Ρεκόρ πυρηνικής σύντηξης από τον «Τεχνητό Ήλιο» της Κίνας

Η Κίνα έσπασε το ρεκόρ διατηρώντας το Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) επιτυγχάνοντας θερμοκρασία πλάσματος στους 120 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου για 101 δευτερόλεπτα και 160 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα, ένα σημαντικό βήμα προς τη δοκιμαστική λειτουργία του αντιδραστήρα σύντηξης.

Σύμφωνα με την Global Times,  το σχέδιο Tokamak βρίσκεται στα Ινστιτούτα Φυσικής Επιστήμης Hefei της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει σχεδιαστεί

για να αναπαράγει τη διαδικασία πυρηνικής σύντηξης που συμβαίνει φυσικά στον ήλιο και τα αστέρια για να παρέχει σχεδόν άπειρη καθαρή ενέργεια μέσω ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης, η οποία συχνά ονομάζεται «τεχνητός ήλιος».

Διαβάστε επίσης: Και εγένετο «Τεχνητός Ήλιος» από Κινέζους επιστήμονες (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Το επίτευγμα έσπασε ένα προηγούμενο ρεκόρ διατήρησης της θερμοκρασίας στο πλάσμα στους 100 εκατομμύρια  βαθμούς κελσίου για 100 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τον Li Miao, διευθυντή του τμήματος φυσικής του Νότιου Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Σενζέν, αποτελεί ορόσημο στην επίτευξη του στόχου της διατήρησης της θερμοκρασίας σε σταθερό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η ανακάλυψη είναι σημαντική πρόοδος και ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Λι στους Global Times, προσθέτοντας ότι το επόμενο ορόσημο μπορεί να είναι η διατήρηση της σταθερότητας για μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Η επίτευξη θερμοκρασίας πλάσματος άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου είναι μία από τις βασικές προκλήσεις για την αξιοποίηση της πυρηνικής σύντηξης. Στο τέλος του 2020, η Νότια Κορέα έφτασε τα 100 εκατομμύρια βαθμούς για 20 δευτερόλεπτα. Η θερμοκρασία στον πυρήνα του ήλιου πιστεύεται ευρέως ότι είναι 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι το πλάσμα στον πυρήνα της συσκευής θα είναι επτά φορές θερμότερο από αυτό του ήλιου.

Η ενέργεια που παράγεται από την πυρηνική σύντηξη είναι η πιο αξιόπιστη και καθαρή ενέργεια, δήλωσε ο Lin Boqiang, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Ενεργειακή Οικονομία της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Xiamen, προσθέτοντας ότι εάν η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στο εμπόριο, θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Ωστόσο, ο Λιν προειδοποίησε ότι καθώς η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στο πειραματικό στάδιο, χρειάζεται ακόμη τουλάχιστον 30 χρόνια για να βγει η τεχνολογία από το εργαστήριο. «Είναι περισσότερο σαν μια μελλοντική τεχνολογία που είναι κρίσιμη για την πράσινη ανάπτυξη της Κίνας».

Το πείραμα του EAST είναι μέρος της εγκατάστασης International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), ενός παγκόσμιου μεγάλου επιστημονικού έργου δεύτερο μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε μέγεθος, και κατασκευάζεται από κοινού από την Κίνα, την ΕΕ, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, Ρωσία και ΗΠΑ. Η επιτυχία του είναι σημαντική για τη μελλοντική ειρηνική χρήση της διεθνούς σύντηξης. Η Κίνα αφιερώνει περίπου το 9% της έρευνας και της ανάπτυξής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρεκόρ, Τεχνητό Ήλιο, Κίνας,rekor, technito ilio, kinas