ΠτΒ: Να σταθούμε αντάξιοι των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59

Οι Κύπριοι αγωνιστές και οι Κύπριες αγωνίστριες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 έγραψαν ένδοξες σελίδες μέσα στο βιβλίο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε αναφορά της προ ημερησίας διατάξεως της Ολομέλειας.

Σημείωσε ότι επιστέγασμα της ανιδιοτελούς προσφοράς τους ήταν η γέννηση, έναν χρόνο μετά, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, εξήντα πέντε χρόνια από τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, οι θυσίες των ηρώων παραμένουν αδικαίωτες. Η Κύπρος, είπε, αποτελεί τη μόνη μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας.

«Εμείς καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των ηρώων μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση και επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας, με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία συνολικής, αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς ξένες εγγυήσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να διασφαλίσουμε με σύμπνοια μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, ένα αληθινά ανεξάρτητο κράτος με συνολική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα η κα. Δημητρίου τόνισε ότι οι αγωνιστές διώκονταν, εκβιάζονταν, απειλούνταν, βασανίζονταν, αλλά δεν λύγιζαν.  Γαλουχημένοι με τα εθνικά ιδεώδη, είπε, σήκωσαν τα όπλα για την αγάπη της πατρίδας και του έθνους, επέδειξαν πρωτοφανές θάρρος και τόλμη και πρόταξαν τα στήθη τους ενάντια στην οπλική και αριθμητική υπεροχή των κατακτητών. Παράλληλα, σημείωσε ότι ανεκτίμητη ήταν η συμβολή των Κυπρίων γυναικών, που αψηφώντας τον κίνδυνο μοίραζαν φυλλάδια, έκρυβαν και μετέφεραν οπλισμό και αλληλογραφία, πρόσφεραν καταφύγιο στους αγωνιστές μέσα στα σπίτια τους, αλλά, το πιο σημαντικό, παρέδωσαν τα παιδιά, τα αδέρφια, τους πατεράδες τους, τους συζύγους τους οδυνηρή θυσία στον βωμό της ελευθερίας.

«Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης θα τιμήσουμε σε μερικές ημέρες την 1η Απριλίου, την ιστορική στιγμή που ο κυπριακός ελληνισμός ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959, με όραμα την αυτοδιάθεση και την ένωση με την Ελλάδα», είπε.

Πρόσθεσε ότι αγνοί, απλοί άνθρωποι της αγροτιάς, νέα αμούστακα παιδιά, άφησαν από τα χέρια τους τα εργαλεία της βιοπάλης και τα βιβλία του σχολείου και, «σαν έτοιμοι από καιρό», βροντοφώναξαν «παρών», «παρούσα» στον αγώνα των ιδανικών της ελευθερίας, της πατρίδας, της δικαιοσύνης, στον αγώνα ενάντια στη δουλεία και την υποταγή στην παντοδύναμη τότε βρετανική αυτοκρατορία.

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα