Σ. Κυριακίδου: Το 20% των τροφίμων της ΕΕ χάνεται

Πάνω από 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ένα υγιές γεύμα, κάθε δεύτερη μέρα, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων στην Ε.Ε, Στέλλα Κυριακίδου.

Η κυρία Κυριακίδου μιλώντας με αφορμή την τρίτης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» ανέφερε: «Το σύστημα τροφίμων μας υφίσταται

μεγάλη πίεση. Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, των οικονομικών κλυδωνισμών και των βίαιων συγκρούσεων, που θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαράδεκτο το 20% του συνόλου των τροφίμων που παράγουμε στην ΕΕ να χάνεται ή να σπαταλάται. Η σημερινή μέρα αποτελεί υπενθύμιση για όλους μας ότι πρέπει να αναλάβουμε πιο τολμηρά μέτρα ενάντια στην απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων».

Πέραν των 36 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν υγιή τροφή

Όπως είπε η Επίτροπος: «στην ΕΕ, λαμβάνουμε ήδη αποφασιστικά μέτρα για τη διαχείριση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας μέσω της διεθνούς συνεργασίας, στηρίζοντας τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων μέσω των επενδύσεών μας σε χώρες εταίρους. Κινητοποιούμε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη μας.

Ενώ η διαθεσιμότητα τροφίμων δεν διακυβεύεται επί του παρόντος στην ΕΕ, η οικονομική προσιτότητα των τροφίμων καθίσταται ολοένα και πιο ανησυχητική για πολλά νοικοκυριά. Σήμερα, πάνω από 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ένα υγιές γεύμα κάθε δεύτερη μέρα. Για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και να ενισχύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα τρόφιμα και τους πόρους που διατίθενται για την παραγωγή τους.

Εκπονείται νομοθεσία της ΕΕ

Η στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» μας δίνει μια σαφή κατεύθυνση για να εξοβελιστεί η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων από το σύστημα τροφίμων. Βρισκόμαστε επί του παρόντος στη διαδικασία εκπόνησης της πρώτης νομοθεσίας της ΕΕ για τον καθορισμό δεσμευτικών στόχων μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό θα εντείνουμε τις επιτόπιες δράσεις πρόληψης της σπατάλης τροφίμων και θα αναβαθμίσουμε τη συμβολή της ΕΕ στον παγκόσμιο στόχο της μείωσης της σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ έως το 2030. Θα προτείνουμε επίσης, έως το τέλος του 2022, νέους κανόνες σχετικά με την επισήμανση της ημερομηνίας, ώστε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές και να αποφύγουμε την περιττή σπατάλη τροφίμων που συνδέεται με παρανόηση των ημερομηνιών «λήξης» ή «τελικής ανάλωσης».

Πρόσθεσε πως θα συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε την πρόληψη της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σε άλλες πολιτικές της ΕΕ και να αναβαθμίζουμε τις δράσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, κινητοποιώντας τα κράτη μέλη, τις επιχειρήσεις τροφίμων και την κοινωνία των πολιτών, ιδίως μέσω των εργασιών της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων.

Μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η Επιτροπή επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία για να στηρίξει όλους τους παράγοντες στην επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμα, υγιεινά και συμπεριληπτικά συστήματα τροφίμων, μεταξύ άλλων με τον εντοπισμό λύσεων για την πρόληψη και τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

«Δεν είμαστε μόνοι μας στην αποστολή μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες μέσω της συμμετοχής της στον παγκόσμιο συνασπισμό «Food is never waste», σε μια διαδικασία μετασχηματισμού του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος παράγει, καταναλώνει και σκέπτεται για τα τρόφιμα. Αυτό αποτελεί ζωτικής σημασίας βήμα προόδου προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σήμερα είμαστε ενωμένοι με άλλες οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο απευθύνοντας κοινή έκκληση για ανάληψη δράσης κατά της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Ας σταματήσουμε τη σπατάλη τροφίμων, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας!» κατέληξε η Στέλλα Κυριακίδου.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «LIFE-foodprint»

Αξίζει να αναφερθεί πως το έργο «LIFE - FOODPRINT» που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζει στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων . Στόχος του έργου είναι, σε πρώτο στάδιο, η συνειδητοποίηση από πλευράς του κοινού και ειδικών ομάδων στόχων της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τα οργανικά απόβλητα και η ευαισθητοποίηση του, με απώτερο στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα