ΠτΒ: Μακρύς ο δρόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο

Ο δρόμος είναι μακρύς στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και έχουμε να πράξουμε περισσότερα σ αυτόν τον τομέα, ανέφερε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ενώ η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αννα Κουκκίδη – Προκοπίου είπε πως πάντοτε υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για το συγκεκριμένο

θέμα.

Η Πρόεδρος της Βουλής και η Υπουργός Δικαιοσύνης προέβησαν σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξενεί στη Λάρνακα η Βουλή των Αντιπροσώπων με  πρωτοβουλία του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, Νίκου Τορναρίτη.

Στις δηλώσεις της η Αννίτα Δημητρίου ευχαρίστησε «τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, μια συζήτηση που αφορά και το χαρτοφυλάκιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την σύμβαση, μέχρι που βρισκόμαστε και πως προχωρούμε με όλα αυτά που έχουμε να διαχειριστούμε για ένα από τα ίσως πιο κομβικά και ευαίσθητα πορτοφόλια που είναι τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρόσθεσε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων φιλοξενεί το συνέδριο αυτό, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από αρκετές χώρες – βουλευτές και θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και απόψεις για πολλά ζητήματα»

Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ως Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχώς προβαίνουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας κάθε βήμα και ευκαιρία και για τα ζητήματα αυτά που αποτελούν για εμάς ζητήματα προτεραιότητας».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν γίνει βήματα προς την ορθή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε καταφατικά και σημείωσε πως «δεν θέλουμε να είμαστε ισοπεδωτικοί ούτε αφοριστικοί. Βεβαίως έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρής και έχουμε ακόμη περισσότερα να πράξουμε, ειδικά για αυτόν τον τομέα που αντιλαμβανόμαστε ότι συνεχώς χρειάζεται να λαμβάνουμε και καινούργια δεδομένα υπόψη».

Κληθείσα να αναφέρει εάν θα αναφερθεί και στο Κυπριακό, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι «οπωσδήποτε ως Πρόεδρος της Βουλής και στις συναντήσεις που θα έχουμε και κατά την διάρκεια των συζητήσεων, ένα από τα ζητήματα, γιατί πρόκειται για καθημερινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στέρηση βασικών ελευθεριών των κυπρίων πολιτών και φυσιολογικά θα προκύψει και το ζήτημα του Κυπριακού».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου ανέφερε ότι «ως το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς σήμερα, η συμβολή και συμμετοχή μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ακριβώς η οποία θα εστιάζεται σε αυτό το ζήτημα στον Ευρωπαϊκό χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην σημασία του για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε ότι η δική της παρέμβαση στο συνέδριο «αφορά στην πρόοδο που έχει επιδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως είμαι πρόθυμη να ακούσω και τις παρεμβάσεις των συναδέλφων από το Συμβούλιο της Ευρώπης για αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα. Είμαι σίγουρη ότι η συνάντηση σήμερα θα είναι και εποικοδομητική και παραγωγική για όλους όσους συμμετέχουν». 

Από την πλευρά του ο Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική, αυτή ακριβώς την περίοδο, τη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο. Πρώτα και πάνω από όλα 46 κράτη-μέλη δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυπριακή Δημοκρατία και το χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε την στήριξη, χρειαζόμαστε την βοήθεια αλλά και την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το πως θα ενισχύσουμε το κράτος δικαίου, πως θα πατάξουμε την διαφθορά πως θα διευρύνουμε την Δημοκρατία μας».

Αυτοί συνέχισε «είναι οι κεντρικοί άξονες που υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε αυτούς τους άξονες ως Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι για να μπορέσουμε έτσι να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία συμμετέχουν πέραν των τριάντα πέντε Βουλευτών από είκοσι τέσσερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Κύπριοι και ξένοι εμπειρογνώμονες.

Τα θέματα που απασχολούν την συνεδρία είναι η επιτευχθείσα πρόοδος στην υλοποίηση εκ μέρους της Κύπρου των προνοιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δικαίωμα στην πληροφόρηση και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ιστορικά αρχεία και ο διορισμός Ειδικού Εισηγητή της Συνέλευσης για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα