Σ’ «αναμμένα κάρβουνα» οι τραπεζίτες

Γίνεται σαφές ότι από την τελική τοποθέτηση της Βουλής για τα νομοσχέδια, τα οποία προωθούνται προς αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κριθεί το αποτέλεσμα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, στις οποίες υποβάλλονται οι κυπριακές τράπεζες.

Τα αποτελέσματα των λεγόμενων τεστ αντοχής θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τραπεζικές

πηγές τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ανησυχητικά και δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Χάρη Γεωργιάδη την περασμένη εβδομάδα ότι εάν δεν διορθωθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο θα συζητείται σύντομα ο κλονισμός μιας άλλης τράπεζας.

Όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές:

«Η έγκαιρη ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, εάν δεν εκμηδενίσει τις ανάγκες κεφαλαίων, που ενδεχομένως να προκύψουν, τουλάχιστον θα τις μειώσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

Σε συνέχεια των προειδοποιήσεων του πολιτικού του προϊσταμένου, ο διευθυντής του τμήματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε στην επιτροπή οικονομικών ότι:

«Αξιολογείται και το πλαίσιο μας. Δεν το λέω με δόση κινδυνολογίας, (οι Ευρωπαίοι επόπτες) κάνουν υποθέσεις πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να εκποιήσει τα ακίνητα, αν χρειάζεται χρόνο, τότε αυτό μεταφράζεται σε κεφάλαια».

Την ίδια ώρα τις αλλαγές στο ύψος των προβλέψεων, που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπενθύμισε ο Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, περιγράφοντας και την ολοένα αυξανόμενη πίεση, των ευρωπαϊκών Αρχών.

Για τα δάνεια, τα οποία καθίστανται μη εξυπηρετούμενα από την 1η Απριλίου κι έπειτα, οι τράπεζες επιβάλλεται να τα καλύπτουν πλήρως με προβλέψεις ως εξής:

8 χρόνια: Εάν καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

2 χρόνια: Εάν δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές, μελετούν τον καθορισμό ελάχιστων ποσοστών κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από τον Απρίλιο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα