Ρίχνει χρήμα στην αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) διοχέτευσε τον Μάιο ρευστότητα 290,57 δις γιουάν (44,1 δις δολαρίων), με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο για να βοηθήσει την αύξηση των πιστώσεων και την οικονομία της χώρας που επιβραδύνεται. Η ρευστότητα, πάντως, αυτή ήταν χαμηλότερη από τα 715,76 δις γιουάν που χορηγήθηκαν τον Απρίλιο.

Η

κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι τον Μάιο διέθεσε στις τράπεζες 290 δις γιουάν μέσω της μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) και 570 δις γιουάν μέσω της ανοιχτής δανειακής διευκόλυνσης (SLF). To υπόλοιπο της MLF ανερχόταν στα 1,638 τρις γιουάν στο τέλος Μαΐου έναντι 1,495 τρις γιουάν στο τέλος Απριλίου. Το υπόλοιπο της SLF διαμορφώθηκε στα 400 δις γιουάν έναντι 410 δις γιουάν στο τέλος Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μία καθαρή ένεση ρευστότητας ύψους 142,2 δις γιουάν μέσω της MLF και μία καθαρή άντληση ρευστότητας 10 δις γιουάν μέσω της SLF.

Τα επιτόκια για την 3μηνη και 6μηνη δανειακή διευκόλυνση διατηρήθηκαν αμετάβλητα, στο 2,75% και 2,85%, αντίστοιχα, ενώ το επιτόκιο για μία ημέρα της ανοικτής δανειακής διευκόλυνσης διαμορφώθηκε στο 2,75%. Η κεντρική τράπεζα βασίζεται περισσότερο σε τέτοιες δράσεις για να χορηγήσει ρευστότητα και να βοηθήσει στη διαμόρφωση επιτοκίων που θα βασίζονται στην αγορά, περιορίζοντας την ανάγκη να μειώσει τους συντελεστές υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα χορήγησε, επίσης, τον Μάιο συμπληρωματικά δάνεια (PSL) ύψους 108,8 δις γιουάν που είχε υποσχεθεί στις τράπεζες. Το υπόλοιπο των PSL ανήλθε σε περίπου 1,5 τρις γιουάν στο τέλος Μαΐου έναντι 1,391 τρις γιουάν στο τέλος Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα