Σχέδιο «Αμάλθεια»: Ευχαριστίες Καναδής ΥΠΕΞ για την «ηγετική θέση» της Κύπρου
Ισχυρές είναι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Καναδά, δήλωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κωνσταντίνος Κόμπος και Μέλανι Τζόλι, με την Καναδή Υπουργό να εκφράζει ευχαριστίες για την ηγετική θέση που αναλαμβάνει η Κύπρος όσον αφορά τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα και να διαβεβαιώνει ότι ο Καναδάς θα στηρίξει την Κύπρο.
Οι δύο Υπουργοί
Σε δηλώσεις ύστερα από την επίσκεψη και ξενάγηση τους στο ΚΣΕΔ ο κ. Κόμπος καλωσόρισε στην Κύπρο και στη Λάρνακα την ομόλογο του του Καναδά με την οποία όπως είπε είχαν την ευκαιρία «να αξιολογήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», πρόσθεσε ότι «έχουμε μια κοινή αντίληψη ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες και μας καθοδηγεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» κάτι που όπως σημείωσε «είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους αναταραχής και στις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε» αυτή την περίοδο.
Πρόσθεσε ότι η συνάντηση στο ΚΣΕΔ Λάρνακας ακολουθεί την επίσκεψη που έκαναν στο λιμάνι Λάρνακας και σημείωσε πως «πρόκειται για δύο εγκαταστάσεις που είναι στρατηγικής σημασίας για τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ενώ οι υποδομές είναι επίσης σημαντικές για τις εκκενώσεις που πραγματοποιούμε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εστία».
Στη δήλωση του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Καναδά και είπε ότι τον επόμενο χρόνο θα γιορτάσουμε τα 65 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και μοιραζόμαστε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών, της ασφάλειας, της άμυνας, της ισότητας των φύλων και της θαλάσσιας έκτακτης ανάγκης».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη θέση που ο Καναδάς τηρεί με συνέπεια, τη θέση αρχής σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και σε σχέση με τη συμβολή του Καναδά στην Ειρηνευτική Δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο «με περισσότερους από 30 χιλιάδες στρατιώτες να έχουν υπηρετήσει» κάτι για το οποίο όπως σημείωσε «είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες».
Ο κ. Κόμπος ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση του με την Καναδή ομόλογο του συζήτησαν και το Κυπριακό και επανέλαβε «τη σαφή δέσμευσή μας στη διαπραγματευτική διαδικασία και την πλήρη υποστήριξή μας στην προσωπικό απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Συνεργαζόμαστε μαζί της, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε πλήρως δεσμευμένοι» σημείωσε.
Όσον αφορά τον Θαλάσσιο Διάδρομο "Αμάλθεια", ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εξήγησε στην ομόλογό του «την πλήρη διαδικασία, τα διάφορα βήματα και φάσεις», είπε ότι «βρισκόμαστε τώρα σε ένα πραγματικά σημαντικό χρονικό σημείο» και σημείωσε πως η κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας από τους Αμερικανούς έξω από τη Γάζα έχει ολοκληρωθεί και «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή χρήση της προκειμένου να κλιμακώσουμε τον όγκο της βοήθειας που αναχωρεί από την Κύπρο με προορισμό τη Γάζα».
Αυτό συνέχισε «είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί η κατάσταση εκεί είναι δραματική, οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε αυτή την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση».
Αφού είπε ότι αυτό επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες σε σχέση με το τι συμβαίνει επί τόπου στη Γάζα, επεσήμανε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου «σε σχέση με τον αντίκτυπο μιας επιχείρησης (του Ισραήλ) στη Ράφα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ή να συνεχιστεί, καθώς οι συνέπειες θα είναι καταιγιστικές και μη αναστρέψιμες» είπε.
Ζητούμε, ανέφερε ο ΥΠΕΞ «τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία του χερσαίου περάσματος της Ράφα και τον πλήρη σεβασμό της ιερότητα της ανθρώπινης ζωής» είπε και σημείωσε πως «ζητούμε τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και περιορισμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι βασικό συστατικό είναι η άμεση απελευθέρωση των ομήρων».
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ακόμα ότι συζήτησε με την Καναδή ομόλογο του σε παγκόσμια ζητήματα όπως την Ουκρανία και επανέλαβε «τις ανησυχίες μας για τη συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή μας δέσμευση στη στάση αρχών μας, για σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος χαιρετίζει τη σημαντική κοινή πρωτοβουλία Καναδά - Ουκρανίας, τον "Διεθνή Συνασπισμό για την επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας".
Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά είπε πως η τελευταία φορά που Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν το 2013 και ευχαρίστησε για την πρόσκληση και της θερμής υποδοχής που έτυχε.
Πρόσθεσε ότι «ο Καναδάς και η Κύπρος έχουν μια πολύ ισχυρή σχέση, μια πολύ ισχυρή φιλία», χαρακτήρισε «πολύ σημαντική χρονιά για μας αυτό το έτος αφού είναι η 60η επέτειος της συμμετοχής του Καναδά στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε την 65η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» είπε και σημείωσε πως «από το 1964, περισσότεροι από 30 χιλιάδες Καναδοί έχουν υπηρετήσει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πολλοί από αυτούς ήταν επίσης επικεφαλής αποστολών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, καθώς και Ειδικός Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ».
Υπάρχει συνέχισε «μια παράδοση των Καναδών να εμπλέκονται εδώ για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει περισσότερη ειρήνη και ασφάλεια για τους Κύπριους» ενώ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον επίσης Καναδό, Ειδικό Αντιπρόσωπο και επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο Collin Stewart, με τον οποίο, όπως είπε «επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση και τα γεγονότα στον πολιτικό διάλογο για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία για τους Κύπριους».
Η κ. Τζόλι ανακοίνωσε επίσης ότι «ο Καναδάς θα συνεισφέρει 100 χιλιάδες δολάρια για την υποστήριξη της ειρηνευτικής αποστολής» κάτι που όπως είπε «είναι μέρος της, συνεχιζόμενης δέσμευσής μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε την αποστολή, να στηρίξουμε τα Ηνωμένα Έθνη και την κυπριακή κυβέρνηση».
Όπως είπε η Υπουργός Εξωτερικών «η Κύπρος συνεχίζει να είναι ένας πολύ αξιόπιστος και εποικοδομητικός εταίρος του Καναδά, ιδίως όταν πρόκειται για τον ασφαλή επαναπατρισμό των πολιτών μας», αναφέρθηκε στην διάρκεια του πολέμου Ισραήλ - Χεζμπολάχ το 2006, την πτώση της Καμπούλ, τον πόλεμο στο Σουδάν, από τον Οκτώβριο σημειώνοντας πως «βασικά, ήσασταν πάντα εκεί για εμάς» και ευχαρίστησε για την βοήθεια της Κύπρου.
Αναφέρθηκε στη επίσκεψη της με τον ομόλογο της της Κύπρου στο λιμάνι και στο ΚΣΕΔ και ευχαρίστησε όλους τους Κύπριους που εργάζονται γιατί όπως εξήγησε «πιστεύουμε στη δουλειά που κάνει το Κέντρο αφού είναι μια εγκατάσταση που βοηθά τον Καναδά και άλλες χώρες σε περίπτωση εκκένωσης».
Επανέλαβε επίσης το μήνυμα που είχε πει αρκετές φορές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σε όσους Καναδούς βρίσκονται στο Λίβανο να φύγουν, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες πτήσεις» καλώντας τους να φύγουν.
Αναφερόμενη στην Μέση Ανατολή είπε ότι «η θέση του Καναδά είναι σαφής, η βία πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα, οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Χαμάς θα καταθέσει τα όπλα της και ότι η βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα. Ο Καναδάς ανησυχεί πολύ για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι η σωτήρια βοήθεια θα φτάσει στους Παλαιστίνιους που έχουν απόλυτη ανάγκη».
Είπε ακόμα ότι ο Καναδάς θα στηρίξει κάθε δυνατή πρωτοβουλία βοήθειας, είτε είναι με το UNRWA, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο ή το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ενώ συμμετέχει και στις ανθρωπιστικές εναέριες ρίψεις της Ιορδανίας.
Ευχαριστίες για την ηγετική θέση της Κύπρου στο «Αμάλθεια»
Εξέφρασε ευχαριστίες για το έργο αλλά και «την ηγετική θέση που αναλαμβάνει η Κύπρος όσον αφορά τον θαλάσσιο διάδρομο» είπε ότι ο Καναδάς θα στηρίξει την Κύπρο, θα διασφαλίσει ότι ο διάδρομος θα πετύχει, σημείωσε πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε» ενώ χαρακτήρισε «σημαντική την επίσκεψη» της στην Κύπρο.
Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον ο Καναδάς μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα στο σχέδιο «Αμάλθεια» η κ. Τζόλι επανέλαβε ότι η χώρα της έδωσε ήδη ένα εκατομμύριο δολάρια στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά σαρωτών ασφαλείας και άλλου εξοπλισμού που είναι το κλειδί για την επιτυχία του ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Θέλουμε συνέχισε να κάνουμε περισσότερα και αναζητούμε άλλους τρόπους με τους οποίους ο Καναδάς θα συμβάλει στον ανθρωπιστικό διάδρομο.
Πολύ σημαντικές οι επόμενες μέρες, λέει ο Κόμπος
---------------
Εξάλλου ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν νεότερα για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, ο Κωνσταντίνος Κόμπος απάντησε πως έχει γίνει αρκετά σημαντική πρόοδος, πρόσθεσε ότι από την δική μας πλευρά «όλα είναι έτοιμα, έχουν γίνει όλα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή. Γνωρίζω ότι η αμερικανική κατασκευή είναι ουσιαστικά έτοιμη να εγκατασταθεί» είπε και σημείωσε πως υπήρξαν κάποια καιρικά προβλήματα τις τελευταίες ημέρες.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «μέσα στις επόμενες ημέρες, όλα αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν και θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά την αμερικανική κατασκευή». «Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά την ικανότητα που θα έχουμε να στέλνουμε τη βοήθεια εκεί όσον αφορά τη διανομή και την παρακολούθηση», όπως είπε, του όλου εγχειρήματος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις επόμενες λίγες μέρες που έχουμε μπροστά μας, είπε ότι «εργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους μας και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο».
Ευχαρίστησε επίσης όλες τις χώρες που έχουν υποστηρίξει το σχέδιο με κάθε τρόπο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλουμε, τουλάχιστον με τον τρόπο που μπορούμε για τους ανθρώπους της Γάζας και να βοηθήσουμε στα δεινά που περνούν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eurovision: Επιστολή διαμαρτυρίας στην EBU από τον Μ. Σχοινά – «Θα ζητήσω εξηγήσεις»
- Δεν μένουν ούτε με Ευρωπαϊκό στον Ολυμπιακό – Οι δύο που φεύγουν μετά τον ΠΑΟΚ
- Ευρωεκλογές: Τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν - Για ποιους δεν είναι υποχρεωτική η ψήφος
- Πόσο κόστισε στην ΕΡΤ η πλέον επεισοδιακή Eurovision στην ιστορία του θεσμού
- Παρά λίγο τραγωδία: Κοριτσάκι 2,5 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση πίτμπουλ στο σπίτι του
- Survivor spoiler: Αποχωρεί οριστικά η Σταυρούλα Χρυσαειδή;
- Μητσοτάκης στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκε το δείπνο – Έφαγαν κουκιά, μπριζολάκια και ντολμαδάκια – Κέρασε μπακλαβά και χαλβά ο Ερντογάν
- Στέιτ Ντιπαρτμνετ για Βόρεια Μακεδονία: «Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών
- Κτηματολόγιο: Προχωράει η διαδικασία διόρθωσης θέσης- ορίων ακινήτων στη Λευκάδα
- Η σφαγή του Χορτιάτη στις 2/9/1944: Οι φρικαλεότητες των ναζί και τα λάθη του ΕΛΑΣ που οδήγησαν στον θάνατο 146 ανθρώπους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών
- Σχέδιο «Αμάλθεια»: Ευχαριστίες Καναδής ΥΠΕΞ για την «ηγετική θέση» της Κύπρου
- Η Ζαχάροβα τρολάρει την Eurovision -«Η κηδεία της δυτικής Ευρώπης συνεχίζεται»
- Την κατάσταση στον Λίβανο συζήτησαν Υπουργός Άμυνας – Πρέσβειρα Λιβάνου
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Σχέδιο «Αμάλθεια»: Ευχαριστίες Καναδής ΥΠΕΞ για την «ηγετική θέση» της Κύπρου
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών
- Η Ζαχάροβα τρολάρει την Eurovision -«Η κηδεία της δυτικής Ευρώπης συνεχίζεται»
- Την κατάσταση στον Λίβανο συζήτησαν Υπουργός Άμυνας – Πρέσβειρα Λιβάνου
- Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
- Συνάντηση Γεραπετρίτη-Ολγκίν στην Αθήνα αύριο
- Ξεκίνησε με την επιλογή των ενόρκων η δίκη του Μενέντεζ για διαφθορά
- Μέχρι 14/6 οι αιτήσεις παροχής νομικών υπηρεσιών για εκπροσώπηση παιδιών
- Μητσοτάκης για Κυπριακό: Προφανώς και διαφώνουμε- Το αντίδοτο είναι ο διάλογος
- Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10/6 η αδειοδότηση για δίκτυα Ψηφ. Τηλεόρασης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βασιλική συνάντηση Κάρολου-William για τον νέο στρατιωτικό ρόλο – Τα δάκρυα του Harry
- Παύλος Μαρινάκης: Η αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη ακούστηκε και στην Άγκυρα
- Η ανάρτηση Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν
- Δόθηκε στην κυκλοφορία η αναβαθμισμένη σήραγγα στην Κατερίνη
- Ο «κύκλος του Πούτιν»: Οι αλλαγές στο Κρεμλίνο μετά την έξοδο του Σοϊγκού
- Γιατί «πάγωσε» ο εκσυγχρονισμός του Στόλου!
- Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΧΕΠΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή
- Πρώην μηχανικός της NASA έριξε αίμα για να δει αν το μυρίζουν οι καρχαρίες και η κατάληξη ήταν ανατρεπτική
- Βασιλιάς Κάρολος: Έχασε τη γεύση του - Η αποκάλυψη για τη μάχη με τον καρκίνο
- Μεντιλίμπαρ: «Δεν μπορούμε να ρίξουμε στροφές»