ΠτΒ: Να συνεχιστεί ο αγώνας για τους αγνοούμενους

Ο αγώνας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων "πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε", δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Σε ομιλία της σε εκδήλωση για την Ημέρα Αγνοουμένων της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος στο κτίριο αρχείου ΡΙΚ, η κ. Δημητρίου είπε ότι ίσως είναι αυτό το

καλύτερο μνημόσυνο για τον Ξενοφώντα Καλλή που συνέδεσε τη ζωή του όπως και άλλοι με αυτό τον ιερό σκοπό.

Μισό αιώνα μετά από την εισβολή, από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοουμένους, 743 έχουν ταυτοποιηθεί, είπε, και παραμένουν αγνοούμενοι οι 767. Συνολικά, 2002 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούνται, σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Αποτελεί μέγιστη ευθύνη για όλους «να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον επιβεβλημένο αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων με κάθε τρόπο, παρά τα προσκόμματα και τους τακτικισμούς της κατοχικής δύναμης».

Ανέφερε ότι η 29η Οκτωβρίου 1974 ήταν η τελευταία μέρα ανταλλαγής αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής και μετά ξεκίνησε «ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας, αυτός της αναζήτησης όσων δεν επέστρεψαν στις οικογένειές τους και η τύχη τους αγνοείται μέχρι και σήμερα».

Σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που ήρθε να διαδραματίσει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, που ιδρύθηκε το 1981, με καθαρά ανθρωπιστικούς όρους εντολής και με αποστολή της την ανάκτηση, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες όσων αγνοούνται από τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, καθώς και από την τουρκική εισβολή του 1974. Πρωτοστάτες στον αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ήταν εξαρχής η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Από το 1974 μέχρι και σήμερα, είπε, αγωνίζεται αδιάκοπα για το αναφαίρετο δικαίωμα των οικογενειών που περιμένουν απαντήσεις για την τύχη του πατέρα, της μητέρας, του παιδιού τους, κρατώντας ανοικτό το θέμα τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «έντονη απογοήτευση που το θέμα των αγνοουμένων εξακολουθεί να υφίσταται έπειτα από τόσα χρόνια και που πολλοί συγγενείς έφυγαν με τον ανείπωτο πόνο να μην μάθουν ποτέ τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους». Ίσως τώρα με όλα όσα αναπάντεχα συμβαίνουν δίπλα μας (Μέση Ανατολή) και στην καρδιά της Ευρώπης να υπάρξει ανάλογη πίεση για ανταπόκριση από αυτούς που εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν και φυσικά αναφέρομαι στην Τουρκία. Τόνισε ότι το  κοινοβούλιο σύσσωμο εκφράζει τη διαρκή προσήλωσή του στην ανάγκη επίλυσης της τραγικότερης πτυχής του Κυπριακού και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του να εργαστεί σε όλα τα επίπεδα για να απαλύνει τον πόνο των επηρεαζόμενων οικογενειών.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε «αναμένουμε και εκεί περισσότερη ανταπόκριση και στήριξη».

Επανέλαβε έκκληση για ανάληψη ενεργότερου ρόλου από τα κοινοβούλια των μονίμων και των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, για εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτοί χάθηκαν.

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ μας υπενθυμίζουν ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν γνωρίζει εθνικότητα ή θρησκεία, καθότι ο ανθρώπινος πόνος είναι ταυτόσημος και εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γλώσσα.

Διαβάστε επίσης: Ευχαριστίες Ζελένσκι στην Κύπρο για επικύρωση Διακήρυξης G7 για την Ουκρανία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα