Μίζες, ονόματα και "δυσοσμία" στη δίκη ΣΑΠΑ

Η κατηγορούσα αρχή τροποποίησε σήμερα , για τρίτη φορά, το κατηγορητήριο στην πολύκροτη υπόθεση ΣΑΠΑ.

Η τροποποίηση αφορούσε τις κατηγορίες που προστέθηκαν για κατηγορούμενους στην υπόθεση αναφορικά με χρήματα που δίνονταν μέσω του εκτελεστικού Διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΤΚΟΝ Ανδρέα Χειμαρίδη.

Ο Χειμαρίδης κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας . Πρόκειται για τον έκτο στην σειρά μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στις εργασίες που εκτέλεσε η εταιρεία

του σε ολόκληρη την Κύπρο ανάμεσα στις οποίες τον κυκλοφοριακό κόμβο Στροβόλου, τον κόμβο Ριζοελιάς, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού αλλά και τα δυο συμβόλαια του με το ΣΑΠΑ για την κατασκευή του έργου όμβριων και λυμάτων στην περιοχή της Γεροσκήπου.

Για το ζήτημα του χρηματισμού, ο Χειμαρίδης αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τους κ.κ. Βέργα και Μαλληκίδη στο δημοτικό μέγαρο και στα γραφεία του ΣΑΠΑ αντίστοιχα είπε ότι σε μια συνάντηση ο Σάββας Βέργας του είχε ζητήσει το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ ως χορηγία για την ΑΕΠ και ότι κατόπιν διαβούλευσης με την εταιρεία του προσέφερε 50 χιλιάδες ευρώ για την ΑΕΠ, 5 χιλιάδες ευρώ για την συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου, άλλες 5 χιλιάδες ευρώ για την συναυλία Σάκη Ρουβά ενώ έδωσε - όπως είπε- και κάποια ποσά για την όπερα χωρίς να λαμβάνει για όλα τα ποσά που έδωσε αποδείξεις.

Κατέθεσε επίσης ότι ο Σάββας Βέργας του είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια ύψους 30 χιλιάδων ευρώ για την κουνιάδα του, με τον Χειμαρίδη να λέει ότι είχε υποψιαστεί ότι τα χρήματα ο Βέργας τα προόριζε για τον εαυτό του.

Του ζήτησε επίσης άλλες 45 χιλιάδες ευρώ για ένα ευαγή ίδρυμα δήθεν στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτά τα έδωσε επίσης - όπως είπε- χωρίς να λαμβάνει καμία απόδειξη.

Ο Χειμαρίδης αναφέρθηκε και σε συναντήσεις που είχε με τον Γιώργο Μιχαηλίδη και Ευστάθιο Ευσταθίου, πρώην μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κατηγορούμενους στην υπόθεση ΣΑΠΑ.

Στις συναντήσεις αυτές που έγιναν στο γραφείο του πρώτου και στο ιατρείο του δευτέρου ο Χειμαρίδης παραδέχτηκε ότι έδωσε στους δυο πρώην δημοτικούς συμβούλους το χρηματικό ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Ο μάρτυρας κατηγορίας αναφέρθηκε κατόπιν ερώτησης που του υπέβαλε η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου ότι είχε δημιουργηθεί διαφορά για κάποια εργασίες του ΣΑΠΑ που διεξάγονταν στη Γεροσκήπου.

Συγκεκριμένα, είπε ο Χειμαρίδης, εμείς υποστηρίζαμε ως εταιρεία ότι έπρεπε να μας καταβληθεί το ποσό των 750 χιλιάδων Λ.Κ. για τις συγκεκριμένες εργασίες χωρίς το ΦΠΑ και την αναθεώρηση τιμών, με τους Σ. Βέργα ωστόσο και Ε. Μαλληκίδη να διαφωνούν και τελικά να καταλήξουμε - όπως είπε- στη συμφωνία με το ποσό των 680 χιλιάδων Λ.Κ. και επιπλέον ΦΠΑ και αναθεώρηση τιμών.

Ο κ. Χειμαρίδης ανέφερε μάλιστα πως η διαφωνία του ήταν τόσο έντονη με τους Σ. Βέργα και Ε. Μαλληκίδη που ο πρώτος τον ρώτησε που μένει με τον ίδιο να απαντά πως έμενε απομονωμένα σε ένα σπίτι στο Ζύγι. Ο κ. Χειμαρίδης μάλιστα υποστήριξε πως αισθάνθηκε απειλή από την ερώτηση του Σ. Βέργα.

Ακολούθως ο μάρτυρας κατηγορίας ερωτηθείς από τον κ. Κέκκο υπέδειξε τους κατηγορούμενους, αναγνωρίζοντας τους για τους οποίους μάλιστα , είχε αναφερθεί ότι τους έδωσε χρήματα, δηλαδή στον Γ. Μιχαηλίδη και Ε. Ευσταθίου.

Είπε μάλιστα πως στην παρουσία αστυνομικού υπέδειξε τα σημεία που έδωσε τα χρήματα στους κατηγορούμενους δηλαδή στο γραφείο του Γ. Μιχαηλίδη, στο ιατρείο του Ε. Ευσταθίου, στο δημαρχείο για το Σ. Βέργα και τέλος στα γραφεία του ΣΑΠΑ αλλά και την οικία που διατηρούσε στην Γεροσκήπου ο Ε. Μαλληκίδης.

Στην αντεξέταση ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρος Χρήστος Χ``Λοϊζου αμφισβήτησε ότι ο αστυνομικός που προχώρησε στην σύλληψη του Χειμαρίδη δεν τον είχε ενημερώσει για τους λόγους της σύλληψης.

Ρώτησε ακολούθως αν αυτός ήταν η φωνή της κοινοπραξίας ΜΕΤΚΟΝ με τον κ.Χειμαρίδη να το παραδέχεται.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ίδιος δεν γνώριζε προσωπικά τα μέλη της εποπτικής επιτροπής και της ολομέλειας του οργανισμού.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ το οποίο ισχυρίστηκε ότι έδωσε σε Σ. Βέργα, Ε. Μαλληκίδη, Γ. Μιχαηλίδη και Ε. Ευσταθίου , το ζήτησε από την εταιρεία στην οποία εργάζονταν ως Εκτελεστικός διευθυντής για δικό του όφελος και για να ανακατασκευάσει οικία στη Αγγλία, με το μάρτυρα κατηγορίας να αρνείται κάτι τέτοιο.

Ακολούθως ξεκίνησε η αντεξέταση του Ανδρέα Χειμαρίδη από το συνήγορο υπεράσπισης του ιατρού Ε. Ευσταθίου δικηγόρο Σάββα Αγγελίδη. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι ο λόγος που ο ίδιος ο Α. Χειμαρίδης δεν κατηγορήθηκε για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ήταν το αντάλλαγμα που πρόσφερε να προχωρήσει στην κατάθεση του εναντίον προσώπων.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμη πως το να δίδεις μίζες αποτελεί αδίκημα και πως ο λόγος που ο μάρτυρας προχώρησε στην κατάθεση του ήταν γιατί έλαβε την διαβεβαίωση από τις ανακριτικές αρχές ότι δεν θα είχε συνέπειες για το αδίκημα των “ μιζών” , που κατά συνέπεια διέπραξε, και ότι θα τον χρησιμοποιούσε η Αστυνομία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ιατρού Ε. Ευσταθίου ισχυρίστηκε επίσης ότι ουδέποτε έδωσε ο Α. Χειμαρίδης οποιοδήποτε ποσό στον ιατρό και πελάτη του.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ακόμη πως η κλινική που διατηρεί το ιατρείο του ο Ε. Ευσταθίου έχει ανακαινιστεί και ότι δεν είναι η ίδια με τις φορές που ισχυρίζεται όπως είπε ότι έδωσε τα χρήματα στον πελάτη του με την τελευταία φορά που υπέδειξε το χώρο στην Αστυνομία. Ο Α. Χειμαρίδης ωστόσο ανέφερε πως δεν θυμάται αυτές τις λεπτομέρειες.

Ακολούθως ο συνήγορος του ιατρού Β. Βασιλείου, δικηγόρος Γιαννάκης Θωμά ρώτησε τον Α. Χειμαρίδη , κατά πόσο στην συνάντηση με τους Βέργα και Μαλληκίδη για τις 300 χιλιάδες ευρώ έγινε οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του πελάτη του , με τον μάρτυρα κατηγορίας να απαντά “ όχι”.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Α. Δαυίδ διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Έχουν υπογράψει εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή οι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας , Ευστάθιος Ευσταθίου και Βάσος Βασιλείου εκτός του Γιώργου Σιαηλή που υπέγραψε εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τα ονόματα τους τοποθετήθηκαν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η έξοδος από το νησί.

Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για τις 19 Ιανουαρίου στις 09:00 το πρωί και για τις 28 Ιανουαρίου επίσης στις 09:00 το πρωί.

Τη σύνθεση του κακουργιοδικείου απαρτίζουν οι πρόεδρος Άγγελος Δαυίδ, ο Ανώτερος Δικαστής Δημήτρης Κίτσιος και ο Επαρχιακός δικαστής Κώστας Σατολιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα