Σ.Α: Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Υπό τη σκιά της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει αύριο ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία επέμεινε τη συμπερίληψη της σχετικής παραγράφου περί «στρατηγικής αξιολόγησης» που έχει επιβάλει σε όλα τα ψηφίσματα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Η Λευκωσία επέμεινε και τελικά έπεισε τα μέλη του Συμβουλίου

Ασφαλείας ότι αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι διαβουλεύσεις για τη φρασεολογία της δωδεκάτης παραγράφου του διατακτικού είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και να μετατεθεί η ημερομηνία υιοθέτησης για τις 27 Ιουνίου.

Η σχετική παράγραφος που αναμένεται να υιοθετηθεί αύριο στο πλαίσιο του ψηφίσματος αναφέρει τα εξής:

«Το Σ.Α. ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να διεξαγάγει μια στρατηγική αξιολόγηση (αναθεώρηση) της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επικεντρωμένη σε συμπεράσματα και συστάσεις για το πώς η UNFICYP θα πρέπει να ρυθμιστεί άριστα για την εφαρμογή της υφιστάμενης εντολής της, που θα βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Ταυτόχρονα «ζητεί περαιτέρω από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της επανεξέτασης αυτής όταν κρίνει κατάλληλο, εντός 4 μηνών από την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος».

Αναφορά υπάρχει και στο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της λύσης του Κυπριακού. Το Σ.Α. «ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να διατηρήσει το σχεδιασμό για τη μετάβαση σε σχέση με μία διευθέτηση, καθοδηγούμενος από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, και ενθαρρύνει τις πλευρές να εμπλακούν μεταξύ τους, καθώς και με την UNFICYP και την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό».

Το Σ.Α. επαναβεβαιώνει εκ νέου όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 (1999) της 29ης Ιουνίου 1999 και μεταγενέστερα ψηφίσματα. Το 1251 ως γνωστόν αφορά στις παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το Σ.Α. «καλωσορίζει την πρόοδο στην καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαδικασία από τις 11 Φεβρουαρίου 2014 και τις προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών τους προκειμένου να καταλήξουν σε συνολική και διαρκή διευθέτηση».

Παράλληλα, σημειώνει το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο «και ενθαρρύνει τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ταυτόχρονα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να διατηρήσει τις καλές του υπηρεσίες στη διάθεση των μερών, και ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2018 και να τηρεί το Συμβούλιο Ασφαλείας ενήμερο για τα γεγονότα, αν είναι απαραίτητο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα