Ρεπορτάζ: H αχίλλειος πτέρνα της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας

Ο δρόμος για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλλα είναι, την ίδια ώρα που ως εμπόδιο στην ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, ξεπροβάλλει για άλλη μια φορά η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών. Δύο εκ των εισηγητών σχετικών εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στέλλουν ξεκάθαρο μήνυμα μέσω του SigmaLive, καλώντας τους πάντες σε συστράτευση ενάντια στο νέο κύμα τρομοκρατίας.

Ο Andreas Schwab, εισηγητής της έκθεσης για την ασφάλεια

των δικτύων και των πληροφοριών, μιλώντας στην κάμερα του SigmaLive, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι κυβερνητικοί οργανισμοί που ασχολούνται με κρίσιμους τομείς και διαθέτουν υποδομές που στηρίζονται στις πληροφορίες και τα δίκτυα, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές, τα λιμάνια, η υγεία και η ενέργεια, επενδύουν αρκετά στο κομμάτι της προστασίας των πληροφοριών που διαχειρίζονται.

Αυξάνονται οι κυβερνοεπιθέσεις

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Όχι μόνο από τρομοκράτες αλλά και από εγκληματικά στοιχεία. Πρόσφατα η Ουκρανία έμεινε χωρίς ηλεκτρισμό λόγω κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε. Πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μην συμβεί κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε σημαντική ευρωπαϊκή υποδομή», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί ότι τον Μάρτιο θα ψηφιστεί σχετική νομοθεσία με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2018, όπου θα αναγκάζει όλα τα κράτη μέλη να βεβαιώνονται ότι γίνονται οι σωστές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Στα κράτη μέλη ο πρώτος λόγος

Ερωτηθείς σχετικά για τα κράτη που δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν τέτοιους κινδύνους, ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι σε αυτές τις περιπτώσεις όπου παρέχεται τόσο τεχνογνωσία όσο και χρηματοδότηση. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τα κράτη που δείχνουν ενδιαφέρον. Όμως στο τέλος της ημέρας, εξαρτάται από τα ίδια τα κράτη μέλη και τις αρχές τους να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη κρίση», εξήγησε.

Πιο αυξημένος από ποτέ ο κίνδυνος της τρομοκρατίας

Από την πλευρά της η εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Monika Hohlmeier, μιλώντας στην κάμερα του SigmaLive, τόνισε ότι βρισκόμαστε ενώπιον πρωτοφανών κινδύνων, διότι όπως εξήγησε, σήμερα οι ακόλουθοι των τρομοκρατικών οργανώσεων ανά το παγκόσμιο αριθμούνται στις 200 χιλιάδες. «Συνεργάζονται μεταξύ τους, οργανώνουν δίκτυα, εγκληματικές ενέργειες, μαζεύουν χρήματα, εκπαιδεύουν άτομα για να δράσουν αυτόνομα..Είναι μια νέα διάσταση σε αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ως τρομοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έλλειψη εμπιστοσύνης σε εθνικό επίπεδο

Η Monika Hohlmeier ερωτηθείσα για την απουσία ενός κοινού πλάνου που θα εφαρμόζεται από όλα τα κράτη-μέλη για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είπε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών, είναι ο σημαντικότερος αρνητικός παράγοντας. Όπως επίσης, πρόσθεσε, και η λανθασμένη αντίληψη κάποιων για την προστασία των δεδομένων.

«Είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες δεν αναγνωρίζουν σύνορα. Για αυτό πρέπει να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία...Δεν γίνεται για παράδειγμα ένας τρομοκράτης να περνά από την Γαλλία στο Βέλγιο επειδή δεν έγινε η ανταλλαγή δεδομένων που έπρεπε μεταξύ των δύο χωρών. Αν συνεχίσει αυτό τότε θα αυξηθεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς τους πολιτικούς», προειδοποίησε.

Τόνισε πως η σημαντικότερη αλλαγή που θα πρέπει να επισυμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ανταλλαγή δεδομένων.

«Για παράδειγμα όταν έχεις τρομοκράτες να περνούν από τη Γαλλία στο Βέλγιο, από την Πολωνία στη Γερμανία, από την Ελλάδα στη Σουηδία, βλέπεις ότι υπάρχουν τρομοκράτες οι οποίοι μετακινούνται χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό κύμα που υπάρχει. Είναι συνήθως άτομα τα οποία έχουν καταγραφεί τα στοιχεία τους αλλά κανείς δεν ξέρει πως είναι τρομοκράτες. Άρα χρειαζόμαστε καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων, την Frontex να έχει πρόσβαση σε αυτή την τράπεζα πληροφοριών, όπως επίσης και τη δυνατότητα η Europol να μπορεί να ενημερώνει άμεσα το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά για τα ύποπτα πρόσωπα. Χρειάζεται επίσης να επαναβεβαιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την ορολογία που χρησιμοποιούμε ώστε να είναι κοινή», ανέφερε.

Μόνο αν εργαστούμε μαζί

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να εργαστούμε μαζί. Τα κράτη-μέλη στην ΕΕ, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνα τους την πρόκληση που βρίσκεται ενώπιον μας. Πρέπει να το κάνουμε μαζί, και για να το κάνουμε μαζί, πρέπει να ανταλλάζουμε πληροφορίες, να παραμείνουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Εάν υπάρχει ένα πρόβλημα στις χώρες του Νότου, τότε οι χώρες του Βορρά να βοηθούν. Αν για παράδειγμα έχουμε κύμα προσφύγων, τότε οι χώρες του Νότου πρέπει να βοηθούν κάνοντας όλα τα απαραίτητα όπως η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κτλ. Είναι ξεκάθαρο. Μπορούμε να πιστεύουμε στην Ευρώπη μόνο όταν η Ευρώπη εργάζεται ενωμένη», είπε με νόημα στο καταληκτικό του μήνυμα ο Andreas Schwabb.

zannettos@sigmalive.com

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα