ΠτΒ:Περισσότερη αλληλεγγύη από εταίρους αναμένει η Κύπρος

Με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τίμησε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 9η Μαϊου, που τιμάται και ως η ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος αναμένει περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους

της.

Τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει εναποθέσει στην ΕΕ πολλές ελπίδες για την προάσπιση των συμφερόντων της και την αποσόβηση των όποιων προσπαθειών για υπόσκαψη της κρατικής της οντότητας, όντας πλήρες μέλος της Ένωσης και ενώ εξακολουθεί να τελεί υπό την παράνομη τουρκική κατοχή, αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις.

Πρόσθεσε πως οι απαράδεκτες ενέργειες της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η πάγια αδιάλλακτη στάση της, αλλά και η επιμονή της σε υποβολή νέων αδικαιολόγητων απαιτήσεων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στρέφονται κατά των συμφερόντων ολόκληρης της ΕΕ και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Τόνισε, περαιτέρω, ότι αναμένουμε περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να εφαρμόσει πλήρως τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και το διεθνές δίκαιο και να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές της φιλοδοξίες, σημειώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος δικαιούται να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο θεσμικό και νομικό μέτρο στα πλαίσια της συμμετοχής της στην ΕΕ, για ακύρωση του υπονομευτικού ρόλου της γείτονος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε σύντομη αναφορά στα θύματα του πολέμου και τη συμμετοχή της Κύπρου στην προσπάθεια ανακοπής της πορείας του φασισμού.

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη γιορτάζει την 9η Μαΐου 1950 ως τη μέρα της ήττας του φασισμού 5 χρόνια πριν, που σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη μέρα που οι τόσο πρόσφατα αντιμαχόμενοι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιχειρούν να εγκαινιάσουν μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, με σκοπό την αποσόβηση του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πρόσθεσε ότι η δέσμευση για τη διαφύλαξη της ειρήνης μέσω της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα εξελίχθηκε έκτοτε σε μια Ένωση κρατών με έντονα υπερεθνικό χαρακτήρα που αποτελεί βασικό παράγοντα στο διεθνές πεδίο, περισσότερο στον οικονομικό τομέα αρχικά, αλλά και εξελικτικά στην πολιτική σκηνή.

Στη συνέχεια, είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, οι προκλήσεις του ενιαίου νομίσματος, το προσφυγικό ζήτημα, ο παραγκωνισμός της αρχής της αλληλεγγύης, η επανεμφάνιση ηγεμονικών τάσεων στο οικονομικό πεδίο, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το δημοκρατικό έλλειμμα που ταλανίζει την ΕΕ και που έχουν ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό σε όλη την επικράτειά της.

Τα κράτη που συναποτελούν την ΕΕ και τα θεσμικά όργανά της καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική της κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις επικίνδυνες για το μέλλον της προκλήσεις, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας προσεγγίζει την ημέρα της Ευρώπης, όπως και τη συνολική συμμετοχή στην ΕΕ, με αίσθημα ευθύνης, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο βαθμό που επιφυλάσσεται στα Εθνικά Κοινοβούλια.

“Διεκδικούμε περισσότερα για το λαό μας και όλους τους λαούς της Ευρώπης: αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, ενιαία φωνή στην εξωτερική πολιτική, με επίκεντρο τις αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, ως νομιμοποιητική βάση του ενοποιητικού εγχειρήματος”, είπε τέλος

Προ ημερησίας διατάξεως αναφορά στην επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Ολομέλεια του σώματος για την επίσκεψη του στη βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας ότι επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Δράμα, μεταξύ 1- 5 Μαϊου.

Είπε ότι στις 2 Μαϊου μίλησε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, με θέμα «Κυπριακό: στη δίνη πολλών παζαριών και πολλών σεναρίων» και στις 3 Μαϊου σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Βορείου Ελλάδας και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «ΕΟΚΑ, 1955 – 59» και στις 4 Μαϊου για την 1η Απριλίου 1955 – 59 σε εκδήλωση του Συλλόγου Κυπρίων Δράμας.

Ανέφερε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη επέδωσε τιμητικές πλακέτες και διπλώματα σε οικογένειες πεσόντων και αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή σε λιτή τελετή που διοργάνωσε το εκεί Γενικό Προξενείο και ότι παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με την Υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλια Τσαρουχά και άλλους περιφερειακούς, τοπικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους και παράγοντες της Θεσσαλονίκης.

Είπε ακόμα πως κατά την παραμονή του στη Λάρισα, είχε συνάντηση με το Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο, επισκέφτηκε την 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και το Δήμαρχο Λαρισέων, Κώστα Καλογιάννη.

Συμμετοχή Τορναρίτη – Τζιβάνη στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε προ ημερησίας διατάξεως στη συμμετοχή των Βουλευτών Νίκου Τορναρίτη και Χριστάκη Τζιοβάνη στη συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Μπαχρέιν, με κύριο θέμα τη σύνδεση της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως η κυπριακή αντιπροσωπεία ανέδειξε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας με τους εταίρους της στην Ασία, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας πως η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και ως διαπεριφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Είπε ακόμα ότι στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε επαφές με τους Προέδρους της Άνω και Κάτω Βουλής του Μπαχρέιν, με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου – Μπαχρέιν.

Τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο θάνατο της Κρυστάλλως Νεοφύτου που ήταν από τις πρώτες στενογράφους της Βουλής και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Κοινοβουλίου προς τους οικείους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα