Πυρά κομμάτων για το κεφάλαιο του περιουσιακού

Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στο Κυπριακό Εσπεν Μαρθ Εϊντε, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν απογοήτευση και ανησυχία για το ουσιώδες κεφάλαιο του περιουσιακού.

Στην αναφορά του Νορβηγού αξιωματούχου, ότι στη σύγχρονη σχολή σκέψης μπορούν να έχουν δικαίωμα στις ε/κ περιουσίες τόσο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους όσο και οι χρήστες, αντέδρασαν εκ νέου τα κόμματα ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Οικολόγοι.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να αγωνιστεί για να διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού αποδέχεται λύσεις και προβαίνει σε συμφωνίες που νομιμοποιούν την παρουσία των εποίκων και την ίδια στιγμή, αποκτούν δικαιώματα έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών. Από πότε η παρανομία νομιμοποιείται είτε με το δικαίωμα χρήσης και παράνομης απόκτησης περιουσίας είτε με το δικαίωμα της αποζημίωσης;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Απαράδεκτη η εξίσωση του δικαιώματος του χρήστη και του δικαιώματος του καταχραστή υποδεικνύει η Συμμαχία πολιτών.

Επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις στο κρίσιμο ζήτημα και ευκαιρία να συμμέτάσχουν και τα κόμματα στη διαδικασία μέσω υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, ζητούν οι Οικολόγοι.

«Δεν μπορεί επ` ουδενί λόγω να γίνει αποδεκτή η ισότιμη μεταχείριση του νόμιμου ιδιοκτήτη με τον σημερινό χρήστη. Αυτό πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή. Στα θετικά σημειώνουμε πάντως το γεγονός ότι συζητείται μετά από πολλά χρόνια το περιουσιακό το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο και σημαντικό θέμα που απέφευγε να συζητήσει η Τουρκία», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Ανδρέας Μασούρας.

Τα τρία κόμματα καλούν τον πρόεδρο να μην αποδεχθεί λύσεις ή να προχωρήσει σε συμφωνίες που να νομιμοποιούν την παρουσία των εποίκων.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιουσιακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι “εκείνο που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής είναι το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή θέση της τουρκικής πλευράς για συνολική ανταλλαγή περιουσιών και κατ' επέκταση κατάργηση του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία”.

Η Κυβέρνηση, είπε, θα ανέμενε από όλους να χαιρετίσουν αυτήν τη σημαντικότατη εξέλιξη, που πρόκειται για πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και η οποία κατέστη εφικτή ως αποτέλεσμα της ως τώρα διαπραγμάτευσης.

Όταν και εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε άλλη κατάληξη, σε θέματα που άπτονται της πτυχής του περιουσιακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως δημόσια έχει αναφέρει εξάλλου, θα ενημερώσει σχετικά τον κυπριακό λαό, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα