Ρευματολογική Εταιρεία: Καμία αλλαγή στη λήψη του φαρμάκου μεθοτρεξάτη

Η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι καμία αλλαγή δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή στη λήψη του φαρμάκου μεθοτρεξάτη, ενώ καμία καινούργια πληροφορία δεν έχει βγει για το σκεύασμα αυτό.

Προστίθεται ότι συνεχίζεται η λήψη του φαρμάκου από όποιον το χρειάζεται με την δέουσα προσοχή, την οποία του επεξηγεί και του υπενθυμίζει ο θεράπων ιατρός με κάθε ευκαιρία, ενώ συνεχίζεται η αναφορά οποιωνδήποτε ανησυχητικών συμπτωμάτων προς τον Ρευματολόγο

του καθενός και οποιαδήποτε επεξήγηση χρειάζονται οι ασθενείς επί του θέματος είναι σωστό να απευθύνονται στον θεράποντα ρευματολόγο τους.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προέβη σήμερα η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου, με αφορμή τις πρόσφατες δημοσιεύσεις στον Τύπο σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για το φάρμακο μεθοτρεξάτη, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρευματολογία.

Η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου επιθυμεί να πληροφορήσει όλους τους ασθενείς, που παίρνουν το φάρμακο για ρευματολογικές παθήσεις, τις οικογένειες τους, αλλά και όλο το κοινό, που έτυχε να διαβάσει τις δημοσιεύσεις αυτές ότι η μεθοτρεξάτη αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό φάρμακο στην θεραπευτική φαρέτρα του ρευματολόγου/αντιμετώπιση αρκετών ρευματολογικών παθήσεων και συχνά αποτελεί φάρμακο "άγκυρα" με το οποίο συνδυάζονται άλλα αντιρευματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.

«Χρησιμοποιείται», όπως σημειώνει, «στην Ρευματολογία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και όλοι οι Ρευματολόγοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το φάρμακο. Τίποτα καινούργιο δεν έχει ανακοινωθεί σχετικά με το φάρμακο, αναφέρεται.

Η προσοχή που χρειάζεται με τη χρήση της μεθοτρεξάτης είναι παρόμοια με πολλά άλλα αντιρευματικα φαρμακα και με φάρμακα γενικότερα. Δηλαδή, ιατρός η άλλος επαγγελματιας υγείας εξηγεί στον ασθενή τις επιλογές του, τα υπέρ και τα κατά της κάθε θεραπείας και μαζί βγαίνει η απόφαση της θεραπείας που θα ακολουθηθεί».

Όπως επεξηγείται στην ανακοίνωση «κατά την διάρκεια της συζήτησης αυτής, πληροφορείται ο ασθενής τις οποιεσδήποτε παρενέργειες και όπου είναι δυνατόν τη συχνότητά τους. Στη Ρευματολογία εξηγείται επίσης η ανάγκη παρακολούθησης των θεραπειών αυτών με την τακτική επίσκεψη στον Ρευματολόγο, τις αναλύσεις αίματος εκεί όπου χρειάζεται και την αναφορά οποιονδήποτε συμπτωμάτων ανησυχούν τον ασθενή στον Ρευματολόγο του».

«Το ύφος της ανακοίνωσης αυτής και η γενική περίληψη της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι πιο πολύ ως υπενθύμιση, για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, να μην ξεχνούν την σημαντικότητα του να εξηγούνται οι οποιεσδήποτε παρενέργειες που μπορεί να συμβούν, να γίνεται ο τακτικός έλεγχος του ασθενούς και των αναλύσεων αίματος και να λαμβάνεται σωστά το φάρμακο, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα», προσθέτει.

Επίσης, η Ρευματολογική Εταιρεία αναφέρει πως «ανακοινώσεις, όπως αυτές, είναι συχνές για φάρμακα χρόνιων παθήσεων και η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου θεωρεί κάπως ατυχή τον τρόπο, που ανακοινώθηκαν τα «νέα» αυτά, χωρίς να επικυρωθούν ή να επεξηγηθούν από άτομα που ασχολούνται με τα φάρμακα αυτά καθημερινά, δηλαδή τους Ρευματολόγους».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα