«Ρωσική βάση στη Συρία προκαλεί παρεμβολές στο FIR Λευκωσίας»

Ρωσική βάση στη Συρία φέρεται να προκαλεί παρεμβολές στο σύστημα GPS της περιοχής, επηρεάζοντας αεροπλάνα ακόμη και εντός του FIR Λευκωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τimes Οf Ιsrael.

«Το σήμα που παρεμβαίνει σε αεροπλάνα στον ισραηλινό εναέριο χώρο και είναι ανιχνεύσιμο από το διάστημα, φαίνεται να προέρχεται από τη νέα εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου της Μόσχας», αναφέρεται σε δημοσίευμα της Τimes Οf Ιsrael.

Το

εκτενές ισραηλινό δημοσίευμα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το σήμα που έχει διαταράξει τη δορυφορική πλοήγηση για αεροσκάφη που πετούν μέσω του ισραηλινού εναέριου χώρου τις τελευταίες εβδομάδες, προέρχεται από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία Khmeimim, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο ερευνητής Todd Humphreys, με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Ρωσική βάση Khmeimim στη Συρία:

Χρησιμοποιώντας μια σειρά αισθητήρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Humphreys και η ομάδα του παρακολουθούν το φαινόμενο εδώ και αρκετούς μήνες. Ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τη γεωγραφική πηγή του σήματος: την αεροπορική βάση Khmeimim, η οποία χτίστηκε από τη Ρωσία το 2015 κατά μήκος της δυτικής ακτής της Συρίας ως μία από τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Μόσχας, ως μέρος της υποστήριξης του συριακού «δικτάτορα», όπως χαρακτηρίζει τον Μπασάρ Ασάντ, στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Το σήμα είναι τόσο ισχυρό, που το βλέπω από το διάστημα», δήλωσε ο Humphreys, μηχανικός αεροδιαστημικής, που ειδικεύεται στη δορυφορική πλοήγηση.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι παρόμοιες παρεμβολές στο GPS έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία και κοντά στο παλάτι του Κρεμλίνου και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ζήτημα, σημειώνει, δεν επηρέασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι πιλότοι άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα πλοήγησης κατά την απογείωση και την προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion, καθώς και στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ, η παρέμβαση δεν προκάλεσε προβλήματα ασφαλείας, καθώς υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απογείωση και προσγείωση, αλλά είχαν σημαντικό, αν και όχι υπερβολικά επικίνδυνο, αντίκτυπο στην ικανότητα των πιλότων να πετάξουν τα αεροπλάνα τους, καθώς τα σύγχρονα αεροσκάφη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πλοήγηση GPS.

«Είναι μια ενόχληση που οι πιλότοι έχουν συνηθίσει», δήλωσε ο Humphreys.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ρωσική πρεσβεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς Ισραηλινών αξιωματούχων, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί ήταν «ψεύτικα νέα» (fake news).

Αλλά ο Humphreys δήλωσε ότι με βάση τα στοιχεία του, ήταν 90 έως 95% βέβαιο ότι η Μόσχα ήταν πίσω από τη σχετική παρεμβολή.

«Δεν βρίσκω αξιόπιστες τις αρνήσεις της Ρωσίας», είπε, επαναλαμβάνοντας «μπορώ πραγματικά να δω το σήμα από το διάστημα».

Πηγή: Times Of Israel

Keywords
Τυχαία Θέματα