Ρεγκλινγκ: Τον Αύγουστο θα εξεταστούν μέτρα για την Ελλάδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να παρθούν άλλα μέτρα ανακούφισης του χρέους της Ελλάδας θα εξεταστεί τον Αύγουστο ή λίγο πριν τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Ρέγκλινγκ απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δηλώσεων του στο Υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Ελλάδα

μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου χρέους της ανέφερε ότι για τον ΕΜΣ «η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση». Πρόκειται για το τελευταίο εν ενεργεία πρόγραμμα αφότου οι άλλες τέσσερις χώρες οι οποίες είχαν προγράμματα με τον ΕΜΣ εξήλθαν των αντίστοιχων προγραμμάτων τους και έχουν όλες γίνει ιστορίες επιτυχίας». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι τελευταία και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως προχωρεί.

Ορισμένες φορές, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όταν τίθεται θέμα ανακούφισης του χρέους ακούγεται ωσάν η Ελλάδα να μην είχε τέτοια ανακούφιση και αυτό φυσικά είναι λάθος. Θα πρέπει να θυμάται κανείς, σημείωσε, «ότι η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερη ανακούφιση χρέους τα τελευταία λίγα χρόνια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο».

Οι ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κούρεμα το 2012 άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε.

Οι επίσημοι πιστωτές, πρόσθεσε, δεν παραχωρήσαμε κούρεμα αλλά βελτιώσαμε τους όρους δανεισμού μας τόσο που η Ελλάδα επωφελείται πάρα πολύ. «Έχουμε υπολογίσει ότι σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό, αν δει κανείς την υπόλοιπη εξυπηρέτηση χρέους, είναι πιο χαμηλή κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο λόγω των ευνοϊκών όρων που κατέστη δυνατόν να δανείσει ο ΕΜΣ», ανέφερε. Προς αυτό είπε ότι χρεώνεται μόνο το κόστος χρηματοδότησης, το επιτόκιο είναι μόνο 1%, έχει δοθεί προθεσμία 30 χρόνων για ωρίμανση του χρέους και πάνω από το μισό χρέος της Ελλάδας είναι με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον ΕΜΣ.

Η Ελλάδα, σημείωσε, «επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από αυτό αλλιώς θα ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση». Με ότι έχει γίνει παλαιότερα, πάνε καλά, δεν έχουν προεξέχων χρέος για τα επόμενα δύο χρόνια, πρόσθεσε.

Το Eurogroup, ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, είχε ξεκάθαρη άποψη γι αυτό το θέμα το 2016 και είπε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα το κοιτάξουμε στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο ή ίσως λίγο πριν τον Αύγουστο του 2018 βασισμένοι σε ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους εκείνης της εποχής, κατά πόσο υπάρχει ανάγκη να κάνουμε περισσότερα και αν υπάρχει η ανάγκη να κάνουμε περισσότερα και αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup είναι έτοιμο να μελετήσει αυτό το ενδεχόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα