Σχέδιο στρατιωτικής κινητοποίησης από Ε.Ε.

Σχέδιο δράσης για στρατιωτική κινητοποίηση (Action Plan on Military Mobility) παρουσίασαν χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαντ Κλοντ Γιούνγκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας για την εδραίωση και ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ε.Ε. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Ε.Ε., στόχος είναι η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων για στρατιωτικές μεταφορές και να απλοποιηθούν

και να εκσυγχρονιστούν οι εθνικοί κανόνες για τη γρήγορη και απρόσκοπτη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και οχημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο σε περίπτωση κρίσης.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΝΑΤΟ το θεωρεί ζωτικής σημασίας, σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, για να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις των συνόρων και τις γέφυρες που είναι πολύ αδύναμες για τα τεθωρακισμένα.

«Φανταστείτε ότι είναι αναγκαίο να μεταφερθεί ταχύτατα στρατιωτικός εξοπλισμός πέρα ​​από τα σύνορα από ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. σε άλλο, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια κοινή δραστηριότητα ή να αντιμετωπίσει μια απειλή. Φανταστείτε ότι η κίνηση παρεμποδίζεται σοβαρά από περίπλοκες συνοριακές διαδικασίες ή από δρόμους και γέφυρες που απλά δεν φέρουν το βάρος του στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτή είναι η κατάσταση που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το νέο Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική κινητοποίηση. Αναφέρει μια σειρά επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση των φυσικών, διαδικαστικών ή κανονιστικών φραγμών που εμποδίζουν επί του παρόντος τη στρατιωτική κινητικότητα. Η διευκόλυνση της κίνησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των περιουσιακών στοιχείων είναι ουσιώδης για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Έχει καίρια σημασία να οικοδομηθεί μια πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και ενωμένη Ένωση και να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότερα το δημόσιο χρήμα», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε τα εξής: «Η προώθηση της ειρήνης και η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών μας είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκολύνοντας τη στρατιωτική κινητικότητα εντός της ΕΕ, μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη των κρίσεων, στην αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των αποστολών μας και στην ταχύτερη αντίδραση κατά την εμφάνιση των προκλήσεων».

Η Μογκερίνι επεσήμανε, επίσης, τη σημαντική ανάγκη για στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, καθώς και με όλους τους άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το ΝΑΤΟ. Το Σχέδιο Δράσης «θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε επίπεδο Ε.Ε., επίσης στο πλαίσιο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας που ξεκινήσαμε επίσημα πρόσφατα και με τους εταίρους μας, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ. Για εμάς, ως Ε.Ε., η συνεργασία παραμένει ο μόνος τρόπος να είμαστε αποτελεσματικοί στον σημερινό κόσμο".

Η εφαρμογή του σχεδίου θα επιτρέψει στην Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να ενεργούν ταχύτερα, σύμφωνα με τις αμυντικές τους ανάγκες και ευθύνες - τόσο στο πλαίσιο των αποστολών και επιχειρήσεων κοινής ασφάλειας και άμυνας όσο και σε εθνικές και πολυεθνικές δραστηριότητες, π.χ. στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν πρόκειται να καταργηθούν εντελώς συνοριακοί έλεγχοι (δηλαδή δεν υπάρχει στρατιωτική «Σένγκεν»). Η εθνική κυριαρχία θα είναι απόλυτα σεβαστή.

Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια Ευρώπη που προστατεύει και συμβάλλει στη δέσμευση του Προέδρου Γιουνγκερ για την ανάπτυξη μιας πλήρως ανεπτυγμένης Ευρωπαϊκής Άμυνας μέχρι το 2025. Έρχεται στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης "που παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος τον Ιούνιο του 2016. Από τότε έχει σημειωθεί ταχεία και σημαντική πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της Ε.Ε.".

Keywords
Τυχαία Θέματα