ΠτΒ: Ομοψυχία-συμβολή διεθνούς κοινότητας απαραίτητα για επίλυση Κυπριακού

Το Κυπριακό ένα ζήτημα νομιμότητας και δικαιοσύνης και για να ξεκλειδώσει η διαδικασία επίλυσής του, είναι απαραίτητα, τόσο το πνεύμα ομοψυχίας, όσο και η συμβολή της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας, δήλωσε την Δευτέρα η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Ανέφερε ότι καλέσαμε την διεθνή κοινότητα με διάβημα να ασκήσει επιρροή, να υπερασπιστεί το δίκαιο, να σταθεί στο πλάι μας χωρίς αστερίσκους, χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά και χωρίς διακρίσεις.

Κάλεσε

επίσης όλους να ανασυντάξουν δυνάμεις και ενωμένοι να αντιταχθούν στην τουρκική προκλητικότητα και στην τουρκική ηγεσία, που μισό αιώνα μετά την εισβολή στα πάτρια εδάφη μας εμμένει στην επιθετική πολιτική της και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ομιλία στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της κωμόπολης Αιγιαλούσης στο Παρεκκλήσι Αγίου Θύρσου στο Πλατύ Αγλαντζιάς , η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι μόνο μια λύση που θα ανταποκρίνεται τόσο στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να είναι λειτουργική και βιώσιμη.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται για μια ακόμη φορά να τονίσουμε τις ενέργειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, καθώς και την πίστη μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα που θα στηρίζεται στο σεβασμό της εθνότητας, της γλώσσας, της θρησκείας και της κουλτούρας όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας αποτελεί μονόδρομο και μόνο έτσι θα ο τόπος μας και θα λυτρωθεί και θα γνωρίσει το μέλλον που δικαιούται, ανέφερε η ΠτΒ.

Ανέφερε επίσης ότι βαρύ είναι το χρέος της πολιτείας προς τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, που με πόνο ψυχής προσμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των δικών τους ανθρώπων.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι Γιαλουσίτες ήρωες, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Σταύρος Στυλιανίδης, οι πεσόντες ανθυπολοχαγός Βασίλειος Σιαμπτάνης, οι λοχίες Πέτρος Χαραλαμπούδης και Γεώργιος Ράφτης, οι στρατιώτες Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιαννάκης Λιασής, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Κώστας Γιάγκου και οι  εν ψυχρώ εκτελεσθέντες Μιχάλης Παράσχου, Οδυσσέας Ηλία, Πανίκος Κεμέκκης, Παύλος Χατζηδημήτρης, Πιερής Αδάμου, Σάββας Χατζηπαντελή, Στέλιος Σαββίδης, Χρήστος Κοσμά, Χρήστος Χατζηνικολάου.

Τιμήθηκαν επίσης όσοι εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, οι Ιωάννης Χαραλάμπους, Κουμής Μαυρομμάτης και Χριστόδουλος Καουτζάνης, οι ήρωες που σκοτώθηκαν στο Μαρί, αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, καθώς και οι εν ώρα καθήκοντος πεσόντες Λώρης Αργυρού, Νίκος Ορφανίδης και Κυριάκος Ζαχαρίου.

Διαβάστε επίσης: Κύριο μέλημα ΠτΔ η δημιουργία προοπτικών επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα