίστησε επίσης την Ιρλανδία για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1964, με Ιρλανδούς αστυνομικούς να υπηρετούν σήμερα στην UNPOL, με περισσότερους από 10.000 Ιρλανδούς στρατιώτες και αστυνομικούς να έχουν υπηρετήσει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και για τη σημαντική υποστήριξή της στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, η οποία πιστοποιεί την ευαισθησία της χώρας σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, που αποτέλεσε επίσης μια οδυνηρή εμπειρία του ιρλανδικού λαού.

Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε επίσης την πλήρη ευθυγράμμιση της Κύπρου με την Ιρλανδία σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του Windsor, αναφορικά με την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι πρόνοιες της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το Πρωτόκολλο Ιρλανδίας/Βόρειας Ιρλανδίας στη Συμφωνία Αποχώρησης όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα, να τηρούνται δεόντως από όλες τις πλευρές, προκειμένου να διαμορφωθεί μια πραγματική σχέση ισότιμης εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφορικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κύπρος έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ παρά το αναπόφευκτο κόστος για την οικονομία της και κράτησε τις πόρτες της ορθάνοιχτες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους όλα τα δέοντα οφέλη, παρότι αποτελεί το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου ανά κάτοικο, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αναμένει ότι η ίδια αποφασιστικότητα, που δικαίως επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα έναντι της Ρωσίας για την Ουκρανία, θα επιδειχθεί και για την Κύπρο.

«Η Κύπρος και η Ιρλανδία μοιράζονται δύσκολες ιστορικές κληρονομιές, αλλά μας ενώνει και η δέσμευσή μας για ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας να δημιουργήσουμε το μέλλον που ο λαός μας επιθυμεί, απαιτεί και αξίζει. Η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να χρησιμοποιήσουμε τη σοφία που αποκτήσαμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», κατέληξε η κ. Δημητρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠτΒ,ptv