Πυρηνικό σταθμό κατασκευάζει η Βρετανία

Την έγκρισή της μετά από αμφιβολίες και καθυστερήσεις έδωσε η βρετανική κυβέρνηση για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Hinkley Point C στο Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε αναβάλει τη λήψη απόφασης με την ανάληψη των καθηκόντων της λόγω ανησυχιών για την κινεζική συμμετοχή στο έργο. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί από τη γαλλική εταιρεία

ενέργειας EDF, αλλά το 1/3 του κόστους θα καλυφθεί από την κρατική κινεζική China General Nuclear (GNC).

Η διστακτικότητα της κ. Μέι για το πράσινο φως σε μια συμφωνία που έμοιαζε τελειωμένη αποδόθηκε σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, με αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των Κινέζων εταίρων επί ενός έργου τόσο σημαντικού για τη βρετανική οικονομία και τόσο ευαίσθητου ως προς την εθνική ασφάλεια.

Η τελική συμφωνία εγκρίθηκε αφού κάποιοι όροι που έθεσε η βρετανική πλευρά έγιναν δεκτοί από την EDF. Μεταξύ άλλων, η γαλλική εταιρεία συμφώνησε να παραμείνει ο βασικός εταίρος στο αξίας 18 δισεκατομμυρίων λιρών έργο κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί να παρέμβει στην πώληση του μεριδίου της EDF όταν η μονάδα ολοκληρωθεί.

Ο κινεζικός εταίρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οριστική συμφωνία μετά από εβδομάδες ερωτηματικών για το πώς η διστακτικότητα της Τερέζα Μέι θα έπληττε τη σχέση Βρετανίας-Κίνας.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Γκρεγκ Κλαρκ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που ενισχύουν την ασφάλεια και προβλέπουν πως η βρετανική κυβέρνηση θα έχει λόγο στη μελλοντική ιδιοκτησία της νέας πυρηνικής μονάδας.

«Συνεπώς, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τον πρώτο καινούριο πυρηνικό σταθμό εδώ και μία γενιά. Η Βρετανία χρειάζεται να αναβαθμίσει τις πηγές ενέργειας και ήμασταν πάντα σαφείς ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένα σημαντικό μέρος στη διασφάλιση της μελλοντικής, χαμηλών εκπομπών ενεργειακής μας ασφάλειας», πρόσθεσε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός.

Πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας η Τερέζα Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και ο κ. Κλαρκ συνομίλησε με τους ομολόγους του σε Γαλλία και Κίνα.

Η νέα μονάδα θα καλύπτει το 7% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας επί 60 χρόνια και θα δημιουργήσει 26.000 νέες θέσεις εργασίας και μαθητείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα