Ρωσία: Η Ουκρανία επιχείρησε «προβοκάτσια» στα σύνορα

Η Ρωσία έστειλε εφεδρικά στρατεύματα στη νότια περιοχή του Κουρσκ που συνορεύει με την Ουκρανία, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα έως και 300 ουκρανοί μαχητές σε συνοριακές της μονάδες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής Αλεξέι Σμιρνόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν μια ουκρανική απόπειρα διείσδυσης στα σύνορα, αλλά η κατάσταση παραμένει «δύσκολη».

Ο Σμιρνόφ με ανάρτηση του στο Telegram ανέφερε ότι τρεις

άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας από ουκρανικά πλήγματα στη ρωσική αυτή περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σμιρνόφ, στρατιώτες του ουκρανικού στρατού πραγματοποίησαν «απόπειρες διείσδυσης» στις περιοχές Σούτζα και Κορένεφσκι.

«Στρατιώτες της υπηρεσίας συνοριοφυλακής και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων απέτρεψαν τη διέλευση των συνόρων», δήλωσε στο Telegram, αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη».

Το κανάλι MASH Telegram, το οποίο έχει επαφές στη ρωσική κρατική ασφάλεια, ανέφερε ότι περίπου 100 Ουκρανοί μαχητές προσπάθησαν να εισέλθουν στη Ρωσία στην περιοχή Σούτζα του Κουρσκ.

Όταν ρωτήθηκε από το AFP εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στα σύνορα.

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποτυγχάνουν στην άμυνα» της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε ο Αντρίι Κοβαλένκο, αξιωματούχος του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σμιρνόφ ανέφερε επίσης «μαζικούς βομβαρδισμούς» και επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο την περιοχή του, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 13, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί αρκετές εισβολές ένοπλων μαχητών στη Ρωσία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτές πραγματοποιήθηκαν από τη «Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας» και το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών», ομάδες που παρουσιάζονται ως αποτελούμενες από προσκείμενους στο Κίεβο Ρώσους μαχητές και έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» από τη Μόσχα.

Οι επιχειρήσεις τους έχουν αυξήσει την πίεση στις ρωσικές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, οι οποίες επίσης υπόκεινται τακτικά σε φονικούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για τα ρωσικά πλήγματα στο ουκρανικό έδαφος.

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται κάθε φορά ότι αποκρούουν αυτές τις επιδρομές, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν αναγκάσει τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το πυροβολικό και την αεροπορία της.

Στο μέτωπο, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη ενός νέου χωριού, του Τιμοφίεβκα, στο δρόμο προς την πόλη Ποκρόβσκ, έναν τομέα του μετώπου όπου οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ επισκέφθηκε θέσεις που ελέγχονται από τα στρατεύματά του στην ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου άκουσε τις αναφορές των διοικητών (...) Έβγαλε συμπεράσματα από αυτές και έθεσε καθήκοντα για μελλοντικές ενέργειες», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Η Ουκρανία αυξάνει τη χρηματοδότηση του πυραυλικού της προγράμματος, δήλωσε ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία αυξάνει την χρηματοδότηση του εγχώριου πυραυλικού της προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς προσπαθεί να καλύψει το χάσμα σε σχέση με τις δυνατότητες της Ρωσίας, η οποία διαθέτει μια σειρά όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία έχει δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης μεγάλου βεληνεκούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει προσπαθήσει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων όπως ο πύραυλος Neptun, ένας ουκρανικός πύραυλος κατά πλοίων που μπορεί επίσης να επιτεθεί σε χερσαίους στόχους.

«...Διατέθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση για το πυραυλικό μας πρόγραμμα. Έρχονται περισσότεροι εγχώριας παραγωγής πύραυλοι», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Ιούλιο, ο Ουκρανός ηγέτης είχε δηλώσει ότι το Κίεβο εργάζεται για να μειώσει την εξάρτησή του από πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την αεράμυνα, οι οποίοι παρέχονται από τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Το Κίεβο εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική βοήθεια των δυτικών εταίρων του καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. Έχει πιέσει τη Δύση να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύει για να πλήξει σε βάθος εντός της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Σοϊγκού: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 420 τετραγ. χλμ από τις 14 Ιουνίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters 

Keywords
Τυχαία Θέματα