Σχέδιο Ανάν: «

Δεκαεννιά χρόνια συμπληρώθηκαν από το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν και ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και ο δημοσιογράφος Σάββας Ιακωβίδης, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» για να αναφέρουν μέσα από την δικής τους ματιά πως έζησαν τα γεγονότα.

Αρχικά, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι τότε σε καταληκτική του πρόταση είπε ότι είναι με τεράστια θλίψη που υποχρεώνεται να πει όχι σε ένα σχέδιο για την λύση του Κυπριακού γιατί δεν

υπάρχει άλλη επιλογή λόγω του περιεχομένου του σχεδίου.

«Ήταν για μένα ένα τεράστιο λάθος η όλη διαδικασία που οδήγησε στο δημοψήφισμα με δεδομένο  ότι ήρθε ένα σχέδιο το οποίο δεν έδινε προοπτική για βιώσιμο λύση και υποχρεώθηκε ο κυπριακό ελληνισμός να καταψηφίσεις ένα σχέδιο λύσης, κάτι που δεν ήταν εύκολο λόγω του ότι όλοι θεωρώ ήταν πολλοί οι εκτοπισμένοι που κατ’ εξοχή ήθελα λύση του Κυπριακού που με βαριά καρδιά υποχρεούται κανείς να απορρίψει ένα σχέδιο λύσης», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι, με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτά τα χρόνια με την ψυχραιμία της απόστασης, πράγματι τα προβλήματα του σχεδίου ήταν δεδομένα και απλά η ανάλυση με την πάροδο του χρόνου είναι γνωστό ότι στο σύνολο ανέδειξε τα προβλήματα στα χρόνια που ακολούθησαν.

«Η απόρριψη συνιστά μία απόρριψη ενός σχεδίου, αυτό δεν συνεπάγεται ότι βρίσκεις την επόμενη μέρα λύση του Κυπριακού. Είναι δίλλημα που δεν υπήρχε μπροστά μια ιδανική λύση με δρόμο από τριαντάφυλλα. Σε αυτόν τον τομέα δεν υπήρξε επιτυχία αφού 19 χρόνια μετά και δεν υπήρξε μια βελτίωση με την έννοια του να έχουμε μπροστά μας μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού», τόνισε.

Από δημοσιογραφική ματιά Σάββας Ιακωβίδης ανέφερε ότι, είχε καταβληθεί τεράστια προσπάθεια από τα μέσα, πολιτικούς αναλυτές και ακαδημαϊκοί οι οποίοι είχαν αναλύσει το Σχέδιο Ανάν και συγκερκιμένα, όταν υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2002 η εφημερίδα «Σημερινή» αφού ήδη είχε ενημέρωση για το περιεχόμενο αναφερόταν εναντίον του σχεδίου.

«Μέχρι το νομοσχέδιο αλλά και μετά συνεχίσαμε να αναλύουμε εκτενώς το σχέδιο και κάθε μέρα υπήρχαν πολλές αναλύσεις και αρθρογραφία αλλά και συνεντεύξεις ειδικών που μπορούσαν να εκφέρουν σοβαρή και αξιόπιστη γνώμη», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως, τότε έδιναν στον κόσμο τροφή για σκέψη, προβληματισμό και κυρίως ενημέρωση δίνοντας του όλη τη πληροφορία.

Δείτε όλη την συζήτηση εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα