Σάρκα και οστά για τις «ποινές–φωτιά» -Ο «τιμοκατάλογος» και πότε εφαρμόζονται

Μετά από δύο περίπου χρόνια συζητήσεων, διαπραγματεύσεων αλλά -δυστυχώς- και δεκάδων τροχαίων που στοίχησαν την ζωή συνανθρώπων μας, η Βουλή καλείται να ψηφίσει ίσως ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια για επιβολή αυστηρών ποινών και προστίμων για παραβάτες.


Το ζήτημα απασχόλησε την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής ουκ ολίγες φορές, από τότε που ξεκίνησαν οι «μαραθώνιες» διαβουλεύσεις μεταξύ των βουλευτών από το Νοέμβριο του 2018 με τον πρόεδρο της Επιτροπής

Γιώργο Προκοπίου να εμφανίζεται, μιλώντας στο SigmaLive, απόλυτα αισιόδοξος ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή 31/7/2020 η νομοθεσία θα ψηφιστεί από όλες τις κομματικές ομάδες, ομόφωνα.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο προς συζήτηση και είμαι βέβαιος ότι η νομοθεσία θα ψηφιστεί ομόφωνα», είπε συγκεκριμένα.

Η νέα νομοθεσία προνοεί αυστηρότερες ποινές με εξώδικα που φτάνουν τα 300 ευρώ σε παραβάσεις όπως ζώνη, χρήση κινητού τηλεφώνου κ.α.  

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι ποινές έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

*Παραβίαση ορίου ταχύτητας: για κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης μέχρι 30% του ορίου το πρόστιμο είναι 1 ευρώ, 2 ευρώ από 31%  μέχρι 50% και 3 ευρώ από 51% μέχρι 75%.Κλμακωτά θα είναι και τα πρόστιμα για παράβαση του ορίου αλκοόλης.

*Παραβίαση κόκκινου φαναριού 300 ευρώ

* Οδήγηση χωρίς χρήσης ζώνη ασφαλείας ή με χρήση κινητού 150 ευρώ και 300 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης των ίδιων αδικημάτων εντός τριών ετών.

*Οδήγηση χωρίς τη χρήση κράνους 200 ευρώ και διπλασιασμός σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών.

*Προσπέρασμα σε συνεχή άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα 150 ευρώ.

*Προσπέρασμα σε διάβαση 200 ευρώ

*Στάθμευση σε χώρο αναπήρων 300 ευρώ

*Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή και πεζοδρόμια 100 ευρώ

*Οδήγηση λεωφορείου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας 300 ευρώ και άλλου οχήματος 150 ευρώ

* Δίνεται η δυνατότητα έκδοσης εξωδίκων, σε περίπτωση που κάποιος οδηγεί με ταχύτητα που υπερβαίνει μέχρι 75% τα επιτρεπτά όρια και είναι παράλληλα υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη μέχρι 70μg/100ml, με πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία του  κάθε αδικήματος,

Προτείνεται η επέκταση της προθεσμίας πληρωμής των εξώδικων των οποίων τα ποσά υπερβαίνουν τα 100 ευρώ από τις 15 ημέρες στις 30 ημέρες, ενώ η δίωξη εναντίον όσων δεν εξόφλησαν εξώδικό θα ασκείται μετά τις 45 ημέρες από την έκδοσή του αντίς τις 30 ημέρες σήμερα.

Μέσα από τα νομοσχέδια αυξάνονται σημαντικά οι βαθμοί ποινής ενώ η εν λόγω νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε στάδιο προσφορών παραμένει ακόμη, το σύστημα εγκατάστασης φωτοεπισήμανσης στους δρόμους ή αλλιώς οι κάμερες. 

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται πρόστιμα-φωτιά-Δείτε τις αυξήσειςΈρχονται αυξήσεις στα πρόστιμα - Έτσι θα υπολογίζονται οι ποινές (vid)Σύσκεψη στο Υπ.Δικαιοσύνης για πρόληψη οδικών συγκρούσεων ενόψει καλοκαιριού
Keywords
Τυχαία Θέματα