ΠτΒ: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες προκλήσεις της

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, οι οποίες αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Κύπρο,

Δρα Pierre-Yves Fux.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Ελβετία στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και ειδικότερα για την οικονομική συνεισφορά της χώρας στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής στις διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου και οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη διεθνούς ευαισθητοποίησης και στήριξης των ανθρώπων που υποφέρουν, ιδιαίτερα σε περιοχές συγκρούσεων.  Επ’ αυτού, ενημέρωσε τον Ελβετό Πρέσβη για την επιστολή που  απέστειλε προς τους Προέδρους εθνικών κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στην οποία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν. 

Ο Δρ Pierre-Yves Fux χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, επισημαίνοντας τον καίριο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην εδραίωση της δημοκρατίας και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας σε διάφορους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας των δυο Κοινοβουλίων, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνουν οι δύο χώρες για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

Τη στήριξη Βελγίου στην επανένωση Κύπρου εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής της χώρας

Την προσήλωση του Βελγίου στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη στήριξη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Eliane Tillieux, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής επικοινωνίας που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, τόνισε η κ. Δημητρίου, υπονομεύουν τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές για εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Tillieux εξέφρασε την αλληλεγγύη του Βελγίου προς την Κύπρο, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας της στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη στήριξη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου.

Οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βελγίου, στη βάση κοινών αρχών και αξιών, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων.

Eξέφρασαν, εξάλλου, την ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και κοριτσιών, στο Αφγανιστάν, τονίζοντας την  ανάγκη ευαισθητοποίησης και συντονισμού της διεθνούς κοινότητας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης.

Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε την ομόλογο της για τη θετική ανταπόκρισή της στην εισήγηση για διεξαγωγή επείγουσας συζήτησης του ζητήματος αυτού στην επικείμενη 13η Σύνοδο των Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων και στην 5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Βιέννη. Επίσης χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Βέλγιο με συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων για το ζήτημα αυτό, εκφράζοντας την πρόθεσή της για την εκ μέρους της ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών στην Κύπρο.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δυο χώρες και για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αναχαίτιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε επίσης: Στήριξη στη διαδικασία λύσης και στα ψηφίσματα για τα Βαρώσια από Βρετανία

Keywords
Τυχαία Θέματα