«Πυρά» Σλοβακίας κατά Ρωσίας: Σταματήστε τις δραστηριότητες παραπληροφόρησης

Η Σλοβακία κατηγόρησε τη Μόσχα για παρέμβαση στις κοινοβουλευτικές εκλογές της και κάλεσε έναν αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Μόσχας, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάλεσε έναν εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας που μίλησε για «παρέμβαση» των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, μια κατηγορία

που το υπουργείο χαρακτήρισε ψευδή.

Ανέφερε ότι τα σχόλια έγιναν την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στη Σλοβακία το Σάββατο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ για πληροφορίες που μπορεί να ωφελήσουν ή να βλάψουν τους υποψηφίους.

«Το υπουργείο διπλωματίας διαμαρτύρεται έντονα για την ψευδή δήλωση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη Σλοβακία», ανέφερε το υπουργείο.

«Θεωρούμε μια τέτοια σκόπιμη διάδοση παραπληροφόρησης ως απαράδεκτη παρέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην εκλογική διαδικασία».

Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες παραπληροφόρησης που στοχεύουν στη Σλοβακία.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σλοβακία απέρριψε τους ισχυρισμούς.

«Σε αντίθεση με ορισμένους από τους σημερινούς συμμάχους της Σλοβακίας, δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, δεν συμμετέχουμε σε αλλαγές καθεστώτων και σε διάφορες «έγχρωμες» επαναστάσεις», ανέφερε στο Facebook.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας ζήτησε τη Δευτέρα από τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο και το αριστερό του κόμμα Smer, ή Direction, συγκέντρωσαν το 22,9% των ψήφων το Σάββατο. Θα έχει 42 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο Φίκο, 59 ετών, θα γίνει πρωθυπουργός για τέταρτη φορά.

Ο Φίκο έκανε εκστρατεία με ένα φιλορωσικό και αντιαμερικανικό μήνυμα, έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη στρατιωτική υποστήριξη της Σλοβακίας προς την Ουκρανία και αντιτίθεται στις κυρώσεις στη Ρωσία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος τη Δευτέρα, η πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες».

Ο Φίκο έχει επανειλημμένα επιτεθεί στη φιλελεύθερη πρόεδρο, κατηγορώντας την ότι είναι Αμερικανός πράκτορας και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα. Η Καπούτοβα τον μήνυσε για τις παρατηρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα