Ρωσία: Προετοιμάζεται «καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τα σύνορά του»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μενβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι η ενίσχυση των συνόρων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία δεν συνιστά πλέον σχήμα λόγου και η Μόσχα πρέπει να προετοιμάζεται για μια πιθανή επιθετική ενέργεια, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Ρώσου

προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στην υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι ηγέτες συμμαχικών χωρών συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα με τους συμμάχους των ΗΠΑ τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συζήτηση αυτή, μέσω βιντεοκλήσης, ξεκίνησε στις 9.57 (ώρα Ουάσινγκτον, 16.57 ώρα Ελλάδας), με τον Μπάιντεν να βρίσκεται στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.

Στόχος της επικοινωνίας αυτής ήταν «να συζητηθεί η συνεχιζόμενη στήριξή μας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες να καταστεί υπόλογη η Ρωσία, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκτός του Μπάιντεν, στη βιντεοκλήση αυτή μετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Αντρέι Ντούντα και Κλάους Γιοχάνις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Καναδάς επιβάλλει με τη σειρά του κυρώσεις στις κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Καναδάς επέβαλε σήμερα κυρώσεις στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της «παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής του ρωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία».

Οι νέες κυρώσεις της Οτάβας αφορούν 14 «στενούς συνεργάτες», μεταξύ αυτών τις δύο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν, τη σύζυγο και την κόρη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και Ρώσους ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους.

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να καταστήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συνεργάτες του υπόλογους για την εμπλοκή τους στην εισβολή εναντίον της Ουκρανίας από το ρωσικό καθεστώς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί, σε ένα δελτίο τύπου.

Η Μαρία Βορόντσοβα και η Κατερίνα Τιχόνοβα, που γεννήθηκαν το 1985 και το 1986 αντίστοιχα και σε βάρος των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι οι κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν και της πρώην συζύγου του Λιουντμίλα.

Η σύζυγος του Σεργκέι Λαβρόφ, Μαρία Λαβρόβα, όπως και η κόρη του Εκατερίνα Βινοκούροβα, βρίσκονται επίσης στον κατάλογο των προσώπων που στοχοθετούνται από αυτόν τον νέο γύρο καναδικών κυρώσεων, ο οποίος προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση των συνδιαλλαγών όπως και την αδυναμία να ταξιδέψουν στον Καναδά.

«Θέλουμε διακαώς οι συνένοχοι των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», έγραψε από την πλευρά του σε ένα τουίτ σήμερα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για την αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, δηλώνει η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών 

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για την επιδείνωση της «ήδη σε δεινή κατάσταση» παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τους κλυδωνισμούς σε τιμές και προσφορά να προστίθενται στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι - ή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού - υπέφεραν από χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια, είπε η Γέλεν, και οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι μόνο οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να ωθήσουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Η Αμερικανίδα υπουργός ανέφερε σε ένα πάνελ όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, ενισχύοντας παράλληλα την υποστήριξη προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους μικροκτηματίες αγρότες, ένα μήνυμα που υπογράμμισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Θέλω να είμαι σαφής: οι ενέργειες της Ρωσίας ευθύνονται για αυτό», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται με εταίρους και συμμάχους επειγόντως για να «βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας στους πιο ευάλωτους στον κόσμο».

Ο Λίντνερ, μιλώντας εξ ονόματος της G7, σημείωσε ότι απαιτείται στοχευμένη και συντονισμένη δράση, αλλά κάλεσε όλες τις χώρες να «διατηρούν ανοιχτές τις αγορές γεωργικών προϊόντων, να μην συγκεντρώνουν αποθέματα και να μην επιβάλλουν αδικαιολόγητους περιορισμούς εξαγωγών σε γεωργικά προϊόντα ή θρεπτικά συστατικά».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η Ομάδα των Επτά έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνητικούς οργανισμούς για να «δράσουν με ευελιξία».

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει βασικά ανθρωπιστικά μέτρα και να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων προς όφελος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, παρόλο που συνεχίζει να κλιμακώνει τις κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και κάλεσε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβάλουν στον μετριασμό της παγκόσμιας έλλειψης λιπασμάτων και στην ομαλή διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού για τρόφιμα και κρίσιμες προμήθειες.

Παράλληλα δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις στη γεωργική ικανότητα και την ανθεκτικότητα για να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή τροφίμων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλγιάνι Ιντραουάτι τόνισε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης ότι η επισιτιστική ασφάλεια θα είναι βασικό θέμα στην πρώτη συνεδρίαση των οικονομικών αξιωματούχων από την G20, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν τεράστια πολιτική και κοινωνική αναταραχή».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η κρίση επισιτιστικής ασφάλειας συσσώρευσε περαιτέρω πίεση στο 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος με υπερβολικπό χρέος και προέτρεψε την Κίνα και τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να «εντείνουν επειγόντως τη συμμετοχή τους» στο κοινό πλαίσιο της G20 για τη διαχείριση του χρέους.

«Γνωρίζουμε ότι η πείνα είναι το μεγαλύτερο επιλύσιμο πρόβλημα στον κόσμο», είπε, καταλήγοντας: «και μια διαφαινόμενη κρίση είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά».

Διαβάστε επίσης: Νέο τελεσίγραφο Ρωσίας: Καλεί τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Προετοιμάζεται, ΝΑΤΟ,rosia, proetoimazetai, nato