ΠτΒ: Η συμμόρφωση Κύπρου με διεθνές δίκαιο είναι δεδομένη

Η συμμόρφωση της Κύπρου με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι δεδομένη, είπε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου κατά την τοποθέτησή στις εργασίες της Δεύτερης Διακοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία, στην Πράγα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, κατά την τοποθέτησή

της, η κ. Δημητρίου, πρόσθεσε ότι "στηρίζουμε τον αγώνα της Ουκρανίας και τασσόμαστε εναντίον της νομιμοποίησης της κατοχής τόσο στην Κριμαία όσο και στην Κύπρο και τονίζουμε την ανάγκη άρσης της κατοχής, καθώς και της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, "αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν 'παγωμένες' συγκρούσεις. Επισήμανε πως η Ρωσία εννιά χρόνια πριν εισέβαλε στην Χερσόνησο της Κριμαίας και προσάρτησε την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης, ενώ πριν από είκοσι μήνες επέλεξε να φέρει τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, εισβάλλοντας ξανά στην Ουκρανία και παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.

Η Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και τη μη αναγνώριση της αλλαγής του καθεστώτος της Κριμαίας. ‘Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθούμε νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής’ τόνισε. Ρητορικά διερωτώμενη όμως για το εάν η διεθνής κοινότητα εφαρμόζει σε διαφορετικές περιπτώσεις την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι ο λαός της Ουκρανίας αποτελεί πηγή έμπνευσης, αφού συνεχίζει να αγωνίζεται για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη, για την επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας.

“Η συμμόρφωση της Κύπρου με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι δεδομένη,‘χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις’", ανέφερε. Πρόσθεσε  πως "είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο,  που καταδικάζουμε την προσπάθεια εθνοκάθαρσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και για τους ίδιους λόγους αρχών καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ".

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν είναι το διεθνές σύστημα που απέτυχε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. "Η ευθύνη, έγκειται σε εμάς, να μην ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές, παραβιάσεις των αρχών μας, της νομιμότητας και να υιοθετούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά", υπογράμμισε,.

Είπε τέλος ότι "χρειάζεται να απαντήσουμε με περισσότερη δημοκρατία, σθεναρότερη προάσπιση των αρχών μας, ειλικρίνεια και συνεργασία μεταξύ μας,  τονίζοντας ότι "απαιτείται, να παραμείνουμε ως Κοινοβούλια στην ορθή πλευρά της ιστορίας".

Εξάλλου, η κ. Δημητρίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Τσεχίας Miloš Vystrčil και τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αυστρίας Wolfgang Sobotka για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, σε χωριστές συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συμμετοχής της στις εργασίες της Δεύτερης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Βουλής εκφράστηκαν από όλους έντονες ανησυχίες για τη διαφαινόμενη νέα μεταναστευτική κρίση, που πιθανόν να επιφέρει η ανάφλεξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τσεχικής Γερουσίας η κ. Δημητρίου και ο κ. Vystrčil επαναβεβαίωσαν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κοινοβουλίων, οι οποίες εδράζονται στην κοινή προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η παρουσία και των δύο στην εν λόγω Σύνοδο, αποτελεί μία επιπλέον επιβεβαιώση αυτού.

Η Πρόεδρος της Βουλής, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Τσεχικής Γερουσίας για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση στασιμότητας στη διαπραγματευτική διαδικασία και υπογράμμισε τις προσπάθειες της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για επίτευξη λύσης που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η κα Δημητρίου εξήγησε ότι "δυστυχώς η Τουρκία, προβαίνει συνεχώς σε απαράδεκτες προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της για αναγνώριση των τετελεσμένων και λύση δύο κρατών".

Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή υποδεικνύει την ανάγκη για την έγκαιρη και ειρηνική επίλυση συγκρούσεων στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλογχεύει από την παρατεταμένη ύπαρξή τους.

Οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων καταδίκασαν την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς η οποία στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας, η κ. Δημητρίου και ο κ. Sobotka επισήμαναν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για ενίσχυση των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών και συνέχιση της άριστης συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ενημερώνοντας τον συνομιλητή της για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Sobotka για τη στάση αρχών της χώρας του, σημειώνοντας ότι, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου, είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η διεθνής νομιμότητα και η ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε κράτους.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Προέδρου της Βουλής εκφράστηκαν από όλους έντονες ανησυχίες για τη διαφαινόμενη νέα μεταναστευτική κρίση, που πιθανόν να επιφέρει η ανάφλεξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, σε μία Ευρώπη ήδη βεβαρυμένη από συνεχή κύματα μεταναστευτικών ροών. Επισήμαναν δε την ανάγκη για μία νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ως τη μόνη οδό για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι η Κύπρος αποτελεί τον μεγαλύτερο αποδέκτη αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, καταγγέλοντας την πρακτική της Τουρκίας να εργαλοποιεί τους μετανάστες κατευθύνοντάς τους στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Η κα Δημητρίου και οι κ.κ. Vystrčil και Sobotka επανέλαβαν, την αμέριστη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα της Ουκρανίας και την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό, δηλώνοντας ότι η εξελισσόμενη βία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν πρέπει κατ’ουδένα λόγο να επιβραδύνουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα